MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

19.11.1919.ROĐEN JE ĆIRIL KOS: Duhovnik pa žrtva terora i dugogodišnji biskup iz Valpovštine

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Na današnji dan godine 1919. rođen je Ćiril Kos u Hrvatskom zagorju.

Tijekom 1920-ih godina preselio se s obitelji u Harkanovce. Osim školovanja u spomenutom slavonskom selu proveo je dane u školskoj klupi i u Osijeku i Đakovu. Nakon što je zaređen za svećenika 1940-ih djelovao je kao svećenik u Srijemskoj Mitrovici, Trnjanima. Također je djelovao kao duhovnik, biskupski tajnik, urednik Vjesnika biskupije

Krajem se 1950-ih godina nastavio teror nove komunističke vlasti prema svećenstvu Katoličke crkve pa je u jednom od poznatih procesa bio uključen i Ćiril Kos. Uhićen je i osuđen na sedam godina zatvora, ali je izašao 1962. godine.

„Točno šest mjeseci nakon smrti biskupa Stjepana Bäuerleina, tj. u subotu, 9. veljače 1974. godine, u podne, objavila su zvona đakovačke katedrale-bazilike u Ðakovu i cijeloj biskupiji radosnu vijest: “Habemus episcopum”! Kancelar, mons. Rudolf Šverer, priopćio je tu vijest svećenicima sabranim u prostorijama svećeničkog kluba, a Josip Sokol, veliki prepozit Stolnoga kaptola održao je prvo pozdravno slovo. Izbor Ćirila Kosa za đakovačkog i srijemskog biskupa bio je izraz plebiscitarne želje svećenika da upravo on preuzme biskupsku službu u našoj obudovjeloj biskupiji. Da je to bila želja i pobožnog puka, koji je većinom poznavao novog biskupa, potvrđuje veliko mnoštvo koje se sabralo na svečanost biskupskog ređenja 17. ožujka.“ (M. Srakić, Mons. Ćiril Kos, biskup - život i djelo, Diacovensia: teološki prilozi, Vol. 11 No. 1, 2003.)

 

Foto: Biskup Ćiril Kos, Izvor – HKM

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 611 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It
Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu