MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Harkanovci: Održana 3.Večer pjesme i korizmenih napjeva

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HARKANOVCI  U crkvi Gospe Snježne u Harkanovcima u nedjelju je održana 3.Večer pjesme i korizmenih napjeva u organizaciji Hrvatskog kulturno-umjetničkog društvo Harkanovci i Vijeća Mjesnog odbora.

-Manifestacija je javna, bez natjecateljskog karaktera  i ocjenjivačke komisije, svojevrsni oblik duhovne obnove  namijenjena veličanju korizme i učvršćivanju prijateljskih odnosa udruga i društava sa  našeg područja i dakako turističkoj promociji grada Valpova i Osječko baranjske županije, pojašnjava Danijel Fadiga, tajnik Kulturno umjetničkog društva.

-Karakteristično je, i kod rimokatolika otprije uvriježeno, da je korizma razdoblje žalosti u godini koje prema crkvenom nauku predstavlja svojevrsnu duhovnu  pripremu i obraćenje u vrijeme nadolazećeg Isusova uskrsnuća u kojemu gotovo svaki oblik veselja jenjava, a što je posebice značajno za folklorne manifestacije. Pri tome i intenzitet rada društva na neki način stagnira, budući obazrivo nastojimo poštivati crkveni nauk, pa i probe društva katkada svodimo na uvježbavanje plesnih koraka bez instrumentalne pratnje. Kako se društva ne bi rasula u ovome periodu monotonih zbivanja i rada društva u korizmenom razdoblju, osmislili smo ovu manifestaciju s ciljem formiranja pjevačke sekcije, koja bi pojačana crkvenim zborom, unaprijedila rad društva i omogućila nova zbivanja u mjestu i susrete okolnih društava, a što bi ponovno rezultiralo turističkoj promociji i unaprjeđenju kulturnog i društvenog života našeg mjesta, kaže Fadiga.

Ovoj manifestaciji nazočile su a´capella pjevačke skupine susjednih društava: KUD Josipovac iz Josipovca, Ženska vokalna skupina  ˝Bocanjevčanke ˝ iz Bocanjevaca, Mješoviti crkveni zbor Župe Ladimirevci-Marjančaci, KUD  ˝Seljačka sloga ˝iz Šljivoševaca, Mješoviti pjevački zbor Sv.Cecilija župe bezgriješnog začeća Blažene djevice Marije iz Valpova, Mješovita pjevačka skupina ˝Šokadija˝ Ivanovci, Zelčin, Marjančaci i dakako Mješoviti zbor Župe Snježne Gospe Harkanovci i HKUD-a Harkanovci. Samom događaju prethodilo je  duhovno promišljanje kroz zajedničku svetu misu koju je predvodio domaći župnik Josip Martinović, a potom su uslijedili nastupi pjevačkih skupina koje su se predstavile sa prigodnim pjesmama korizmene tematike. Po završetku ove priredbe svi sudionici, uzvanici i gosti  pristupili su velikoj sali Vatrogasnog doma Harkanovci na degustaciju starinskih jela kao što su: taški, rezanci s makom, orasima, kajmakom, amper juha, prova, gužvare, pečene lokšice i brojna druga jela pripremljena po recepturama naših baka u kojima je prevladavala hrana siromašna šećerom i masnoćama, bez mesa i ribe, a karakteristična isključivo za ovu prigodu i korizmeno razdoblje posta.

  

 

 

                                                                              

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1106 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It