MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

      

Crna komedija Richard III Grbavi u Valpovu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Ustanova za kulturne djelatnosti „Ante Evetović Miroljub“ Valpovo organizator je kazališne predstave  redatelja Damira Mađarića Richard III Grbavi.

Predstavu će igrati Vladimir Tintor i Petra Blašković u petak, 2. studenoga, u Centru kulture Matija Petar Katančić, s početkom u 19:30 sati.

Ulaznice po cijeni od 30 kuna možete nabaviti u Gradskoj knjižnici i čitaonici i Gradskoj kavani Katančić.

  

O predstavi:

„Što reći o ovome tekstu? Kao prvo: nastao je na nagovor i poticaj gospodina Božidara Šnajdera. Ušao sam u sobu gospodina intendanta sa željom da dogovorim režiju, a izašao sam s namjerom da nešto napišem. Jer, prvo pitanje intendanta je bilo: "Pišeš li što?". Naravno pisao sam i pišem, ali ne smatram se u prvom redu piscem. Redatelj, da, i ponekad, možda, pisac. I tako je nastao tekst za Noćnu scenu; za glumca i glumicu. Komedija u začetku, a na kraju tragedija. Čini se da ne znam pisati komedije, to jednostavno nije moja domena. Tekst mora biti mješavina jednog i drugog! I tužnog i smiješnog. Tako da se nakon prvoga čitanja ispostavilo da je Tonka, glavno lice komada, "užas i strava" od žene, mada je nisam htio tako napisati niti mi se činila tako strašnom kada sam tekst sam čitao. Ali u interpretaciji glumaca to je dobilo nove dimenzije i oblike. Tonka je postala ono nešto što gnjete, podčinjava, lomi i uzima. Krsto je postao onaj koji se slomio, onaj koji se izvlači iz zagrljaja smrti, ako smijem tako reći, i ponovno u tu smrt upada mimo svoje volje i htijenja. Tonka je neka vrst sudbine koja ga je zadesila, a u tu jamu sudbine povlači i nju. "Richard III Grbavi" je komad o borbi dvoje ljudi, drama o preživljavanju kakve se svakodnevno vode. Nesmiljeno i brutalno, do istrebljenja. Naravno da u svijetu oko nas ima i sretnih ljudi, ljudi koji se vole, ali moram reći da je pitanje dokle će se voljeti. Naravno ne treba u sve to vjerovati, sve su to bajke.“

– Damir Mađarić

O redatelju:

Rodio se 1959. u Koprivnici gdje je završio osnovnu i srednju školu. 1989. diplomirao je režiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Od tada radi u cijelom nizu kazališta diljem Hrvatske (Dramsko kazalište Gavella, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, HNK Varaždin, Kazalište Požega, Kazalište Virovitica, HNK Mostar, Gradsko kazalište Komedija, Kazalište Trešnja, itd.) Režirao je djela Marina Držića, Williama Shakespearea, Ivana Cankara, J. W. Goethea, Mire Gavrana, Volkera Ludwiga, Davora Špišića, J. Hašeka, F. Galovića, Kristine Gavran, Ephraima Kishona, J. P. Kamova, A. P. Čehova, Ulricha Huba, Norberta Ebela, i brojnih drugih autora. U svom malom kazalištu Oberon uprizorio je svoje tekstove "Nori krtica Martin" (Draško Zidar) te za mlade "Dječak koji je govorio Bogu" (Goran Koši). Osim režije bavio se prevođenjem i pisanjem. Bio je radijski voditelj, novinar, direktor radija, umjetnički voditelj Teatra ITD u Zagrebu, a vodio je i Kult d.o.o. multimedijalni centar u Varaždinu. Postavio je na scenu preko pedeset predstava, preveo desetak dramskih tekstova s njemačkog, a napisao je i knjige za djecu i mlade "Kako smo mamu i tatu spasili od bankrota", "Dječak koji je govorio Bogu" i "Nespretni Dado". Dramski tekstovi "Smrt glumca", "Glumice u zagrljaju" i "Richard III Grbavi". Osnivač je kazališta Oberon i festivala za djecu i mlade "Jaje" koji ove godine ide po četvrti put. Živi u Koprivnici. U Podravini.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 200 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu