MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Život uz tvornicu posvjedočen na starim razglednicama, katastarskim mapama i nacrtima

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE U sklopu obilježavanja 140. obljetnice grada Belišća, sinoć je u Palači Gutmann otvorena izložba starih mapa i razglednica „Život uz tvornicu“.

Na šezdesetak panoa s motivima starih razglednica, katastarskih mapa i nacrta nastalih u 19. i 20. stoljeću izložba svjedoči o razdoblju razvoja industrije i gradnje stambenih i tvorničkih zgrada Belišća.

Izložba je rezultat dobre i kontinuirane suradnje Grada Belišća, Državnog arhiva u Osijeku i Muzeja Belišće.

Izložbu je otvorio Domagoj Varžić, pročelnik Ureda gradonačelnika, a prethodno se posjetiteljima obratio i dr.sc. Dražen Kušen, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku i s pohvalama govorio o suradnji s dr.sc. Nadom Milas Bosanac, ravnateljicom Muzeja Belišće i njenim suradnicima na pripremi izložbe te o suradnji s gradskom upravom Belišća.

Svečanosti otvorenja doprinos su dale svojim muziciranjem učenice Glazbene škole Lena Kamenko i Lea Vučković.

Izložba koju prati i prigodni katalog, otvorena je do 20. svibnja i nikako ne propustite razgledati je i upoznati se s povijesnom građom koja svjedoči „o veličini i moći nekadašnje tvrtke S.H. Gutmann iz Velike Kaniže u Mađarskoj koja na području današnjeg grada Belišća, prije točno 140 godina gradi pilanu za prorez hrastovine, u to doba najmoderniju i najveću u ovom dijelu Europe. Iste godine nastaju i prvi kilometri šumsko-industrijskih pruga koje ubrzo prerastaju u lokalnu slavonsku željeznicu s javnim prometom. Ulaganjem kapitala, braća Gutmann kao utemeljitelji naselja, započeli su industrijalizaciju ovog dijela Slavonske Podravine i postavili temelje današnjeg grada Belišća, kako se navodi u katalogu izložbe.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 960 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It