MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Prezentacija dometa domaćih keramičara u Valpovu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Sinoć je u kapeli sv.Trojstva u dvorcu Prandau Norman otvorena izložba 4. Hrvatskog triennala keramike.

Izložbu je otvorio ravnatelj Ustanova za kulturne djelatnosti Ante Evetović Miroljub, Zvonko Barišić, a o radovima i izlagačima nadahnuti je osvrt dao Hanibal Salvaro, član Međunarodne akademije za keramiku i autor izložbe.

Do 1. kolovoza, do kada je otvorena izložba, Valpovčani i njihovi gosti imat će prigodu vidjeti djela dvadeset četiri hrvatska umjetnika, a prema odabiru Međunarodnog žirija, koji je odredio i nagrade.

Dobitnica Zlatne plakete je Ivana Petan, a dobitnice Srebrenih plaketa su Sandra Ban, Nadica Eichhorn i Tončica Jelača Marijančević. Također je Nadici Eichhorn dodijeljena otkupna Nagrada Saponija, a Tončici Jelača Marijančević otkupna Nagrada Isa.

Dobitnici očitovanja izvrsnosti su: Marinko Jelača,  Kristina Kojan, Ljubica Lovrenčić, Đurđa Medek, Marija Milić, Bruno Paladin, Melita Tomas, Iva Višković i Ivančica Vončina, 

Posebno su izložena i djela osmoro hrvatskih umjetnika, koja su nastala pedesetih i šesdesetih godina u keramičkoj radionici Otto Krathacker u Zagrebu, te djela osmoro članova žirija koji su keramičari, tj. na izložbi se mogu vidjeti djela 40 umjetnika.

-U aktualnom trenutku Hrvatska je premrežena sa znatnim brojem izložaba keramike i događanja kao što su umjetničke radionice i međunarodni susreti, rekao je između ostaloga Salvaro, predstavljajući izložbu.

- Istovremeno bilježimo i uspješne nastupe na važnim selekcioniranim izložbama keramike u inozemstvu te sudjelovanje naših umjetnika na prestižnim međunarodnim susretima i radionicama umjetničke keramike.  Možemo slobodno konstatirati kako međunarodni ugled i rezultati znatno nadilaze uložena sredstva. Ali je svakako odraz već stogodišnje tradicije organiziranog djelovanja na području umjetničke keramike. No, kako je većina izložaba hrvatske keramike klupskog karaktera, jer uglavnom izlažu samo članovi pojedinih udruženja  to je u takvoj konstelaciji osnovan 2008. Hrvatski triennale keramike sa zadaćom da bude poticajna inventura trogodišnjeg stvaralaštva, na kojoj se mogu natjecati svi hrvatski umjetnici, neovisno kojeg su društva članovi, ali vrednovana uz pomoć vrlo kvalitetnog međunarodnog žirija, u kujem uvijek ima mjesta i za ponekog svjetski priznatog umjetnika koji je član međunarodne akademije za keramiku u Genevi. Time je Triennale dobio svoju međunarodnu umjetničku reputaciju, a što olakšava prezentaciju u inozemstvu.  Bilježimo nastupe u Sloveniji, Makedoniji i Argentini, a 4. Hrvatski triennale keramike bit će nakon prezentacije u Valpovu i Našicama postavljen u svjetski poznatom talijanskom središtu keramike Deruta.

Iako mnogi imaju običaj svrstavati keramiku u tzv. primijenjenu umjetnost, što bi moglo biti stvar jedne šire rasprave, svakako možemo konstatirati  kako su djela hrvatskih keramičara jedini vid vizualnog stvaralaštva koji je stigao u neke daleke zemlje, čak i više od vrlo uspješnog animiranog filma. Stoga i ne čudi što su hrvatski umjetnici sa svojim keramičkim djelima  u zadnje vrijeme bili  prisutni i na važnim žiriranim međunarodnim izložbama i simpozijima, te pozivnim izložbama  u Gualdo Tadino (Italija), Argentona (Španjolska),  Kecskemet (Mađarska), Faenza i Milano (italija), Vichte (Belgija) i Cluj Napoca (Rumunjska), Xian (Kina), Heidelberg (Njemačka), zaključio je Salvaro.

Važno je također spomenuti i uspješan nastup osječkih umjetnica Biserke Orešković, koju je publika na otvorenju mogla i osobno upoznati i Melite Tomas. 

  

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 945 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu