MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Svečanim koncertom završena proslava 300 godina crkve sv. Petra i Pavla

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

TOPOLJE U subotu 3. prosinca 2022. u 17 sati održao se koncert pučkih pjevačkih skupina Srićna noć je prispila kao posljednje događanje u čast 300 obljetnice crkve sv. Petra i Pavla u Topolju.

Tim koncertom nastavljena je tradicija smotre pučkih pjevača u Baranji koja se godinama održavala u jedinstvenoj baroknoj crkvi sv. Petra i Pavla pored Topolja i to pod nazivom Marijo, svibnja kraljice. Na koncertu su se predstavile pjevačke skupine iz Baranje, Bačke i Slavonije: ŽVS Kraljice Bodroga, KUDH Bodrog Bački Monoštor, Pučke pjevačice crkve sv. Lovre, Baranjsko Petrovo Selo, Kulturno-umjetnička udruga Voćin, KUD Baranjski Šokci Draž, HKD Lisinski Našice, KUD Lipa Semeljci te KUD Seljačka sloga, Gajić.

Nakon koncerta zaplesalo se šokačko kolo ispred crkve kako već doliči tradiciji. Organizatori koncerta Društvo prijatelja baranjskih starina Ižip, udruga Karašicka Republika, Turistička zajednica općine Draž napominju kako je cilj minimalno jednom godišnje održati neko kulturno događanje crkve sv. Petra i pavla, jedne od najljepših baroknih sakralnih građevina na istoku Hrvatske koju je sagradio Eugen Savojski 1722. godine u čast pobjede nad Osmanlijama. Pokrovitelj manifestacije bilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

-Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pridonijeli obilježavanju 300 godina crkve sv. Petra i Pavla, što kroz bogatu trodnevnu manifestaciju u lipnju, što sada u prosincu. Na nama je da učinimo sve kako bi ova crkva i dalje živila kroz mise, krštenja, vjenčanja, izložbe i koncerte, jer je ona bila i ostala srce podunavske Šokadije i hrvatske Baranje, izjavio je Mislav Matišić, organizator koncerta.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It