Žene čine dvije trećine osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Pozivamo sve zainteresirane žene da 8. ožujka u 10:00 sati dođu u Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo na predavanje i simbolično baš na svoj dan, krenu brinuti o sebi i čuvati svoje mentalno zdravlje.

Svakih 65 sekundi jedna osoba oboli od Alzheimerove bolesti, a dvije trećine tog broja čine žene. Razlozi oboljenja su najčešće biološke i genetske prirode, ali žene i dalje čine više od 60% njegovateljica i skrbnica osoba oboljelih od Alzheimera. U današnjem užurbanom svijetu žene nastoje brinuti o svim članovima obitelji, a zaboravljaju na ono najvažnije – brigu o sebi.

Alzheimerova bolest je i dalje tabu tema o kojoj vladaju predrasude zbog kojih se ljudi ustručavaju razgovarati o njoj i tražiti pomoć. Iz tog razloga, vrsna stručnjakinja za ljudska prava oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih demencija Silvija Dološić Groznica univ.spec.iur, predsjednica i osnivačica udruge „Memoria“ iz Osijeka, održat će predavanje u kojem će ženama objasniti važnost očuvanja vlastitog zdravlja kako bi i dalje bile u službi i sebi i svima koji su o njima ovisni kao npr. djeca. Cilj predavanja je podizanje svijesti o važnosti i mogućnostima prevencije Alzheimerove bolesti te usporavanja i smanjivanja kognitivnog pada povezanog s Alzheimerom.

                                                                                               

Projekt „Zajedno brinemo o najranjivijima – socijalne usluge za starije na području pet slavonskih županija“, UP.02.2.2.06.0386. financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali – Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I, a ukupna mu je vrijednost 1.411.866,60 kuna i traje do 12. ožujka 2023. godine.