Belišće nekad i danas

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE  Sinoć je u holu Gradske vijećnice otvorena izložba fotografija „Belišće nekada i sada“.

Na izložbi su se mogle vidjeti  fotografije iz fundusa Muzeja „Belišće“ i članova Udruge za kulturu i umjetnost ZUM, Dubravka Maričić i Vlade Junga, s motivima Belišća nekada i danas. Organizatori izložbe su Muzej „Belišće“, Udruga ZUM i Odjel za kulturologiju Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku.

O samoj ideji izložbe govorio je Tomislav Kuna, voditelj belišćanskog Muzeja, koji je pojasnio kako je do suradnje sa studentima Odjela za kulturologiju osječkog Sveučilišta, Enom Kaučić s 5. godine Kulturalnog menadžmenta i Nikolom Abramićem s 4. godine istog smjera Kulturologije, došlo zahvaljujući Bistrinčanki Marti Borić Cvenić, asistentici na navedenom fakutetu, a trudom članova udruge ZUM zamisao je realizirana – Maričić i Jung su na primjeru fotografija iz prošlosti fotografirali kako ta mjesta danas izgledaju, te se na izložbi može vidjeti upravo protok vremena i razvoj Belišća od nekadašnjeg industrijskog gradića u grad u kakvom danas živimo.

U ime gradonačelnika Dinka Burića, izložbu je otvorenom proglasila Silvija Kifer, ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg. Izložba se u predvorju zgrade Gradske uprave može pogledati do ponedjeljka, a zatim će postav biti premješten u Kazališnu kavanu Belišće.

Fundus Muzeja raspolaže i s mnogo više fotografija no što ih je izloženo, pa su na uvid posjetiteljima pružene u albumima, koji su se s velikim zanimanjem listali i pregledavali, a dakako, prepoznavali motivi i osobe sa starih, ponekad i već izbledjelih fotografija.