MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Muzej Valpovštine kandidiran za nagradu "ŽIVA"

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Ovih dana Muzej Valpovštine primio je obavijest  da će muzej posjetiti dvočlana ekipa  žirija za dodjelu nagrade Živa. 

Po prvi puta na upućeni poziv Muzej Valpovštini  prijavljen je na Forum slavenskih muzeja za nagradu  "Živa" 2020. –  nagradu za najbolji slavenski muzej i najbolji slavenski prirodni i kulturni spomenik.

Foruma slavenskih muzeja je transnacionalna kulturna platforma koja potiče dijalog i umrežavanje, promiče razmjenu ideja i iskustava u području muzejskog rada  te istovremeno potiče  inovacije i kreativnost.

U forumu slavenskih muzeja su muzeji iz Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne  Gore, Češke, Hrvatske, Makedonije, Poljske,Rusije, Srbije, Slovačke, Slovenije  i Ukrajine.

Iz svih država članica muzeji se mogu kandidirati  za  tu  prestižnu nagradu i to za  najbolji muzej, povijesnu jedinicu, kao i  za pet posebnih nagrada (za društvenu odgovornost, kreativnost, dobro korištenje resursa, pripovijedanje priča i liderstvo).

 Nagrada je dobila ime po Slavenskoj boginji Živi (također Żiwia, Siva, Sieba ili Razivia) koja predstavlja načelo života, dugovječnosti, mladosti, ljepote, dražesnosti, vitalnosti i plodnosti – značajke koje dobro opisuju i slavensku baštinu.

Tijekom šest godina svog postojanja,  nagrada "Živa" okupila je 115 muzeja iz Slavenskih zemalja.

 O nagradi odlučuje žiri od 13 muzejskih stručnjaka iz  13 slavenskih zemalja koje su članice Foruma slavenskih muzeja. U Valpovo dva člana žirija iz neke strane zemlje ( ne iz Hrvatske) stižu između 1.ožujka i 30. Travnja. Naknadno ćemo biti obaviješteni o točnom terminu dolaska. Žiri ostaje u gradu u kojem se muzej nalazi dva dana i pomno proučava sve aspekte djelovanja muzeja. Žiri je uvijek iz strane zemlje nikad iz države u kojoj muzej djeluje.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It