MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Lista čekanja za belišćanski Polet sve duža

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Nije trebalo dugo da belišćanski Poduzetnički inkubator stekne punu afirmaciju.

 

Slijedeći politiku pokretanja gospodarskog razvoja grada Belišća, posebno stvaranja klime za razvoj malih i srednjih poduzetnika, Gradsko vijeće Belišća je sredinom 2013. godine donijelo odluku o osnivanju Poduzetničkog inkubatora koji je počeo s radom 1. siječnja 2014. godine, s punim nazivom Poduzetnički inkubator Polet d.o.o. On je na svoj treći rođendan već pokazao opravdanost osnutka.

Pomoć poduzetnicima

Cilj osnivanja Poduzetničkog inkubatora bio je pokretanje potporne institucije s ciljem unapređenja poduzetničke infrastrukture, jačanja konkurentnosti i povećanja zaposlenosti te kao pomoć i podrška poduzetnicima u njihovu razvoju, omogućavanjem dostupnosti poslovnih usluga i resursa, uključujući radne poslovne prostore, po povoljnijim uvjetima za poduzetnike početnike od prve do treće godine poslovanja. Smješten u poslovnom objektu u vlasništvu Grada, a objekt je to koji je dio infrastrukture rane industrijske faze Belišća te je preuređen sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta, Grada i Osječko-baranjske županije. Tako su stvoreni uvjeti za otvaranje devet proizvodno-poslovnih prostora. Obnova objekta s projektnom dokumentacijom i opremanjem iznosila je 2.340.000 kuna, uz 1,2 milijuna kuna nepovratnih sredstava od Ministarstva poduzetništva i obrta, 250.000 kuna koje je donirala Županija i ostatak od 890.000 kuna Grad.

- U Poduzetničkom inkubatoru otvoreno je devet funkcionalnih poslovnih prostora – pet za proizvodnu djelatnost i četiri za uslužnu djelatnost. Oni su na raspolaganju malim poduzetnicima početnicima u njihovoj ranoj fazi inkubacije poslovnih aktivnosti. Poduzetnici početnici koji se bave proizvodnim djelatnostima prve godine su oslobođeni plaćanja zakupa prostora, druge godine plaćaju 25 posto cijene zakupa, a treće 50 posto. Oni poduzetnici koji se bave uslužnim djelatnostima prve godine plaćaju 25 posto cijene zakupa prostora, druge godine 50 posto, a treće godine 75 posto. Polet za sve stanare subvencionira u stopostotnom iznosu troškove komunalnih usluga, toplinske i električne energije te stanarima za vrijeme zakupa poslovnog prostora pruža savjetodavne usluge - doznajemo od Karoline Štefan Bugarinović iz Poleta.

Sve puno

Dodaje i da su trenutačno u Poduzetničkom inkubatoru popunjeni svi poslovni prostori te postoji veliki interes poduzetnika za dodatnim prostorima. Stanari inkubatora koji se bave proizvodnim djelatnostima su Stro-Bel (strojna obrada metala), T.G. Ambalaža (proizvodnja ambalažnih proizvoda), Obrt interijeri Grgurić (djelatnost za uređenje stambenog prostora), Čipka (proizvodnja i izrada odjevnih predmeta). Uslužnim djelatnostima bave se Lokalna razvojna agencija Grada Belišća (djelatnost za poticanje lokalnog razvoja, pisanje i provođenje projekata), Hedge (pružanje računovodstvenih i knjigovodstvenih usluga, savjetovanje), Red leaf design (obrt za računalno programiranje), te Stro-Bel (strojna obrada metala).

- Poduzetnici početnici, stanari inkubatora, ukupno imaju 17 zaposlenih i ta činjenica najbolje govori o opravdanosti projekta - naglašava Štefan Bugarinović dodajući da je u svibnju 2016. godine u pogon pušten još jedan veliki projekt – solarna elektrana i smještena je na zgradi inkubatora. Pilot-projekt gradnje solarne elektrane s inovativnim rješenjima prvi je takav na ovom području. Radovi gradnje elektrane vrijedni su oko 453.000 kuna, od čega je 60 posto sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je preostali dio financirao Grad.

- Ovim projektom koji je za sada raritet, ne samo na našem području nego u cijeloj Hrvatskoj, uspjeli smo omogućiti korisnicima inkubatora besplatno električnu energiju, koju smo osigurali putem solarnih panela - kaže gradonačelnik Dinko Burić. Solarna energija pohranjuje se u baterije, no novost je to da je namijenjena korisnicima Inkubatora. Korisnicima su do izgradnje solarne elektrane sve režije bile besplatne, osim električne energije, a sada su i tog troška oslobođeni.

- Raduje me što je Inkubator pun, postoji i lista čekanja zainteresiranih, pa nam je to poticaj da kroz nadolazeće projekte izgradimo još jedan inkubator - najavio je gradonačelnik.

Lidija ANIČIĆ

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu