MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

PET GODINA PODUZETNIČKOG INKUBATORA: Polet generira uspješna mikro i mala poduzeća

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Prvog dana ove godine navršilo se punih pet godina otkako na temelju odluke belišćanskog Gradskog vijeća počeo raditi Poduzetnički inkubator Polet u Belišću.

Već na samim počecima postala je jasna opravdanost osnivanja ove poduzetničko-potporne institucije pokrenute radi unapređenja poduzetničke infrastrukture, pokretanja gospodarskog razvoja, stvaranja pozitivne klime za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, jačanja konkurentnosti i povećanja zaposlenosti, a stalna popunjenost svih njegovih kapaciteta u pola desetljeća potvrdila je koliko je ovaj inkubator pomoć i potpora poduzetnicima u njihovom razvoju u prvim godinama poslovanja.

Subvencije


Valja podsjetiti da je Polet smješten u poslovnom objektu koji je u vlasništvu Grada i dio je infrastrukture rane industrijske faze Belišća preuređen sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta, Grada Belišća i Osječko-baranjske županije. Obnova objekta zajedno s projektnom dokumentacijom i opremanjem iznosila je 2.959.391 kuna. Posjeduje devet funkcionalnih poslovnih prostora: pet za proizvodnu djelatnost i četiri za uslužnu djelatnost, koji su na raspolaganju poduzetnicima početnicima u njihovoj ranoj fazi inkubacije poslovnih aktivnosti. Poduzetnicima početnicima koji se bave proizvodnim djelatnostima u prvoj godini zakupa poslovnog prostora u inkubatoru Polet subvencionira zakupninu u 100-postotnom iznosu, u drugoj godini 75 posto ugovorene zakupnine, a u trećoj subvencija iznosi 50 posto zakupnine. Poduzetnicima iz branše uslužnih djelatnosti prvoj godini zakup se subvencionira sa 75 posto iznosa, u drugoj godini zakupa s 50 posto, a u trećoj s 25 posto zakupnine. Osim toga, Polet za sve svoje stanare subvencionira u 100-postotnom iznosu troškove komunalnih usluga i toplinske energije, ali i troškove električne energije dobivene preko solarne elektrane te pruža besplatne savjetodavne usluge u vezi s poslovanjem i upravljanjem. Ukupna vrijednost gradnje inovativne solarne elektrane na zgradi Poleta iznosila je 442.675 kuna.

 

Ekipa "Poleta" i LRA Grada Belišća

Direktorica Poduzetničkog inkubatora Polet, Karolina Štefan Bugarinović, naglašava kako su u inkubatoru popunjeni svi poslovni prostori za obavljanje proizvodnih i uslužnih djelatnosti te kako postoji lista čekanja i veliki interes poduzetnika za dodatnim proizvodnim poslovnim prostorima.

 

Novi inkubator


- Zbog toga je krajem 2016. godine izrađena kompletna projektna dokumentacija, a u 2017. godini ishođena i građevinska dozvola za izgradnju novog proizvodnog poduzetničkog inkubatora u Belišću. S obzirom na to da je riječ o projektu čije ostvarenje zahtijeva oko 4,9 milijuna kuna, za nastavak realizacije čeka se raspisivanje odgovarajućeg natječaja resornog ministarstva i apliciranje na njega - pojašnjava direktorica Poleta.
Kako je osnovna svrha inkubatora proizvesti financijski samoodrživa i uspješna poduzeća te na taj način potaknuti gospodarski razvoj i povećati stopu zaposlenosti, a upravo su poduzetnički inkubatori na neki način mentori u generiranju ideja i poticanju poduzetništva u Hrvatskoj, direktorica Štefan Bugarinović ne krije zadovoljstvo što su upravo iz ovog inkubatora na tržište izašla samostalna poduzeća
- I dalje smo u kontaktu sa svojim bivšim stanarima. Danas su to uspješna mikro i mala poduzeća koja imaju tendenciju rasta u svakom smislu i financijski su samoodrživa, i to nam je ujedno i najveća nagrada i potvrda da smo uspješno odradili svoj posao - poručuje direktorica Poleta.
Ovih dana pri završetku su radovi na postavljanju solarne punionice za električne automobile ispred inkubatora vrijedni 375.049 kuna. Riječ je o dijelu projekta R-SOL-E sufinanciranog u sklopu programa prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija ukupne vrijednosti milijun eura. 

 

Stanari o Poletu: Odlična startna pozicija

Zadovoljstvo uvjetima rada u Poletu ne kriju niti stanari kojima je upravo ova lokacija odlična startna pozicija za daljnje poslovanje. Jedan od njih je i Filip Novoselnik, direktor tvrtke Protostar Labs, koja se bavi razvojem proizvoda i rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji, računalnom vidu te virtualnoj stvarnosti. "Puno nam znači prostor u Inkubatoru jer prvu godinu nemamo troškova za prostor. Probili smo se na hrvatsko tržište, a plan nam je i probijanje i na EU tržište,“ kaže Neven Svalina, direktor tvrtke Centurion d.o.o.

Lidija Aničić

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It