MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

NORDIJSKO HODANJE:Što je to

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nordijsko hodanje nastalo je, kao što mu samo ime otkriva, negdje na sjeveru nordijske zemlje.

Neki ga smještaju u Finsku gdje su ga sportaši i rekreativci u vremenu kada nema snijega,umjesto nordijskog skijanja , sportska disciplina skijanja, počeli  baviti nordijskim hodanjem. Ova vrsta rekreacije brzo se raširila i u  južnije  europske države. Nordijsko hodanje u našem širem  okruženju  susreo sam prije petnaestak godina nama sjevernijoj državi-Sloveniji.  Danas u Hrvatskoj nije neobično sresti na popularnim rekreativnim stazama- šetnicama  nordijskog hodača. Istinabog, pogledaju ga radoznalo, ali vrlo brzo ga se prihvaća kao normalnog rekreativca. Koliko mi je poznato u Belišću je postojala inicijativa za osnivanje kluba ili udruge nordijskih hodača, ali  nije mi poznata sudbina te inicijative.

Osobno sam ostao samotnjak u ovoj vrsti rekreacije.  Bilo je nekoliko pokušaja mojih znanaca ali brzo su prestali hodati. Slična situacija je i kod trčanja. Mnogi krenu silnim poletom, ali mnogi i brzo odustanu. Znam se našaliti pitanjem što je najteže kod nordijskog hodanja?  Odgovor je: Obuti patike. Nakon toga sve je lakše. 

Nordijsko hodanje nije brzo hodanje kako ga mnogi nazivaju ili misle da je nordijsko hodanje obavezno nešto brzo, zamarajuće.

U početku sam bio i sam u nedoumici, pitajući se može li ova vrsta aktivnosti imati neku osobnu karakteristiku.

Budući da u svom okruženju nisam imao nikoga sa sličnim iskustvom, morao sam sam potražiti odgovore na sva pitanja. Vrlo malo sam i na internetu mogao naći članaka o nordijskom hodanju. Govorim o počecima mojeg interesa za tu aktivnost. Danas na internetskim stranicama ima desetina stranica koje obrađuju nordijsko hodanje. U slovenskom hotelu gdje sam boravio bili su animatori koji su davali osnovne upute o nordijskom hodanju. Bio sam u nedoumici pridružiti se ili ne grupi i naučiti nešto više o nordijskom hodanju.

Budući da sada pišem o nordijskom hodanju zaključujete da sam se pridružio rekreativcima koji su htjeli saznati nešto više o toj  novoj aktivnosti

Trenerica – animatorica je prvo ukazala na predrasude o nordijskom hodanju: da je to za osobe starije životne dobi, da je to brzo hodanje, da će nas prolaznici, susjedi i znanci gledati s čuđenjem itd. Lakoća njezinog pristupa  i objašnjenja vrlo brzo su uklonila i moje osobne dileme.

Dala nam je osnovne upute i vrlo brzo smo svi u osobnom ritmu krenuli u hodanje pomoću štapova.

Bilo je potrebno uskladiti pokrete ruku i nogu s pravilnim držanjem štapova da nam budu partneri, a ne smetnja. Vrlo brzo se to uskladi i dođete do odgovora: nordijsko hodanje nije brzo hodanje i  ono od vas ne očekuje utrku s vremenom.  

Nordijsko hodanje je ritmično hodanje kojim  cijelo tijelo dovodite u skladno, relaksirajuće  kretanje. Stručnjaci  su utvrdili da 45 minuta nordijskog hodanja daje iste rezultate kao i 30 minuta rekreativnog trčanja.

Nisam ni psiholog nisam ni kineziolog,  nešto malo znam o stresu o potrebi kretanja i vjerujte da se uvijek poslije 60 minutnog nordijskog hodanja osjećam ugodno, opušteno, zadovoljno...

Ne znam hoću li vam otkriti nešto posve novo, ali ovih dana sam pročitao da nordijsko hodanje aktivira 90% naših mišića.

Samo plivanje aktivira toliko postotak naših mišića. Hodanje je najprirodnije ljudsko kretanje.

Mnogi će mi postaviti pitanje: koja je razlika između hodanja i šetanja

 Hodanje sa štapovima ne dozvoljava mijenjanje ritma kretanja dok prilikom šetanja često zastajkujemo, nešto nam zaokupi pažnju. Drugim riječima, prekidamo hodanje da bismo nešto pogledali, nekome nešto rekli i na taj način nebrojeno puta stanemo i ponovno započinjemo kretanje usklađujući pokrete tijela sa disanjem, pravilnim držanjem tijela…

Pogledajte kako nordijski hodač drži tijelo. Svojoj partnerici i sebi dok hodamo znam reći samo jednu riječ .... ramena. Automatski ravnamo leđa, ramena zatežemo i uspravljamo tijelo. Hodajući stječemo naviku da nam je noga ispružena što dovodi do razgibavanja mišića i tetiva koje nam znaju stvarati poteškoće nakon dugog sjedenja u kancelariji, u automobilu i slično.

O opremi nije potrebno puno reći...Ugodne patike i hodački štap.

Važna napomena: postoji razlika između štapova koje koriste planinari i štapova za nordijsko hodanje. U prodavaonicama sportske opreme prodavači će vam odmah otkriti i ukazati na razliku.

Još jedna napomena: nordijsko hodanje se ne prakticira na planinarskim stazama. Ono zahtjeva ravne staze i mogu vam reći rijetko sam našao tako prikladne staze  za hodanje kao što su staze Valpovačkog parka .

Za sam kraj ovog teksta, koji je i poziv da iskoristite bogomdane staze Valpovačkog parka  za nordijsko hodanje. Već pet godina Udruga Zdravo  trčanje  na čelu s ultramaratoncem Elvirom Rakipovićem i suradnicima u Valpovu organizira Valpovačku ljetnu ligu trčanja, u kojoj sudjelujem kao jedini nordijski hodač u prelijepoj raznolikoj grupi rekreativaca -trkača. Vjerujem da sam i njima bio u početku neobičan sudionik. Danas, sutra kada bude krenula 6. Valpovačka ljetna liga trčanja siguran sam da ću biti sasvim "normalan" sudionik.

Bit će mi drago da mi se pridružite kao nordijski hodač.

Vaš sugrađanin sa štapovima

Mirko Pauković

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu