MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Novi pohodi belišćanskih planinara

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Prošlog vikenda manja grupa belišćanskih planinara odlazi u Bosnu na planinu Lisac, a druga na dva tradicionalna pohoda naših slavonskih planina.

 

-Prošle subote u organizaciji PD "Psunj" iz Pakraca odlazimo na memorijalno planinarski pohod " Fokina staza 1991.", izvještava Nada Donković, tajnica Planinarskog društva Belišće.

- Pohod se organizira u spomen na Marijana Kulhavija-Foku, zamjenika zapovjednika 76. bataljuna i dugogodišnjeg člana PD "Psunj" Pakrac te šestorice bjelovarskih branitelja poginulih u neprijateljskoj zasjedi prije 23 godine. Ovo je 19 pohod u ovom povodu, gdje se u organiziranoj koloni iz centra grada Pakraca branitelji, obitelji poginulih i ove godine dvijestotinjak planinara kretalo do spomen obilježja u području Čukur, a planinari nakon odavanja počasti dalje prema planinarskom domu Omanovac na vrhu. Na putu nas već tradicionalno dočeka na svom imanju simpatizer planinara Srećko Brus i počasti okrepljujućim napitcima i slavonskim mesnatim proizvodima. Nešto blata, lijepo sunčano vrijeme i dolazimo do doma. Tamo nas dočekuju s planinarskim grahom i napicima. Naša grupa nakon objeda i odmora vraća se u grad po vozilo, te ponovno u dom na noćenje, jer u nedjelju ujutro odlazimo na još jedan tradicionalni skup  na našu slavonsku ljepoticu Papuk.

Sljedećeg dana, u nedjelju, u organizaciji Parka prirode Papuk i Slavonskog planinarskog saveza kreće se na deveti pohod Nepoznati Papuk pravcem Uviraljka - Pijetlova kosa. Svaki do sada pohod otkrivao je prelijepe dijelove i znamenitosti ove naše posebne planine. Ove godine to je bio ponor Uviraljka čiji je ulaz na 810 m/nm , a sastoji se više od 200 m uskih labirinata, od kojih je 30 metara istraženo. U spilju ponire potok Uviraljka. Njegova dužine od izvora do ponora je 80 metara, a ponovno izvire iznad Velike. Ova spilja je stanište 11 vrsta šišmiša.

Okupilo se preko 230 planinara iz 28 planinarskih društava. Od ponora se krenulo do novog planinarskog skloništa Kneževe vode. Sklonište je izgradio Park prirode Papuk  kroz projekt financiran iz EU  "Dvije rijeke  jedna gora". Otvorenje ovog skloništa učinio je najstariji planinar pohoda dr. Josip Garilović iz Požege. Hodalo se 3,5 do 4,5 sata uz pratnju rendžera i GSS-a.  Kružnom stazom vratili smo se do Uviraljke i odatle još otišli na najviši vrh Papuka udaljen 20 minuta hoda. Na samom vrhu su vojni objekti gdje nismo imali pristup. S mjesta zel-klupice pruža se veličanstven pogled na veliki dio ove čarobne planine. Pogled doseže do najvišeg vrha Slavonije Brezovo polje na Psunju. Ovu ljepotu upotpunio je snijeg, sunce koje je bilo uvelike na Zapadu, ali jak hladan vjetar upozorio nas na povratak.

Puni prekrasnih dojmova, odradili smo i posljednja dva pohoda zacrtana planom za ovu godinu.

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It