MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Sjećanje na planinarsku legendu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Na današnji dan, prošle je godine umro Josip Jung. Danas su ga se sjetili i počast odali njegovi nerazdvojni prijatelji - planinari Belišća i Osijeka. Okupili su se na kratko zajedno s obitelji na njegovom grobu na belišćanskom groblju, a zatim – krenuli na novu ophodnju, ovoga puta slavonskom ravnicom.

 

-Bio je planinarska legenda koja je hodala, kako su mnogi rekli za njega, prisjeća ga se Nada Donković, tajnica Planinarskog društva Belišće.

Porijeklom je iz Belišća i uvijek se volio družiti s belišćanskim planinarima nazivajući nas "moji Belišćanci".

Diljem Hrvatske za Slavoniju i Slavonce čulo se kroz Jungove pjesme. Može se reći da je bio "Veleposlanik osječkog i slavonskog planinarstva".  Često je vodio planinare kroz hrvatsko gorje samo njemu znanim stazama. Vodio je bosanske, mađarske i vojvođanske planinare. Većeg pjevača među slavonskim planinarima teško ćemo skoro čuti. Njegove pjesme uvijek su razgaljivale dušu na svim pohodima i druženjima. Bio je član PD "Jankovac" Osijek i prešao je u PD "Zanatlija" Osijek, jer je tamo bila bolja klapa za pjevanje. Rođen je u Belišću 1942. godine, a po završetku školovanja odlazi u Osijek. Generacije ga pamte kao trgovca na odjelu sportske opreme u NAMA robnoj kući.  Od djetinjstva u izviđačima, a 1965. godine postaje član PD "Jankovac".

Pjesma ga odvodi u Hrvatsko pjevačko zanatsko društvo "Zrinski" Osijek, kao i u crkveni zbor u njegovom Višnjevcu.

U planinarstvu nema aktivnosti kojom se nije bavio - orjentacist, markacist, transverzalac. Vodio je sekciju markacista, bio u užem vodstvu planinarskih društava "Jankovac", "Zanatlija", u Slavonskom planinarskom savezu kao planinar koji najbolje poznavao slavonsko gorje. Za stvarno nesebični rad u planinarskoj organizaciji dobio je priznanja Hrvatskog planinarskog saveza i to brončani znak (1969.g.) , srebrni (1973.g.) , zlatni (1980.g. ) i Plaketu ( 2004. g.), priznanje Planinarskog saveza Jugoslavije - srebrni znak (1988.g.) i Priznanje za životno djelo "Đuro Pilar" ( 2012.g.) koje mu je dodijelio Slavonski planinarski savez. Pored ovih velikih priznanja dobio je velik broj značaka i priznanja za prehodane obilaznice i planinske vrhove. S pravom možemo reći otišao je jedan od najslavnijih planinara Slavonije.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

 

KINO PROGRAM

     LISTOPAD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu