Pustolovi osvojili Papuk, ali, i Papuk njih

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

BELIŠĆE Proteklog je vikenda, u subotu 02.11.2013. održana treća po redu treking utrka Papuk Trek, u organizaciji Kluba pustolovnih sportova Baraber extreme team iz Belišća. Zahvaljujući uspješnoj organizaciji utrka prošlih godina, ovogodišnji je Papuk Trek službeno uvršten i u kalendar hrvatske Treking lige.

 

Ove je godine oboren rekord u broju natjecatelja, njih čak 293 iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine! Kao i proteklih godina, natjecanje je održano u tri kategorije: Ultra (42 kilometra), Planinarska (23 kilometra) i Jogging (12 kilometara). Cjelokupno događanje započelo je u subotnjim ranojutarnjim satima na orahovačkom jezeru, gdje su započele prijave sudionika, te lagano zagrijavanje za utrku. Već od ranog jutra bilo je tu kako vrhunskih sportaša tako i onih koji su na utrku došli čisto turistički, rekreativaca, djece, umirovljenika, itd. Vrijeme je ove godine uistinu išlo na ruku trekerima - jutarnja temperatura od 8-9 stupnjeva tijekom dana dosegla je za ovo doba godine poprilično visokih 17-18. Trekeri bi rekli - savršeno vrijeme za trčanje po planini i šumi!

Najzahtjevnija (Ultra) kategorija spojila je Osječko-baranjsku, Virovitičko-podravsku i Požeško-slavonsku županiju. Natjecatelji u Ultra kategoriji, njih četrdesetak, organizirano su autobusom otputovali do Našica, gdje su startali u 9 sati. Iako su natjecatelji, pogotovo oni koji su po prvi puta u Slavoniji, očekivali ravan, eventualno brežuljkast teren, staza Ultra kategorije bila je sve samo ne ravna! U početnom dijelu trčali su uz staru prugu, prolazeći kroz Zoljan i Londžicu, no pravi izazov tek je uslijedio: uspon na Krndiju, točnije na vrh Bedemgrad. Do kraja utrke izmjenjivali su se strmi usponi i još strmiji spustovi, trčalo se po makadamima, gustoj makiji, preskakalo potoke, tražilo skrivene kontrolne točke. Staza je vodila Lončarskim visom, starom partizanskom bolnicom na Krndiji, spuštala se do Kutjeva, te preko papučkog Petrovog vrha i TV odašiljača Kapavca do Starog grada, Ružica grada i samog cilja na orahovačkom jezeru.

Natjecatelji u Planinarskoj (144) i Jogging (112) kategoriji imali su "nešto lakšu" stazu. Staza je koncipirana kružno (start i cilj bili su na orahovačkom jezeru), te je uključivala jedan ili dva papučka vrha (Petrov vrh i Kapavac).

Pobjedu u muškoj konkurenciji u Ultra kategoriji odnio je Goran Lesjak, koji je zadanu stazu od 42 kilometra pretrčao za pet sati. U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Jelena Brezak koja je utrku završila za nešto manje od šest sati.U Planinarskoj kategoriji najbolji su bili Benyamin Vuk i Tea Đurek, dok su u Jogging kategoriji najbolji bili Milan Šerbedžija i Tea Gabud.

Za sve je sudionike po dolasku na cilj organiziran topli obrok, a nakon proglašenja pobjednika druženje se nastavilo uz tamburaše do kasnih večernjih sati. 

Baraberi se ovom prilikom zahvaljuju mnogobrojnim sponzorima i volonterima bez čije bi pomoći organizacija ovako velikog događaja bila nezamisliva, od kojih ćemo spomenuti samo njih nekoliko: Gradovi Belišće, Orahovica i Našice, kao i Turističke zajednice navedenih gradova; Gorska služba spašavanja (stanice Osijek, Orahovica i Požega), LAG Karašica, Park prirode Papuk Vinarija Krauthaker Kutjevo.

Natjecatelji, a pogotovo oni koji su prvi puta posjetili Slavoniju, uistinu su oduševljeni! Belišćanski Baraberi vrhunski su odradili posao, sjajno pripremili stazu, a ljepote Papuka same po sebi dale su poseban štih. Papuk Trek, jedina utrka Treking lige u Slavoniji, još se jednom pokazala kako sjajni sportski događaj.

Na fotografiji su pobjednici u Ultra kategoriji: s lijeva na desno - Damir Šošić (2. mjesto), Goran Lesjak (1. mjesto) i Krešimir Žagar (3. mjesto).