Belišćanski planinari opet na vrhu Balkana

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

BELIŠĆE Ivan Stifter licencirani planinarski vodić je od 20. do 25. lipnja 2019.g. poveo grupu od 17 planinara u Bugarsku. Za tu prigodu korišten je kombi grada Belišća i tri osobna automobila.

Prvi dan: Putovanje je bilo dugotrajno radi gustog prometa s obzirom na blagdane i trajalo je od ranih jutarnjih sati do 20 sati. Grupa je stigla i smjestila se u području najstarijeg i najpopularnijeg ski centra  Borovec. To je prekrasno mjesto s brojnim apartmanskim i hotelskim smještajima okruženo borovom šumom. Prema planu tu će u hotelskom smještaju biti tri dana. Uslijedila je ugodna šetnja u ovom idiličnom okruženju punom  svakojake gastro i druge ponude, odmor i noćenje.

Drugi dan: Ujutro svi kreću do stanice gondole Jastrebac i žičarom do visine 2369 m. Žičara se diže iznad prekrasne borove šume i pogled je očaravajući. To je područje planine Rila gdje se nalazi 81 tisuća hektara nacionalnog parka. Ova planina ima oko 150 ledenjačkih jezera na visini od 2100 do 2500 m, a dubina im doseže i do 40 m. Planina ima bogat šumski  i biljni pokrov, a stijene su granitne i metamorgitne, paleozoiskih škriljaca stari do 250 mil. godina. Padine planina su izvori najvećih rijeka. Planina je stanište medvjeda i drugih divljih životinja. Cilj pohoda je najviši vrh Musala-najviši vrh Bugarske i Balkana 2925 m. Ovo je drugi pohod veće grupe naših planinara na ovu prelijepu planinu i vrh.  Veći dio grupe uživa u šetnji  i razgledavanju jezera, ledenjaka i okoliša,  te dolazi do visine prema svojim mogućnostima, a onda se vraća prema žičari koja je vidljiva sa svakog dijela staze. Manja grupa - troje njih stiže na vrh. Pogled je zadivljujući na gorsika jezera, ostale kamene vrhove, šumski  dio i na zelene livade. Bilo je i kiše, ali na sastanku kod žičare, svi su bili zadovoljni.

Treći dan: Ujutro vožnja Borovec-Saparevo-Paničišće do žičare, a cilj su sedam Rilskih jezera (Ribno, Trolist, Blizanci, Bubreg, Oko i Suza).  Opet vožnja žičarom iznad borove šume do 2100 m. Svi polako se dižu do platoa odakle se vidi 5 jezera. Pogled je prelijep. U tirkiznoj boji vode nalaze se nerastopljeni dijelovi sniježne lavine u različitim oblicima. Čuju se šumovi slapova vode koji se slijevaju s kamenih stijena na kojima ima još obilje snijega. Radi termina za žičaru uslijedio je povratak. Na povratku nakon žičare kratko zadržavanje u gradu Samokov.

Četvrti dan: Odlazak u Blagojevgrad  koji će biti baza za iduća dva dana. Ovaj dan je protekao za neke u razgledavanju grada, a vodič i još neki iz grupe su potražili pomoć za iznenadne zdravstvene probleme jedne članice. Tu je veliki doprinos i ovaj put dala Snežana, rođaka naše Nadežde koja živi u ovom gradu. Bolnica i osoblje su pružili stručnu, ali i zavidnu ljudsku podršku –što je za svaku pohvalu i zahvalnost. Planirani posjet i razgledavanje Sofije nije odrađen, ali prema planinarskom kodeksu  važnija je bila pomoć i podrška članici kojoj je to bilo potrebno.  Njezino zdravstveno stanje se stabiliziralo i nastavljen je daljnji program.

Peti dan: Plan je posjetiti  Manastir Rila. Nalazi se na sjeverozapadnom dijelu planine Rile na 1147 m. Osnovan je u 10 stoljeću, a nosi ime po slavnom bugarskm pustinjaku sv. Ivanu Rilskom. To je najvažniji bugarski kulturni i povijesni, te arhitektonski spomenik. On je i najvažnija atrakcija u jugoistočnoj Europi. Iznenađenje je bilo u programu da se posjeti spilja i grob sv. Ivana Rilskog što je i učinjeno, a poslije toga razgledano je velebno zdanje manastira. Sve ovo je bilo uz vodstvo dobrog duha  Snežane. Na kraju je i kiša dala svoj doprinos, ali ono najbolje je odrađeno.  Zadovoljni  i zadivljeni vilđenim vratili su se u Blagojevgrad u hotel.

Šesti dan: Nakon doručka krenulo se na dugi put kućama. Svi su se zahvalili Snežani, a na kraju puta vodiču i vozačima. Zabilježen je još jedan izlet za pamćenje.