MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Za sportsku ostavštinu nit novca nit prostora…

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO/VIŠNJAN  Naš bivši sugrađanin, bivši trener Stolnoteniskog kluba „Dvorac“  Valpovo i STK Poreč, Stjepan Lukačić, koji je sada trener u Višnjanu, obratio nam se pismom s idejama vezanim za prezentaciju sporta u Muzejima u Valpovu i Poreču.

Prenosim o njegovo pismo u cijelosti.

-Još je prije 10 godina predlagao  sam muzeju Poreč da osigura prostor za postavu sporta Poreštine. Odgovor je bio da je faza rekonstrukcije muzeja, ali da imaju u planu. Dočekali smo i 2020. ali do sada se nije ništa promijenilo. Isto se dešava i u Valpovu gdje je  sam rođen. Za to vrijeme mnogi eksponati iz sportskog života izgubit će se ili ostati na tavanu i podrumu nepovratno. Možda bi se trebalo od nečeg započeti, a Sportska zajednica Valpovo i Poreč bi trebali za ovu akciju pomoći. Primjer, žalosno je da preko 150 pehara, medalja, i plaketa STK i GSTK Poreč odloženo je u spremištu nakon što im je oduzeta prostorija u prostoru Sportske zajednice. Da se ne desi i trofejima Lukačića, nedavno sam u muzej Valpovo poslao svojih 17 medalja koje je osvojio unazad 3 godine u Istri. Prije toga je poslao cc 100 eksponata svoje privatne kolekcije stolnoteniskih trofeja:plakete, pehara, medalja, knjige koje je napisao o stolnoteniskim klubovima 15.godina STK Valpovka, 60 godina STK Valpovka-Dvorac Valpovo, 20 godina STK Poreč, Međunarodni turnir Poreč Open, i 15.godina STK Višnjan. Nagrade koje je dobio u Valpovu, Poreču i Višnjanu. Nagrada Poreča  za životno djelo "30 april", Trofej HSTS i STSJ za životno djelo kao i Stolnoteniskog saveza Istarske županije, te  Općine Višnjan i  plaketu za sportaša godine u Valpovu. Preko 300 fotografija svih generacija STK Valpovka od 1965.-1992.značke stolnoteniskih klubova Valpovštine, zastavice ostalih klubova koje je dobio Klub, Nagradu od grada Valpova za životno djelo" 14.travnja", kolekciju od 300 stolnoteniskih loptica raznih, 100 postera i naljepnica svjetskih igrača, preko 50 suvenira sa znakom stolni tenis, preko 2000 isječaka iz novina o stolnoteniskim  klubovima Poreč, Valpovo i Višnjan. Volio bih da i drugi klubovi u Valpovu i Poreču isto naprave, da se vide rezultati za buduće generacije koje dolaze poslije.

                                                                                                                           Stjepan Lukačić

Sa sadržajem pisma upoznali smo i Mirjanu Paušak,  kustosicu Muzeja Valpovštine pa prenosimo i njezinu reakciju.

Gospodin Lukačić je u više navrata kontaktirao s nama. Zahvalni smo mu za donaciju fotografija i trofeja iz rada ST kluba Valpovo.  Mi bi rado imali i postav sporta u muzeju, kad bi za to bilo mjesta. Za sada je sve što se tiče sporta ušlo u Zbirku građanskog života. Mi imamo 13 zbirki a momentalno su izloženi predmeti iz pet-šest zbirki. Prvenstveno smo išli na stvaranje ambijentalnog muzeja. Ostavština Prandau-Normann najzanimljivia je za turističku ponudu. Što je potvrđeno kako nagradama tako i posjetom turističkih grupa i pozivima na sudjelovanje u simpozijima. Ono najvrednije što u turističkom smislu nudimo je kompleks dvorca. Naravno da imamo financijske mogućnosti uređenja više prostorija za muzejski postav izložili bi i druge zbirke, pa izdvojili  i izložili i sportsku priču. Već je bilo na primjer pokušaja da oformimo i sobu s postavom Domovinskog rata, ali nažalost ni ta inicijativa nije prošla.

Ponovno spominjem da uz dužno poštovanje prema gospodinu Lukačiću  za sada nemamo nikakve preduvjete za postav zbirke sporta. Na sport se povremeno referiramo kroz neke povremene izložbe, gdje se izlažu uz ostalu građu i predmeti ili fotografije iz sporta. ( U zadnje vrijeme to je bila izložba 60 godina Muzeja Valpovštine ili aktualna izložba Fotografije i fotografi, te na stalnoj izložbi Uspomena na godišnjicu članstva u Streljačkom klubuOsijek)

  

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu