SVE STROŽE MJERE ZAŠTITE:Pridržavajte ih se kako bi zaštitili sebe i druge

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

4Danas je održana 32. sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije na kojoj su razmotrene teme od iznimne važnosti za sigurnost građana, ali i poljoprivredu i gospodarstvo istoka Hrvatske.

- Na području naše županije ni danas nema registriranih novooboljelih osoba. Rezultat je to svih službi koje funkcioniraju unutar stožera kao i svih građana koji se pridržavaju propisanih mjera i molim ih da na tome i ustraju. Osječko-baranjska županija kupila je pet respiratora koje će donirati KBC-u Osijek, koji je i inače vrlo dobro opremljen. Razgovarali smo danas i o problemima na koje nailaze gospodarstvenici i poljoprivrednici istoka Hrvatske. Iznimno je važna, pogotovo u ovakvoj situaciji, proizvodnja hrane, pa ćemo uputiti dopis Ministarstvu poljoprivrede da se hitno isplate poticaji poljoprivrednicima kako bi mogla krenuti proljetna sjetva – rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

U KBC-u Osijek i dalje je smješteno svih 7 oboljelih s našeg područja, a mjere prilikom ulaska u KBC i dodatno su postrožene. Respiracijski centar je spreman i može prihvatiti veći broj oboljelih koji trebaju potpomognuto disanje.

- Jutros su napravljeni prvi kontrolni testovi pacijenata koji nemaju simptome, a dokazana im je prisutnost korona virusa i leže u KBC-u Osijek, kod njih je i dalje prisutan virus i još nisu spremni za otpuštanje kući – rekao je Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.

KBC je također napravio raspored smjena za djelatnika kako bi se maksimalno poštovale mjere zaštite prema naputku nacionalnog stožera. KBC je spreman za sve  scenarije.

- Testiranja su jučer obavljena na 19 uzoraka i ono što je najbitnije novooboljelih nema. Tri su uzorka suspektna i dalje se provjeravaju, a dva su uzorka iz KBC-a od oboljelih osoba. Naše službe su u funkciji, svi su liječnici i epidemiolozi radno spremni, nemamo nikog na bolovanju i imamo dovoljno liječničkog kadra – rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Zlatko Pandžić.

Svi lokalni, odnosno gradski i općinski stožeri su uspostavljeni, u punoj su funkciji, uspostavljena je 24 satna veza s njima.

- Oni provode Odluku nacionalnog stožera, a građani se njima trebaju obraćati s pitanjima organizacije života na njihovom području, koji gospodarski subjekti mogu, a koji ne raditi i druga pitanja. Strogo se zabranjuje rad rekreacijskih centara, sportskih i dječjih igrališta i policija će kažnjavati one koji se toga ne pridržavaju i to je u nadležnosti općinskih i gradskih stožera –rekao je Zvonko Grgec iz Civilne zaštite Osijek.

Donesena je odluka i za pogrebe i vjenčanja, da se održavaju u najužem krugu obitelji bez dostave cvijeća i bez prisutnosti glazbenih sastava. Donesene su i nove upute vezane uz javni prijevoz, obustavlja se i međunarodni, međužupanijski pa i gradski prijevoz. Odluka je na snagu stupila danas, a provodi se od ponoći. Još uvijek uslugu prijevoza mogu vršiti taxi službe.

- Tijekom posljednja 24 sata, policija je zaprimila 22 dojave o kršenju samoizolacije od koji je zabilježeno 5 stvarnih kršenja, dvije osobe u Belom Manastiru, po jedna u  Đakovu, Donjem Miholjcu i Tenji – rekao je Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave Osječko-baranjske.

Tranzit kamiona uz policijsku pratnju ide redovito, jučer je na našem području zabilježeno šest takvih konvoja. Policija ponovo apelira na građane da se ne okupljaju na otvorenom, osobito na dječjim i sportskim igralištima.

- Nužna je isplata zaostalih potpora za poljoprivrednike i odluka o stavljanju u rad trgovina koje se bave prodajom poljoprivredne mehanizacije i pozivam trgovce da se jave stožerima na njihovom području da se informiraju pod kojim uvjetima i na koji način mogu obavljati tu djelatnost s ciljem da svi poljoprivredni proizvođači mogu nabaviti rezervne dijelove jer je to nužno za obavljanje proljetne sjetve. I vrijeme nam ide na ruku i nadamo se da ćemo do ponedjeljka dobar dio i završiti – rekao je Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Kako bi dosegli samodostatnost proizvodnje hrane u Republici Hrvatskoj, poljoprivrednici su spremni povećati proizvodnju povrća za čak 20% i već bi za dva, tri mjeseca mogli imati te količine proizvoda koje bi naši građani mogli konzumirati.

- Nekoliko je segmenata koje brine gospodarstvo, a najveći dio pitanja dolazi iz segmenata prijevoza, mi smo izvozna županija pa je bitno da prijevoznici na vrijeme dobiju sve informacije i to za sad dobro funkcionira. Drugi set pitanja vezan je uz zabrane, osobito trgovine iz uslužne djelatnosti. Zato apeliramo na veću odlučnost stožera gradova i općina pri donošenju tih odluka, a uvažavajući sve mjere zaštite – rekao je Zoran Kovačević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Osječko-baranjske županije.

- Upute koje dajemo i mi nacionalni stožer su jasne. Sve odredbe spuštamo žurno i prema gradskim i općinskim stožerima. I ministar Božinović je bio jasan – nema više okupljanja. Izlazi se samo ako je nužno – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

Iz stožera je upućen i apel prema ugostiteljima da uklone stolove, stolice i sve ono što se nalazi ispred njihovih ugostitelja kako to građani ne bi koristili kao mjesta za okupljanja što se događalo tijekom protekla dva dana.