MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

Povezani članci

VIDEO

 

 

 

 

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OBŽ: U našoj je županiji 32 oboljelih

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U Osječko-baranjskoj županiji trenutno su ukupno 32 osobe zaražene koronavirusom, što je povećanje od šest novozaraženih u odnosu na jučerašnji dan.

-Broj zaraženih raste očekivanim brojem i slijedom, nemamo previše zaraženih, ali imamo dovoljno da nam to napravi problem ako se ne budemo pridržavali svega onog što stožeri svakog dana ponavljaju – rekao je župan Anušić. Osvrnuo se i na jučerašnji posjet ministra zdravstva Vilija Beroša.

-Ministar Beroš sastao se s vodstvom KBC-a, prilikom čega su iskomunicirane sve aktivnosti koje su se odvile u KBC-u i one koje su u planu. No, ponovno imamo problem s vijestima u kojima je navedeno da je KBC novo žarište virusa i kao župan moram izvijestiti i jasno naglasiti da nije istina da u bolnici postoji novi žarište. Da postoji, danas bismo u Osječko-baranjskoj županiji imali 350 zaraženih, a ne 32 – poručio je župan.

Na pojedine informacije koje su se pojavile u javnosti osvrnuo se i ravnatelj Kliničkog bolničkog centra dr. Željko Zubčić.

- Što se tiče zdravstvenog osoblja, poduzete su mjere kod osoba od rizika i dio djelatnika je poslan u samoizolaciju, no od djelatnika u samoizolaciji velik dio nije radio unutar KBC-a, već su došli iz drugih bolnica i ta mjera im je određena iz opreza. Trenutno imamo 86 osoba u samoizolaciji, a naravno svi nakon 14 dana kad prođe inkubacijsko razdoblje mogu ponovno ići raditi u timove – rekao je dr. Zubčić te dodao da je od danas KBC-u na raspolaganju i klinički epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo, prof. Josip Milas koji će svojim savjetima i stručnim djelovanjem biti na raspolaganju djelatnicima i upravi.

Jučer je u Zavodu za javno Zdravstvo testirano 36 uzoraka, od kojih je šest bilo pozitivno. Testiranja se nastavljaju, testova i opreme ima dovoljno te Zavod u prosjeku dnevno radi 40-45, do maksimalno 60 testova.

-S Domom zdravlja imamo dobru suradnji, tamo je postavljeno mjesto za uzorkovanje, a uskoro će biti pokrenut i mobilni tim koji će zamijeniti našu hitnu pomoć i odlaziti direktno kući. Što se tiče jučerašnjih pacijenata, svi kontakti i oni koji su bili sumnjivi su kontaktirani i stavljeni u izolaciju, ukupno 144 osoba – poručio je prof. Karlo Kožul, voditelj Službe za epidemiologiju ZZJZ i dodao da nije istina da su pacijenti primljeni u KBC skrivali simptome ili kontakt sa zaraženim osobama.

U protekla 24 sata potvrđeno je šest slučajeva kršenja mjere samoizolacije, dok se u samoizolaciji na području Županije nalazi 1441 osoba. Na ulazu u županiju postavljeni su punktovi na kojima je evidentiran ulazak 664 vozila, od kojih su tri vozila s pet osoba odvraćena zbog nedostatka valjanih propusnica. No, da pojedinci zabranu napuštanja mjesta prebivališta koriste u nedozvoljene i nepropisane svrhe, napomenuo je načelnik Stožera Goran Ivanović.

 -Danas moramo razriješiti situaciju u kojoj je Virovitičko-podravska županija nekim mjerama zatvorila granice prema Osječko-baranjskoj županiji, odnosno postavili su barikade na lokalne ceste, što se ne smije događati. Mi graničimo s tom županijom iz dva odnosno tri smjera, a taj problem moramo danas riješiti jer se zabranjuje prolaz dostave, pošta ne može prometovati – rekao je Ivanović te poslao poruku OPG-ovcima.

-Želim umiriti sve OPG-e, naime njima bi propusnice trebala izdavati Savjetodavna služba pri Osječko-baranjskoj županiji, a to je nemoguće obzirom da mi imamo 12.000 OPG-ova na području Županije i taj se posao fizički ne može stići. Radimo na dopisu koji se šalje Ministarstvu poljoprivrede i Nacionalnom stožeru.

Predstavnici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije obišli su nakon sjednice Stožera i dvoranu Gradski vrt koja se priprema za prihvat bolesnika ako bude potrebe.

- Napravili smo dezinfekciju tri dvorane u gradu, pripremili krevete jer je bolje biti spreman na vrijeme, za slučaj da se ukaže potreba. Djelatnici ove dvorane će, ako bude potrebe biti stručnim službama na raspolaganju 24 sata – rekao je Boris Piližota, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka.

- U koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite gradskim i županijskim odredili smo dvorane Gradski vrt, Zrinjevac i Jug 2 kako najpogodnije za smještaj vanbolničkih kapaciteta, gdje će eventualno biti smještene zaražene osobe, a liječnici KBC Osijeka će o njima voditi brigu. Vjerujem kako se to neće dogoditi, ako građani budu poštivali mjere koje su propisane – rekao je Zvonko Grgec iz Civilne zaštite Osijek.

 - Mi kao odgovorne osobe u ovoj kriznoj situaciji želimo biti jedan ili dva koraka unaprijed, bitno je ne kasniti. Ovo je preventivna mjera i poduzimamo sve što je u našoj moći. Ako dođe do porasta oboljelih, ovdje će se smještati oni koji nemaju simptome ili imaju blage simptome bolesti – rekao je Goran Ivanović.

Zahvalio je društvu Crvenog križa Grada Osijeka koji su postavili ove krevete i istaknuo kako su prava podrška, da rade profesionalno i odgovorno iako je riječ o volonterima.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1071 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu