MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

Povezani članci

VIDEO

 

 

 

 

Stožer OBŽ će zatražiti otvaranje i otvorenog dijela tržnica

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

S današnjim danom u Osječko-baranjskoj županiji ukupno je 37 osoba zaraženo koronavirusom, od čega se 36 osoba nalazi u KBC Osijek, dok je jedna osoba u našičkoj Općoj županijskoj bolnici.

-Ukupno četiri osobe su trenutno na respiratoru, a dva su pozitivna pacijenta otpuštena kući. Što se tiče medicinskog osoblja, nemamo nijednog pozitivnog djelatnika, a broj djelatnika u samoizolaciji isti je kao jučer, dakle 86 – rekao je ravnatelj KBC-a Osijek, dr. Željko Zubčić.

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije nastavlja s testiranjem, kao i dosad. Jučer je odrađeno 48 testova, od kojih je šest bilo pozitivnih, pet na području Osječko-baranjske županije i jedan s područja Vinkovaca.

-Pratili ste događanja u cijeloj Hrvatskog i izjave nacionalnog Stožera, gdje je ministar rekao da imamo određeni blagi pad u broju oboljelih, a naša županija u tom smislu drži taj trend. Prije nekoliko dana smo na isti broj testiranja imali 11 oboljelih, a danas imamo šest – rekao je Zlatko Pandžić, ravnatelj ZZJZ.

U Osječko-baranjskoj županiji osim broja novooboljelih, pada i broj kršenja mjera samoizolacije, pa su u protekla 24 sata utvrđena dva takva slučaja. Kada je riječ o kontrolnim punktovima, Policijska uprava postavila je osam stalnih punktova na ulazu u županiju i 23 privremena, koji se premještaju po županiji.

-Na osam stalnih punktova sedam osoba nije imalo propusnice i oni su vraćeni, dok je unutar županije također evidentirano sedam osoba bez propusnice – rekao je načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece.

Nacionalni Stožer jučer je objavio novu odluku kojom se pojednostavljuje procedura za odmor vozača kamiona. Prema Odluci, vozači više ne moraju ići u karantenu i samoizolaciju na 14 dana nego mogu biti u vlastitom domu, uz uvjet da poštuju sve mjere kao pri samoizolaciji.

Načelnik Stožera civilne zaštite Goran Ivanović na današnjoj je konferenciji za medije uputio je apel trgovačkim centrima.

-Apeliramo na trgovačke centre da ne šalju letke po selima i kućama, smatram nepotrebnim reklamirati da je neki artikl 5% jeftiniji u jednoj trgovini u odnosu na drugu, to stvara problem lokalnim stožerima koji moraju izdavati propusnice – rekao je načelnik Stožera i poručio trgovačkim centrima da rade na tome da ispred svojih trgovina kupcima daju rukavice i na taj način ih zaštite. Pozvao je sve trgovce kao i građane da kupuju robu od lokalnih proizvođača i OPG-ova.

Župan Ivan Anušić najavio je nekoliko prijedloga koje će Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije uputiti nacionalnom Stožeru, primarno s funkcijom održavanja gospodarstva i poljoprivrede županije funkcionalnim. Jedan od njih je otvaranje i otvorenog dijela tržnica, uz uvjete postavljene od Zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite.

 - Nacionalnom Stožeru uputiti ćemo prijedlog da se tržnice u Osječko-baranjskoj županiji, pa onda i Hrvatskoj, otvore i da se u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo donese protokol kako će one raditi. Ključno je da se propišu određeni uvjeti poput kontrole ulaska, uvedenih dezinfekcijskih barijera i dezinfekcijskih sredstava. One neće biti epicentar novih zaraza već će biti pod kontrolom ZZJZ i Stožera – rekao je župan Anušić te dodatno objasnio razloge upućivanja ovakvog prijedloga.

-S jedne strane postoje trgovački centri koji funkcioniraju u zatvorenim prostorima, ne poštujući pritom minimalne uvjete dezinfekcije na ulazu. S druge strane, tržnice funkcioniraju na otvorenom i na njima možemo uvesti kontrolirane uvjete, a onda kupovati domaće proizvode koje proizvođači nemaju gdje plasirati, umjesto da kupujemo uvezeno voće i povrće iz zemalja u kojima je najveći postotak zaraze – dodao je župan. Istovremeno je najavio i prijedlog koji će se uputiti nacionalnom Stožeru, a riječ je o postavljanju dezbarijera na sve granične prijelaze RH.

Tijekom ovog tjedna Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije apelirao je na Ministarstvo poljoprivrede da se hitno isplate poticaji za poljoprivrednike, a apel će prema ministrici Mariji Vučković ponoviti i danas, kako bi poljoprivrednici mogli nastaviti sa sjetvom i kupovinom repromaterijala.

- Važno je da u Osječko-baranjskoj županiji nemamo eskalaciju velikog broja oboljelih niti kršenja mjera samoizolacije i možemo reći da stvari držimo pod kontrolom, u onoj mjeri u kojoj se to može u ovoj situaciji. No sada moramo razmišljati o onom što nam donosi sutra, jer ovo će proći, a dočekati će nas naše gospodarstvo. Nadam se da ćemo ovim novim mjerama početi polako vraćati život na području naše županije. Cijelo vrijeme govorimo da je osnovna djelatnost Slavonije poljoprivreda i proizvodnja, idemo onda pomoći da to tako i ostane – poručio je za kraj župan Anušić.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1146 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu