MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

HDZ Grada Valpova s koalicijskim partnerima poziva na suradnju i pomoć građanima i gospodarstvu

Korisnička ocjena: 3 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO  Od Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice primili smo priopćenje koje se odnosi na pomoć građanima i gospodarstvu u vrijeme krize izazvane koronavirusom. Priopćenje koje je potpisao Antun Katalenić, predsjednik Gradskog odbora HDZ, prenosimo u cijelosti, zajedno s prilozima.

-Suočeni smo s višom silom koja je pogodila cijeli svijet, pa tako i Republiku Hrvatsku, naš Grad Valpovo i prigradska naselja. Ova pandemija ostavlja neizbrisiv trag na našoj svakodnevnici i načinu života, ali čini i veliku, nepovratnu štetu poduzetništvu i obrtništvu tj. gospodarstvu. Na 32. sjednici Gradskog vijeća Grada Valpova održanoj u četvrtak, 26. ožujka 2020. godine, glasali smo protiv prijedloga gradonačelnika Matka Šutala za nove, u ovo vrijeme potpuno neprimjerene i neutemeljene kredite prema modelu koji je predložio.

Ovim putem pozivamo gradonačelnika na suradnju i na hitno donošenje mjera pomoći građanima i gospodarstvu sada kada je to najpotrebnije.

Detaljnom analizom aktualnog proračuna Grada Valpova, uvidjeli smo da postoje načini za uštede na pojedinim stavkama Proračuna. Prema tome, predlažemo osiguranje pozicije u Proračunu idućim rebalansom, te hitno donošenje mjera kako bi se što prije sredstva dodijelila korisnicima, kako bi se spriječilo otpuštanje radnika, zatvaranje obrta i tvrtki:

 Planirani iznos na Turističkoj zajednici Grada Valpova od  1.000.000,00 kuna umanjiti na 350.000,00 kn.

 • Iako nemamo ništa protiv dobrog turističkog programa, smatramo da sredstva u ovom trenutku prioritetno treba usmjeriti u gospodarstvo, jer se većina planiranih događanja zbog pandemije ne će dogoditi.

Ušteda: 650.000,00 kn

 1. Aktivnost proslave blagdana i prigodnih datuma s planom od 210.000,00 kn umanjiti na 80.000,00 kn.
 • Smatramo da u ovom trenutku proslave i slične aktivnosti ne smiju biti prioritet.

Ušteda: 130.000,00 kn

 1. Usluge promidžbe i informiranja ureda gradonačelnika s planom od 130.000,00 kn umanjiti na 50.000,00 kn.
 • Smatramo da planirana sredstva s ove stavke i slične aktivnosti ne smiju biti prioritet.

Ušteda: 80.000,00 kn

 1. Izrada planova i projekata (prostorni plan, geod. katastarske podloge i ostali projekti) s planom od 450.000,00 kn umanjiti na 200.000,00 kn.
 • Smatramo da je ovo bitna pozicija no ponovno u ovom trenutku treba osigurati sredstva i preusmjeriti u plan za pomoć.

Ušteda: 245.000,00 kn

 1. Pozicije za Ljeto valpovačko 2020. godine s planom od 245.000,00 kn umanjiti na 100.000,00 kn.
 • Tradiciju i kulturu svakako treba njegovati, no nažalost, u ovom se trenutku prioriteti moraju drukčije posložiti.

Ušteda: 145.000,00 kn

 1. Pozicija za redovno održavanje Centra kulture od 300.000,00 kn, umanjiti na 250.000,00 kn
 • Kako u objektu ne radi kino, nema djelatnosti udruga, niti radi ugostiteljski objekt, troškovi objekta će biti tj. moraju biti manji.

Ušteda: 50.000,00 kn

 

Ovo je prikaz kako samo na nekim stavkama možemo osloboditi iznos od 1.300.000,00 kuna i usmjeriti isti u konkretne mjere pomoći lokalnim poduzetnicima, obrtnicima, OPG-ovcima i građanstvu, a svakako bi trebalo uzeti u obzir i rasporediti još dodatnih sredstava rebalansom proračuna.

Trebaju se donijeti jasni kriteriji, izmijeniti i dopuniti odgovarajuće pravilnike i odluke u najkraćem mogućem roku kako bi svima onima koji su pogođeni ovom krizom mogli olakšati da je što bezbolnije prebrode.

Valpovo je jedan od rijetkih gradova koji još nije donio nikakve mjere, iako smo ispred kluba vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera 1. prijedlog mjera u Grad Valpovo uputili još prije dva tjedna, 20. ožujka 2020. Iz Grada nam govore kako nema zakonske osnove da se mjere pomoći tako brzo donesu, pa pretpostavljamo kako su ostali gradovi (Našice, Beli Manastir, Đakovo, Belišće) iste mjere donijeli "nezakonito"!

Gradonačelnik bi, kao odgovorna osoba za gradski proračun, trebao znati kako se taj isti Proračun najvećim dijelom puni kroz uplate poreza i prireza na dohodak i to upravo zahvaljujući poduzetnicima, obrtnicima, OPG-ima, odnosno iz plaća građana Valpova i prigradskih naselja. Ako u današnjim uvjetima velike gospodarske nestabilnosti dođe do vala otkaza, smanjenja plaća, gašenja poduzeća, obrta, OPG-a i slično, pita li se itko od gradske vlasti, tko će i na koji način puniti Proračun, odakle će dolaziti sredstva za otplatu svih kredita koje je Grad podigao, kao i novih koji su se planirali podići.

Kada svi u Svijetu i Hrvatskoj govore o krizi, uštedama, rezanju rashoda, nama se predlaže zaduživanje od 19 milijuna kuna i to za investicije koje ne će Gradu donijeti ni jedno radno mjesto. Iste bi bile sufinancirane iz EU sredstava sa samo 7 milijuna kuna. Naše učešće u ovim sredstvima je 65 %, a EU samo 35 %.

HDZ grada Valpova s koalicijskim partnerima nikada nije, niti će biti protiv projekata i napretka grada te dobrobiti građana, nikada nije blokirao niti jedan proračun, rebalans, projekt ili bilo što, već je odgovorno sudjelovao u donošenju odluka postavljajući pitanja i tražeći odgovore na sjednicama Gradskog vijeća.

Gradonačelnik grada Valpova opet, kao i već mnogo puta dosada, manipulira i laže informirajući javnost bombastičnim izjavama kako se blokiraju projekti i napredak, pogrešno i neistinito informirajući o načinima povlačenja sredstava na projektima, lažno i opasno o dugovanjima provedbenih tijela za pojedine projekte.

Prava istina i činjenica je da baš nitko ničime ne blokira projekte niti napredak, već samo i isključivo ne želimo odobriti politiku zaduživanja novim velikim kreditima u vrijeme kada zaista treba pomoći obrtnicima, poduzetnicima, OPG-ima i građanima na sve moguće raspoložive načine.

Očito je gradonačelnik razvio i jaki oblik amnezije, pa je za ovu priliku zaboravio (iako kroz vlastite izjave to priznaje), da je u zadnje tri godine HDZ  Grada Valpova s koalicijskim partnerima digao ruku redom ZA:

Kratkoročna zaduženja:

30.01.2018. 3.000.000,00 kn

14.05.2019. 3.000.000,00 kn

Dugoročna zaduženja:

25.10.2018. 11.902.307,19 kn

31.10.2018. BJANKO ZADUŽNICA NA IZNOS 1.000.000,00 kn

14.05.2019. 12.640.983,52 kn

04.07.2019. 2.884.000,00 kn

26.03.2020. 3.406.000,00 Ustanova za kulturu „Ante Evetović Miroljub“

Kao što se može vidjeti, do sada smo podržali 3 prijedloga Proračuna, te 11 rebalansa Proračuna iz kojih su proizašli svi do sada ugovoreni i provedeni projekti Grada Valpova. Ovo su činjenice koje se mogu dokazati i provjeriti. Kada to stavite ovako transparentno i jasno, prosudite sami, drage sugrađanke i sugrađani, kako je uopće moguće da je HDZ s koalicijskim partnerima blokirao te iste projekte ? Odgovor znate! NIKAKO.

Sada, kada smo svi pogođeni ovim izvanrednim stanjem, dok se prilagođavamo na novi način života, molimo Vas da slušate i provodite upute Stožera civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo kako bi zaštitili sebe, svoje bližnje, ali i druge.

Također apeliramo sve, ukoliko znaju nekoga tko je u samoizolaciji i treba pomoć da nam se slobodno javi na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ostanite u svojim domovima i pokažite odgovornost.

#OstaniDoma

Predsjednik Gradskog odbora

HDZ-a Grada Valpova

Antun Katalenić

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 332 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu