MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Vazmeno bdjenje-slavlje Kristova uskrsnuća

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO  Velečasni Zvonkoi Mrak, uputio je vjernicima poruku za Vazmeno bdjenje, koju prenosimo u cijelosti.

Dragi župljani, braćo i sestre!

I Vazmeno bdjenje je u praznoj crkvi i bez vas. Pozivam vas da još više budemo zajedno i povezani u duhu i vjeri i svoj usmjerenosti na Gospodina od kojega očekujemo pomoć i snagu u ovom teškom vremenu.

Vazmeno bdijenje je vrhunac liturgijske godine, slavlje Kristovog uskrsnuća koje je i naše uskrsnuće i preobraženje na sliku Kristovu.

Vazmeno bdijenje počinje Službom svjetla, u kojoj se ove godine ispušta blagoslov ognja ispred crkve, nego se samo pali uskrsna svijeća i pjeva Vazmeni hvalospjev.

Služba svjetla najavljuje ovu svetu i svjetlu noć, najvaljuje da je svjetlo jače od tame i noći, najvaljuje uskrsno svjetlo koje obasjava ne samo ovu noć nego i svaki dan i noć ovoga svijeta.

U hvalospjevu uskrsnoj svijeći pjeva se: Nek se raduje zemlja, tolikim obasjana bljeskom i rasvijetljena sjajem vječnoga Kralja, nek osjeti da je nestalo po čitavome svijetu mraka.

Nešto novo, neviđeno i nečuveno, uskrsnuće koje preobražava ne samo Isusa Krista, nego cijeli svijet, događa se u ovoj uskrsnoj noći.

Cijela povijest spasenja, u Božjem naumu plan povijesti spasenja ima svoj oslonac i svoju svrsishodnost u uskrsnoj noći, u uskrsnuću Isusa Krista.

U službi riječi čita se iz Knjige postanka izvještaj o stvaranju svijeta I čovjeka,  o koji nema smisla bez uskrsne noći. Bog je stvarao svijet, znajući za grijeh čovjeka i grijeh svijeta koji će udaljiti čovjeka od Boga.

U hvalospjevu uskrsnoj svijeći pjeva se: O, zaista potrebna Adamova grijeha, što ga smrt Kristova uništi. O sretne li krivice, koja je zavrijedila takvog i tolikog Otkupitelja imati.

Bog je stvarao svijet znajući za utjelovljenje, život, posljednju večeru, muku i smrt i uskrsnuće svoga Sina.

Zato je ova noć nešto novo i neviđeno, ona koja nebesko sa zemaljskim, božansko s ljudskim povezuje.

Zatim se čita iz Knjige izlaska o izlasku Izraelaca iz egipatskog ropstva. U uskrsnuću Isusa Krista shvaćamo smisao izlaska Izraelaca iz Egipatskog ropstva. Isus nas konačno i zauvijek oslobađa ropstva, ali ne samo egipatskog, nego ropstva grijehu i zlu.

Čita se i odlomak iz Knjege proroka Ezekijela u kojemu Bog obećava Izraelu da će im izvaditi srce kameno i dati srce od mesa, da ga srcem štuju i nikada više ne zaborave.

Iz Evanđelja čitamo odlomak o Isusovom uskrsnuću. Žene na grobu Isusovom, po suboti, u osvit prvoga dana u tjednu, kada su došle Isusa pomazati za ukop, što nisu stigle u petak prije pashe, bile su prve svjedokinje uskrsnuća. Anđeo je otkotrljao kamen s groba i pokazao mjesto gdje je Isus bio. Ali sada kaže anđeo: Nije ovdje! Uskrsnu kako reče. Hajde, vidite mjesto gdje je ležao, pa pođite žurno i javite njegovim učenicima da je uskrsnuo od mrtvih. I evo, ide pred vama u Galileju. Ondje će ga vidjeti. I sam uskrsli Isus kaže ženama: Ne bojte se! Idite javite mojoj braći da pođu u Galileju. Ondje će me vidjeti.

Apostoli idu u Galileju susresti Isusa. Osvjedočenje o Isusovom uskrsnuću dat će im smisao Isusove smrti na križu čemu su isto bili svjedoci. Tako će biti svjedoci Kristove smrti i uskrsnuća.

Hod nas kao Isusovih učenika isti je kao i apostola: susresti Isusa i svjedočiti za Isusa Krista, raspetoga i uskrsloga.

Ovo svjedočenje počinje od našeg ucjepljenja u Isusovu smrt i Isusovo uskrsnuće, po krštenju kada Duh Sveti koji silazi i na nas.

To je snaga našega kršćanskog života kako kaže sv. Pavao: smatrajte sebe mrtvima grijehu, a živima Bogu u Kristu Isusu.

Zato je treći dio Vazmenog bdijenja obnova krsnih obećanja u kojima se još jedanput i ponovno odričemo grijeha, zla i Sotone i ispovijedamo vjeru i opredjeljenje za Isusa Krista. Potvrđujemo svoje osobno, svjesno i slobodno opredjeljenje za Isusa Krista koje nije ovisno o nikome i o ničemu, nego samo o nama i našoj volji.

Četvrti dio Vazmenog bdijenja je Euharistijska služba s pretvorbom kruha i vina u Tijelo i Krv Kristovu i pričest Tijelom i Krvlju Kristovima. Sudjelovanje.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 339 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu