MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Nije lako biti drugačiji

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Sedma vazmena nedjelja je u devetnici Duhu Svetom, između Spasova, odnosno svetkovine Uzašašća Gospodinovog i svetkovine Duhova ili Pedesetnice, a tom je prigodom Zvonko Mrak, župnik župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, župljanima uputio poruku.

 

MISNA ČITANJA

 

Prvo čitanje: Dj 1, 12-14
 
Čitanje Djela apostolskih

Pošto je Isus uzet na nebo, vratiše se apostoli u Jeruzalem s brda zvanoga Maslinsko, koje je blizu Jeruzalema, udaljeno jedan subotnji hod. I pošto uđu u grad, uspnu se u gornju sobu gdje su boravili: Petar i Ivan i Jakov i Andrija, Filip i Toma, Bartolomej i Matej, Jakov Alfejev i Šimun Revnitelj i Juda Jakovljev – svi oni bijahu jednodušno postojani u molitvi sa ženama, i Marijom, majkom Isusovom, i braćom njegovom.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam: Ps 27, 1.4.7-8a
Pripjev: Vjerujem da ću uživati dobra Gospodnja u zemlji živih.

Gospodin mi je svjetlost i spasenje:
koga da se bojim?
Gospodin je štit života moga:
pred kime da strepim?

Za jedno molim Gospodina,
samo to ja tražim:
da živim u domu Gospodnjem
sve dane života svoga,
da uživam milinu Gospodnju
i dom njegov gledam.

Slušaj, Gospodine, glas moga vapaja,
milostiv mi budi, usliši me!
Moje mi srce govori:
»Traži lice njegovo!«

Drugo čitanje: 1Pt 4, 13-16

Čitanje Prve poslanice svetoga Petra apostola

Ljubljeni: Radujte se kao zajedničari Kristovih patnja da i o objavljenju njegove slave mognete radosno klicati. Pogrđuju li vas zbog imena Kristova, blago vama, jer Duh slave, Duh Božji u vama počiva. Tek neka nitko od vas ne trpi kao ubojica, ili kradljivac, ili zločinac, ili makar i kao nametljivac; ako li kao kršćanin, neka se ne stidi, nego neka slavi Boga zbog tog imena.

Riječ Gospodnja.

Evanđelje: Iv 17, 1-11a
  
Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Isus podiže oči k nebu i progovori: »Oče, došao je čas: proslavi Sina svoga da Sin proslavi tebe i da vlašću koju si mu dao nad svakim tijelom dade život vječni svima koje si mu dao. A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao – Isusa Krista. Ja tebe proslavih na zemlji dovršivši djelo koje si mi dao izvršiti. A sada ti, Oče, proslavi mene kod sebe onom slavom koju imadoh kod tebe prije negoli je svijeta bilo. Objavio sam ime tvoje ljudima koje si mi dao od svijeta. Tvoji bijahu, a ti ih meni dade i riječ su tvoju sačuvali. Sad upoznaše da je od tebe sve što si mi dao jer riječi koje si mi dao njima predadoh i oni ih primiše i uistinu spoznaše da sam od tebe izišao te povjerovaše da si me ti poslao. Ja za njih molim; ne molim za svijet, nego za one koje si mi dao jer su tvoji. I sve moje tvoje je, i tvoje moje, i ja se proslavih u njima. Ja više nisam u svijetu, no oni su u svijetu, a ja idem k tebi.«

Riječ Gospodnja.

DEVETNICA DUHO SVETOM: “Kao što  Crkva čini euharistiju tako euharistija čini Crkvu„

Sedma vazmena nedjelja je u devetnici Duhu Svetom, između Spasova, odnosno svetkovine Uzašašća Gospodinovog i svetkovine Duhova ili Pedesetnice.

U svojoj veliko-svećeničkoj Isus moli za svoje učenike, apostole i za sve svoje učenike svih vremena, kao i za nas danas: „da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao – Isusa Krista…. Ja za njih molim; ne molim za svijet, nego za one koje si mi dao jer su tvoji.“

Mi smo u Isusovoj molitvi da ostanemo Božji, da u ovom svijetu, ukoliko nije Božji, mi ostanemo vjerni Gospodinu.

Evanđelist Ivan naglašava svijet koji nije Božji, a opet mi ostajemo u svijetu i nismo od ovoga svijeta koji ne priznaje Boga. Posebno je to važno danas kada se svijet odriče Boga da mi koji vjerujemo u Krista ostanemo u Kristu i budemo drugačiji od ovoga svijeta koji se odriče Boga.

Nije lako biti drugačiji… po naravi se suobličavamo okolini, a okolina nije Božja, nego samo svjetska i naglašeno ne-Božja.

Zato je važno posvijestiti da pripadamo Bogu i da Bog pripada našem životu, našem načinu života i našem opredjeljenju. Nismo slučajno kršćani, nismo slučajno vjernici, nismo slučajno članovi Crkve.

Ako smo po tradiciji vjernici, jer moja obitelj, moji roditelji i moji predci su kršćani pa sam i ja kršten i u vjeri odgojen, ipak to nije dovoljno. Potreban je osobni stav, osobno opredjeljenje, osobni izbor: ja to hoću, ja vjerujem, moja vjera u Boga nije samo vjera da Bog postoji, nego vjerujem Bogu u kojega imam povjerenja, koji je duboko u meni, u mom životu, koji je moja snaga i smisao života. On mi daje da vidim dalje od ove zemlje, od ovoga svijeta, od ove zarobljenosti u vrijeme i prostor. A ponajviše mi daje da se oslobodim zla i zarobljenosti u zlo. Bog je izvor moga života. Isus koji moli za mene pokazuje mi da sam u njegovim rukama, u njegovom srcu, da pripadam Bogu i da je Bog u Isusu Kristu učinio sve da me spasi ne samo od smrti i kazne za grijeh nego je njegovo spasenje život, život u punini, Božanski život koji počinje već sada, koji me obuhvaća i preobražava već sada.

U pravo misa i euharistija u kojoj sudjelujemo je ostvarenje božanskih darove milosti, spasenja i života.

Naglašavamo: “Kao što  Crkva čini euharistiju tako euharistija čini Crkvu„.  U misi sudjelujemo kao Crkva, ne kao pojedinci, euharistiju činimo kao Crkva, a euharistija nas čini Crkvom. Tu se susrećemo s Bogom koji nas hrani svojom Riječju i svojim Tijelom. I zato to ne možemo činiti sami u svom domu ni gledajući misu na TV-u. Ovdje je naš dodir s Božjom milošću i Božjim darom života. Ovdje je izvor našeg vjerničkog, kršćanskog i Crkvenog života.

U ovoj devetnici Duhu Svetom pridružujemo se molitvi apostola kako piše u Djelima apostolskim: „Pošto je Isus uzet na nebo, vratiše se apostoli u Jeruzalem …. uđu u grad, uspnu se u gornju sobu gdje su boravili …. – svi oni bijahu jednodušno postojani u molitvi sa ženama, i Marijom, majkom Isusovom, i braćom njegovom.“  Apostoli iščekuju silazak Duha Svetoga kojega je obećao Isus prije uzašašća. Mi molimo Duha Svetoga da i nas ispuni istom milošću kao i apostole da danas u ovome svijetu budemo svjedoci Isusa Krista, svega onoga što nam Krist znači, da budemo suobličeni Kristu, a ne svijetu današnjega vremena koje odbacuje i niječe Boga. Zato je važno „da ne budemo od svijeta“ kako Isus moli u svojoj veliko-svećeničkoj molitvi.

Potvrđujemo svojim životom, svojom vjerom i svojim djelima da smo Kristovi i da smo Crkva.

Zvonko Mrak, župnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 632 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu