Učinite dobro djelo

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Već višestruko dokazani humanitarci – dobrovoljni darivatelji krvi i u novonastalim uvjetima nastavljaju svojim aktivnostima.

Prema preporuci Hrvatskog Crvenog križa i mišljenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo akcije dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa nastavljaju se provoditi i dalje. Preporuke o izbjegavanju okupljanja u znatno izmijenjenoj formi  i dalje su na snazi, ali ne odnose se na akcije darivanja krvi s obzirom na to da je nužno očuvati adekvatne zalihe krvnih pripravaka za transfuzijsko liječenje.

Akcije će biti organizirane tako da se poštuje najviši higijenski standard, siguran razmak između darivatelja te da ne bude previše osoba u jednom prostoru.

Ekipe za prikupljanje krvi dobile su jasne stručne naputke i educirane su kako postupati sa svakim potencijalnim darivateljem tijekom odabira, koja pitanja postaviti i na koji način utvrditi prikladnost za darivanje krvi.

Prva iskustva darivanja krvi u takvim okolnostima pokazuju da razina humanosti nije opala u vrijeme borbe protiv koronavirusa.

Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo i Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC Osijek organiziraju redovitu akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Akcija će se održati u :

  • PETAK, 05. lipnja 2020.

u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Belišće na adresi Željeznička ul. 11, 31551, Belišće, u vremenu od 09:00 do 14:00 sati

- u prostorijama Osnovne škole Petrijevci na adresi Republike ul. 110a, 31208, Petrijevci, u vremenu od 16:00 do 19:00 sati

 

  • PONEDJELJAK, 08. lipnja 2020.

- u prostorijama na adresi prilaz Crvenom Križu 2, 31550, Valpovo, u vremenu od 13:00 do 17:00 sati

-isti dan u prostorijama Osnovne škole Ladimirevci na adresi Ul. Đuke Maričića 21, 31550, Ladimirevci u vremenu od 18:00 do 20:00 sati

Nedostatak krvi i krvnih pripravaka o kojima ovise životi brojnih pacijenata nosi puno veći rizik smrtnosti od onog uzrokovanog korona virusom. Usto, bolesnici čije je izlječenje, a ponekad i sam život ovisan o transfuzijskom liječenju, ne mogu čekati da epidemija prođe.

Podržavamo očuvanje kontinuiteta akcija dobrovoljnog darivanja krvi budući je dobrovoljno darivanje krvi važno za osiguranje dovoljnih količina krvi i osiguranje funkcioniranja zdravstvene skrbi.

Pozivaju se svi ljudi dobre volje da se odazovu ovom pozivu, odvoje petnaest minuta i tako nekome spase nečiji život. Osjećaj pripadnosti brojnoj ekipi humanih darivatelja krvi neprocjenjiv je i najbolja je nagrada za učinjeno dobro djelo.