MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Bez promjena oko razvojnih projekata

Korisnička ocjena: 2 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO  Jučer je, nakon višemjesečne stanke uzrokovane koronavirusom, održana „normalna“, 36. sjednica Gradskog vijeća Grada Valpova s osobnim sudjelovanjem vijećnika, najavljivana kao izuzetno važnom za budućnost Grada Valpova.

S radom je počela tako što je u vijećničke klupe ponovo sjeo Branko Markota (HDZ), a do promjena je došlo nakon što je Dubravko Kučinac (HDZ) 17. travnja podnio ostavku na mjesto vijećnika u Gradskom vijeću, a mijenjat će ga Spomenka Stanić (HDZ).

Prije nego što je započeo rad Vijeća o važnim temama, gradonačelnik Matko Šutalo i njegovi suradnici morali su odgovoriti na 16 pitanja tijekom aktualnog sata.

Nakon toga vijećnici su odbili Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Valpova za prošlu godinu obrazlažući to velikim brojem stavki koje su u svojoj realizaciji doživjele prekoračenje. Nije uvaženo obrazloženje da je to uglavnom posljedica neusvajanja rebalansa proračuna na kraju prošle godine. Sa sljedećom temom-Izmjenama i dopunama  Proračuna Grada Valpova za 2020. godinu i projekcijama za 2021. i 2022. rasprava je krenula u pozitivnom smjeru i dopune su prihvaćene.

Iznos planiranih prihoda smanjuje se za 87.100 kn te sada iznosi 81.306.535 kuna, a planirani rashodi se povećavaju na 95.781.035 kn.

Međutim već Odluka o izmjenama Odluke o izvršavanju proračuna  za 2020. godinu nije usvojena.

Grad se u Proračunu za 2020. godinu planirao dugoročno zadužiti kod banaka za investicije izgradnje i unapređenja komunalne i stambene infrastrukture u iznosu do 12.036.000 kn, za sufinanciranje odobrenih i očekivanih kapitalnih projekata nominiranih prema EU u iznosu do 21.428.500,00 kn te za investicije rekonstrukcije i energetske obnove javne rasvjete i stambenih objekata, u ukupnom iznosu do 5.267.000 kn.

I pri raspravi o sljedećim točkama, vezanim za Odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduživanju došlo je do sukobljenih stavova, pokazalo se, i nepomirljivih.

Prije rasprave o kreditnim zaduženjima vijećnici su zajednički pogledali video prezentaciju do sad najvrjednijeg projekta „Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića“, međutim ni to nije bilo dovoljno da se većina u Gradskom vijeću prikloni tome da se taj projekt i realizira, pa će tu priču, ne bude li se promijenio stav, gledati neke generacije daleke budućnosti.

Vijećnici HDZ-a i koalicijskih partnera iznijeli su cijeli niz zamjerki takvom planu zaduživanja. Da se Grad olako zadužuje, da se ne ulaže u razvoj gospodarstva, da nije vrijeme za zaduživanje zbog neizvjesnosti oko posljedica gospodarskog zastoja u borbi s koronavirusom, da nema kvalitetne komunikacije između gradonačelnika i vijećnika…

Uzaludna su bila nastojanja gradonačelnika, vijećnika VNL, pročelnika upravnih odjela i direktora Valpovačkog poduzetničkog centra čiji su uposlenici tvorci projekata kojima je realizacija zaustavljena, usporena ili otežana takvim stavovima, da opovrgnu takve tvrdnje.

-Vi biste bili najsretniji da smo, kad smo došli na vlast otplatili vaše nanizane dugove i nastavili ne raditi ništa i ne zaduživati se za projekte, bio je izravan u iznošenju svog stava vijećnik VNL Igor Uranjek, tvrdeći da vijećnicima HDZ-a nije stalo do razvoja Grada i provođenja projekata i da je to čisto politička odluka, što je izazvalo burne reakcije.

I gradonačelnik Šutalo iznio je slične tvrdnje koje se svode na to da zbog politike vijećnici imaju takav odnos prema projektima koje usvajajući Proračun prihvate, a kada dođe do njihove realizacije iz političkih razloga ne daju im podršku.

Vijećnici HDZ-a oponirajući, čak niti ne osporavaju da su odluke političke naravi, ali da su uzrokovane brigom za sutrašnjicu, da ne žele prezadužiti Grad, ali čak i na otvoreni poziv da predlože neko drugo rješenje, konstruktivnog odgovora-nema.

Tako nepomirljivo suprotstavljeni stavovi rezultirali su neprihvaćanjem Prijedloga odluka o dugoročnom i kratkoročnom zaduživanju, tako da će se vrlo brzo pokazati koliko će to utjecati na realizaciju poduzetne razvojne politike kroz projekte, u kojoj će mjeri predloženi projekti biti zaustavljeni, usporenog ili otežanog provođenja.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 601 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu