MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

MISAO DANA:Euharistija kao novi početak

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO  Zvonko Mrak, župnik župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu zabilježio je misao dana za 11. Nedjelju kroz godinu.

 MISNA ČITANJA

11. NEDJELJA KROZ GODINU (A) - misna čitanja

Prvo čitanje: Izl 19,2-6a

Čitanje Knjige Izlaska

U one dane: Izraelci dođu u Sinajsku pustinju i utabore se u pustinji. Postave Izraelci tabor tu pred brdom, a Mojsije se popne k Bogu. Gospodin ga zovne s brda pa mu rekne: »Ovo reci domu Jakovljevu, proglasi djeci Izraelovoj:

’Vi ste vidjeli što sam učinio Egipćanima; kako sam vas nosio na orlovskim krilima i k sebi vas doveo. Stoga, budete li mi se vjerno pokoravali i držali savez moj, vi ćete mi biti predraga svojina mimo sve narode – ta moj je sav svijet! – vi ćete mi biti kraljevstvo svećenikâ, narod svet.’«

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam: Ps 100,2-3.5

Pripjev: Njegov smo narod i ovce paše njegove.

Kliči Gospodinu, sva zemljo!
Služite Gospodinu u veselju!
Pred lice mu dođite s radosnim klicanjem!

Znajte da je Gospodin Bog:
on nas stvori i mi smo njegovi,
njegov smo narod i ovce paše njegove.

Jer dobar je Gospodin,
dovijeka je ljubav njegova,
od koljena do koljena vjernost njegova.

Drugo čitanje: Rim 5,6-11

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Rimljanima

Braćo! Dok mi još bijasmo nemoćni, Krist je, već u to vrijeme, za nas bezbožnike umro. Zbilja, jedva bi tko za pravedna umro; možda bi se za dobra tko i odvažio umrijeti. A Bog pokaza ljubav svoju prema nama ovako: dok još bijasmo grešnici, Krist za nas umrije. Koliko li ćemo se više sada, pošto smo opravdani krvlju njegovom, spasiti po njemu od srdžbe? 

Doista, ako se s Bogom pomirismo po smrti Sina njegova dok još bijasmo neprijatelji, mnogo ćemo se više, pomireni, spasiti životom njegovim. I ne samo to! Dičimo se u Bogu po Gospodinu na­šemu Isusu Kristu po kojem zadobismo pomirenje.

Riječ Gospodnja.

Evanđelje: Mt 9,36 – 10,8

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

 U ono vrijeme: Kad Isus ugleda mnoštvo, sažali mu se nad njim jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira. Tada reče svojim učenicima: »Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.« Dozva dvanaestoricu svojih učenika i dade im vlast nad nečistim dusima: da ih izgone i da liječe svaku bolest i svaku nemoć. A ovo su imena dvanaestorice apostola: prvi Šimun, zvani Petar, i Andrija, brat njegov; i Jakov, sin Zebedejev, i Ivan, brat njegov; Filip i Bartolomej; Toma i Matej carinik; Jakov Alfejev i Tadej; Šimun Kananaj i Juda Iškariotski, koji ga izda. Tu dvanaestoricu posla Isus uputivši ih: »K poganima ne idite i ni u koji samarijski grad ne ulazite! Pođite radije k izgubljenim ovcama doma Izraelova! Putom propovijedajte: ’Približilo se kraljevstvo nebesko!’ Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte!«

Riječ Gospodnja.

  1. NEDJELJA KROZ GODINU – A -14. Lipnja 2020.

Često se u životu osjećamo izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira, tj. napušteni prepušteni sebi i svojim problemima koji nam se čine većima i jačima od naših snaga. Mislimo da sve ovisi o nama i našoj brizi i nastojanju, a s druge strane osjećamo da za to nemamo snage ili da su poteškoće i izazovi života preveliki.

Uz svu našu vjeru u Boga i pripadnost Crkvi zaboravljamo na njegovu ulogu u našem životu i još više njegovu brigu i providnost, njegovu očinsku ljubav i bratsku i prijateljsku blizinu za svakoga.

To se događalo i starim Izraelcima kad Gospodine preko Mojsija poručuje narodu: kako sam vas nosio na orlovskim krilima i k sebi vas doveo. To se brzo zaboravi i zamagli u brigama života. Gospodin zna da smo takvi i onda i nama poručuje kao i Izraelcima: vi ćete mi biti predraga svojina …– vi ćete mi biti kraljevstvo svećenikâ, narod svet.’ pod uvijetom onoga prije rečenoga: budete li mi se vjerno pokoravali i držali savez moj. To pokoravanje nije ropstvo nego držanje pravila i putokaza života, kao putokaza i znakova na cesti. A to su znakovi da budemo sigurni na putu. A to je mjesto i uvijet koji mi ne prihvaćamo je uvijek mislimo da bolje znamo  i da se uvijek ne moramo držati tih okvira.

On nas nosi na orlovskim krilima… daleko iznad poteškoća i problema… ali mi nećemo.. mi želimo probleme rješavati sami…valjda mi znamo..

Bolje bi bilo vratiti se u Njegovo krilo, na njegova krila i sigurnost Saveza ljubavi i prijateljstva Boga i čovjeka.

To isto se događa i u Isusovo vrijeme: Kad Isus ugleda mnoštvo, sažali mu se nad njim jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira.

Poziv i izabranje apostola je temelj Crkve, novog Božjeg naroda, novog saveza Boga i čovjeka. Po Isusu Kristu Bog ponovno uspostavlja savez prijateljstva i ljubavi sa svojim narodom da ga opet nosi na orlovskim krilima, da ga ponovno oslobodi od ovoga svijeta i učini ga baštinikom nebeskog svijeta. Zato kaže apostolima:  Pođite k izgubljenim ovcama doma Izraelova! Putom propovijedajte: ’Približilo se kraljevstvo nebesko!’ Bog nam daje – daruje taj novi svijet u Isusu Kristu u kojemu su zemaljstke poteškoće relativne i nevažne: Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte! To jest, On daje zdravlje i život, oslobođenje od zla., To je sadržaj Novog svijeta u koji ulazimo i mi po Crkvi, po krštenju, po euharistiji. Tu se ostvaruje zapjev iz psalma:  Njegov smo narod i ovce paše njegove. I sveti Pavao nas opominje i potiče u poslanici Rimljanima: Dičimo se u Bogu po Gospodinu na­šemu Isusu Kristu po kojem zadobismo pomirenje.

Zato je ovdje u Crkvi i na euharistiji novi početak naše pripadnosti Bogu, savezu Boga i čovjeka, novi početak Novoga Božjeg svijeta u koji pripadamo i mi osobno i zajedno kao Narod Božji. Ovdje nas on obdaruje novim zdravljem, novim životom i oslobođenjem od zla.

Zvonko Mrak


 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 762 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      SVIBANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu