MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Proslava stogodišnjice osnutka Družbe sestara Kćeri Milosrđa u župi Bezgrešnog začeća BDM u Valpovu

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Povodom 100 godišnjice osnutka  Družbe Kćeri Milosrđa T.S.R. sv. Franje (1920. - 2020.), župa Bezgrešnog začeća BDM Valpovo, zajedno sa časnim sestrama Kćeri Milosrđa, proslavila je 9. srpnja 2020. blagdan blažene Marije od Propetog Petković, utemeljiteljice Družbe Kćeri Milosrđa.

Sestre Kćeri Milosrđa došle su u Valpovo prije 66 godina na poziv valpovačkog župnika dr. Đuke Marića, a prve tri sestre bile su: S. M. Benedikta Dulić, S. M. Julija Crnković i S.M. Filomena Molnar (iz arhiva samostana u Valpovu).

            Od rujna 2019. na službi u župi Valpovo su č. s. Danijela Škoro, kućna predstojnica,  č. s. Vlatka Bratinšćak i č. s. Rastislava Bogdan.

Prigodom stogodišnjice Družbe sestara Kćeri Milosrđa kapelica u samostanu časnih sestara u Valpovu proglašena je oprosnom kapelicom u kojoj se mogu izmoliti molitve za oprost od 25. ožujka 2020. do 9. listopada 2020. Radi epidemije koronavirusa molitve oprosta mogu se moliti u župnoj crkvi od 6. srpnja 2020. do 9. listopada 2020.

Župa redovito slavi blagdan bl. Marije od Propetog Petković 9. srpnja s trodnevnicom prije blagdana, no ove godine župa Valpovo i časne sestre Kćeri Milosrđa blagdan i trodnevnicu proslavili su svečanije.

Trodnevnica je  održana 6. 7. i 8. srpnja 2020. Prije euharistijskog slavlja bila je pobožnost  bl. Mariji Propetog Petković, a euharistijsko slavlje su  predvodili vlč. Zvonko Mrak, župnik i vlč. Luka Ćosić, župni vikar. Na kraju sv. mise molila se zajednička molitva za potpuni oprost.

Časne sestre su u srijedu, 8. srpnja, poslije sv. mise pripremile domjenak za župljane.

Na blagdan bl. Marije Propetog Petković, 9. srpnja 2020., u kojemu se slavi i stogodišnjica njezine Družbe Kćeri milosrđa kojima pripadaju i časne sestre u Valpovu, na početku svečanog euharistijskog slavlja u 18:30, župnik vlč. Zvonko Mrak zajedno s vlč. Lukom Ćosićem, župnim vikarom, srdačno je pozdravio nazočne uzvanike: mons. Ivana Ćurića,  pomoćnog biskupa Đakovačko-osječke nadbiskupije;  vlč. Florijana Kveteka, Valpovčanina i župnika u Slavonskom Brodu; vlč. Damira Stanića, Valpovčana i župnika u Piškorevcima; vlč. Željka Šimića, Valpovčanina i župnika u Drenovcima i Račinovcima; fra Branka Janjića, franjevca trećoredca glagoljaša, gvardijana i župnika u Belišću; vlč. Mateja Perića, mladomisnika iz Tovarnika i bivšeg Valpovačkog đakona; vlč. Ivana Tutiša, stalnog đakona iz Tovarnika i zamjenicu gradonačelnika grada Valpova gđu Anu Brajnović.

Župnik vlč. Zvonko Mrak je čestitao časnim sestrama blagdan i stogodišnjicu osnutka Družbe uz želju da ih uz Božji blagoslov prati i zagovor, primjer i nadahnuće bl. Marije Petković.

Časnoj sestri Rastislavi Bogdan župnik je čestitao zlatni jubilej redovničkih zavjeta uz zahvalu za redovnički život i rad te želju da je prati Božji blagoslov i dobro zdravlje.

Svečanom euharistijom predsjedao je mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Tijekom sv. mise časna sestra Rastislava Bogdan obnovila je svoje redovničke zavjete, iskreno i uz potpuno predanje na službu Gospodinu.

Na kraju euharistijskog slavlja, pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić je blagoslovio novu sliku bl. Marije Propetoga Petković, rad akademskog slikara Davorina Radića iz Zagreba, koja će biti izložena u župnoj crkvi za javno štovanje.   

Časna sestra Danijela, predstojnica Družbe Kćeri Milosrđa, lijepim riječima je izrekla svoju zahvalu biskupu, župniku i župljanima za suradnju, podržavanje i djelovanje Družbe.

Bilo je lijepo i svečano. Blagdanu bl. Marije od Propetog Petković, uz pridržavanje epidemioloških mjera nazočili su brojni župljani koji u svojoj župnoj crkvi od sada imaju sliku blaženice kojoj se rado utječu.

 

  

 Blaženka Škrlec,

Zvonko Mrak, župnik

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 719 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu