MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Dječji vrtić Maza u novoj pedagoškoj godini

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Dječji vrtić Maza Valpovo započeo je s novom pedagoškom godinom 1. rujna 2020. godine u 7 odgojnih skupina (2 jasličke skupine i 5 vrtićkih skupina).

Trenutni prostorni kapaciteti vrtića su popunjeni što je znak da je konačno prepoznata važnost ranog i predškolskog odgoja. Stručnjaci u ovom području svakodnevno timski promišljaju i nose se s promjenama u odgoju i životnom stilu. Roditelji i djeca su postali aktivni sudionici u predškolskom odgoju, za razliku od tradicionalnog pristupa u kojemu su oni promatrači odnosno objekti. Rano djetinjstvo je vrlo osjetljivo razdoblje u kojem je najuži krug obitelji djetetu i najpotrebniji. Najvažniju ulogu imaju roditelji koji ujedno nose i odgovornost te donose odluke za svoje dijete. Vrtić je u tom dijelu produžena ruka u odgoju i svakodnevno se trudimo organizirati da vrtić bude drugi dom, vrtić kao dječja kuća. Svjesni smo da je emocija koju dijete proživljava ključna, ono što će ponijeti kasnije u život. Upravo zato nam je jedan od važnijih zadataka u svakodnevnom radu pružiti djetetu sigurnost, stabilnost, radost i podršku.

Vrtić je i mjesto prijateljstva, igre, razvoja kognitivnih, motoričkih, govornih, socio-emocionalnih i brojnih drugih vještina. U vrtiću se razvijaju i talenti, kreativnost i rješavanje svakodnevnih životnih izazova. Vrtićko je okruženje važan čimbenik socijalizacije jer se dijete u njemu susreće s različitim društvenim situacijama, karakterima te se uči izboriti za sebe u tom svijetu. Iz tih razloga ne čudi činjenica da je ove i prethodne godine, na javni poziv za upis djece u jaslice i vrtić, prijavljen rekordan broj djece. Nismo bili u mogućnosti upisati svu prijavljenu djecu, velik je broj djece ostao na listi čekanja. U slučaju oslobađanja slobodnih mjesta, roditelji djece s liste čekanja će biti obavješteni.

Lijepa vijest je da će biti otvoren određen broj slobodnih mjesta zbog skorog otvaranja Područnog odjela Ladimirevci. Trenutno smo u zadnjoj fazi priprema pred otvaranje. Vrata vrtića u Ladimirevcima će se najvjerojatnije otvoriti krajem listopada ili početkom studenoga ove godine. Otvorit će se dvije mješovite skupine djece od 3 godine do polaska u školu. Bit će to velika pomoć roditeljima, ali i samom vrtiću koji je pod pritiskom zbog sve većeg broja prijavljene djece. Velika zahvala našem osnivaču, Gradu Valpovu, koji je prepoznao naše potrebe i stoji uz nas.

Prošlo je dva tjedna od početka nove pedagoške godine. Bila su to dva tjedna radosti, entuzijazma, ali za novoupisanu djecu i razdoblja straha, nesigurnosti, zabrinutosti… Polaskom u vrtić, djeca u razdoblju prilagodbe proživljavaju različita, potpuno nova iskustva te se javljaju i različite emocije i reakcije. Reakcije mogu biti emocionalne (tuga, razdražljivost, strah, ljutnja), tjelesne (bolovi u trbuhu, ponovno mokrenje u krevet, povraćanje, glavobolje, zadržavanje stolice) ili ponašajne (povlačenje u sebe/pasivnost, odbijanje kontakta, plačljivost, odbijanje hrane i dnevnog odmora, agresivnost, regresivno ponašanje: tepanje, ponaša se mlađe itd.). Važno je da su roditelji informirani o mogućim reakcijama kako bi znali da se radi o uobičajenim reakcijama na tako veliku promjenu i samim time ostali smireni i dosljedni. S druge strane, ulaskom djeteta u vrtić, odgojitelji i stručna služba često primijete i određena odstupanja u razvoju djeteta. Ponekad je izazov tu informaciju prenijeti roditelju te je izuzetno važno da roditelji imaju povjerenje u profesionalnost i dobronamjernost djelatnika. Rana intervencija je od presudne važnosti te je ključno da roditelji znaju da vrtić na njihovoj strani!

            U vrtiću se provode mjere i upute HZJZ-a i MZO-a za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19. Neke od glavnih uputa za roditelje su: ulazak u vrtić s maskom, dezinfekcija ruku na ulasku, mjerenje djetetove temperature prije dolaska te nedovođenje djeteta u vrtić ako ima simptome bolesti COVID-19 (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako dijete ili onaj tko dovodi dijete ima određenu mjeru samoizolacije ili pak ako roditelji imaju saznanja da je dijete zaraženo koronavirusom. Najveći je izazov provođenje socijalne distance jer zagrljaj, pružanje njege, zaštite i ljubavi se djeci često ne može prenijeti tek riječima već upravo kontaktom. Roditelji su već upoznati s mjerama i novim načinom funkcioniranja vrtića, a ovdje ćemo ih ukratko navesti:

  • Roditelji prije dovođenja djeteta u vrtić mjere djetetu temperaturu. Ukoliko je povišena, ne dovode dijete u vrtić i javljaju odgojiteljicama;
  • Roditelji se što kraće zadržavaju unutar ustanove;
  • Poticanje higijenskih navika – učestalo pranje ruku (prisutno od ranije);
  • Djeca ne donose igračke od kuće;
  • Skupine se ne miješaju;
  • Češće se boravi vani;
  • Gosti i vanjski suradnici ne ulaze u vrtić osim uz prethodnu najavu i uz pridržavanje preporučenih mjera;
  • Vrtić je tijekom dana zaključan;
  • Potrebno je telefonski najaviti dolazak na 031/651-451.

            Unatoč svemu, nastavljamo kvalitetan rad u vrtiću poštujući mjere i preporuke nadležnih institucija. Obilježili smo Hrvatski olimpijski dan u suradnji s Društvom „Naša djeca“ grada Valpova, a planiramo i obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige u suradnji s Knjižnicom i čitaonicom Valpovo.

Zasigurno ćemo i dalje, usprkos svim izazovima i preprekama, provoditi kvalitetan i poticajan, a prije svega humani odgojno-obrazovni rad u našoj ustanovi, za dobrobit djece i roditelja.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 734 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu