Aktivnosti našeg tima za psihosocijalnu podršku u Sisku

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO  Jučer smo, ne bez ponosa, ispratili tim za pružanja psihosocijalne pomoći stradalima u potresu na Banovini.

Danas smo primili i prvo izvješće o njihovim aktivnostima.

Tim psihosocijalne pomoći Crvenog križa Valpovo sa sjedištem u Sisku, redovito obilazi evakuacijske centre koji se nalaze na četiri lokacije pa i dodatni evakuacijski centar koji ne drži Crveni križ, ali su ga obilazili.

Programirane aktivnosti podrazumijevaju svakodnevni razgovor s ljudima prema svim načelima psihosocijalne pomoći s procjenom potreba i procjenom psihičkog stanja osoba smještenih u centrima. Dobro su educirani u prepoznavanju težih znakova stresa i potencijalno pružanje dodatne podrške ili referiranje na stručnu pomoć. Njihove zadaće podrazumijevaju i pomoć u zadovoljavanju ostalih potreba osoba (higijenske potrepštine, deke, kava ili neke drugi detalji koje su u njihovoj nadležnosti ili upućivanje upita ili problema nadležnima koji imaju pristup resursima za rješavanje problema.

U opisu njihovog posla je i razgovor s djelatnicima i volonterima u centrima, pružanje podrške i informiranje o stanju korisnika i njih samih, pomoć u logističkim aktivnostima (podjela obroka, slaganje paketa, pomoć u evidenciji ili drugim poslovima koje je potrebno obaviti), saznavanje informacija o osobama koje se nisu evakuirale, a potrebno ih je obići, dostaviti im potrepštine, procijeniti njihovo stanje.

Svakodnevno se obilazi teren i to osobe u kućanstvima (ili šatorima/kontejnerima/kućicama) koji se nisu evakuirali s dostavom potrepština, te  se s njima razgovara o tome kako se nose sa situacijom, provjerava mreža podrške, procjenjuje i njihovo psihičko stanje.

Tim također organizira sadržaj i aktivnosti tako što osiguravanje knjige, društvene  igara, omogućuje praćenje radija  i televizije u prihvatnim centrima, organizira i koordinira različite aktivnosti kao što su igronice za djecu, radionice za djecu i odrasle, tjelesna aktivnost, kreativne aktivnosti itd. (naravno, sukladno epidemiološkim mjerama jer, ipak smo još uvijek u pandemiji)

Savjet tima psihosocijalne pomoći je da kao i  prvoj pomoći, GLEDATE, SLUŠATE, OSJEĆATE!

U komunikaciji sa svima imati puno razumijevanja za njihova ponašanja i reakcije budući da ne možemo ni zamisliti što su prošli. Za vrijeme razgovora, ali i bilo kojih drugih aktivnosti s korisnicima biti empatičan, s osmjehom na licu (unatoč maskama), lijepom riječi, ogromnim strpljenjem.