MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

DRUŠTVENI CENTAR VALPOVO:Žarište društvenog života u nastajanju

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Već smo navikli da Udrugu Karašicka Republlika doživljavamo kroz zabavne događaje i priredbe temeljene na otkačenosti, aktivizmu i entuzijazmu volontera.

Međutim, odnedavno, od početka svibnja prošle godine, ova se udruga afirmirala kao ozbiljan nositelj projekta koji je ubrzo oplemenio društveni život grada.

Zajedno s projektnim partnerima Udrugom “MI”, udrugom “Revolucija”, Društvom Naša djeca Grada Valpova i Gradom Valpovom Karašicka je Republika krenula s provedbom projekta „Društveni centar Valpovo“. Cilj projekta je povećanje opsega aktivnosti organizacija civilnog društva kojima se unaprjeđuje život građana s područja Grada Valpova te promiče njihova međusobna suradnja, povećanje iskorištenosti javnog prostora na području Grada Valpova u svrhu provođenja aktivnosti i djelovanja organizacija civilnog društva, te ojačavanje stručnih kapaciteta prijavitelja i projektnih partnera.

Nažalost, epidemiološke mjere diktirale su aktivnosti u malim skupinama, bez masovnih okupljanja pa su mnoge od aktivnosti ostale u uskom krugu, ali stvoreni su temelji, utvrđeni planovi i programi višegodišnjih aktivnosti plodovi kojih će se ubirati i kad dvogodišnji projekt završi.

U sklopu projekta zaposleno je četvero mladih ljudi koji su svojim entuzijazmom, stručnošću i organizacijskim sposobnostima potaknuli ozbiljne društvene aktivnosti u sklopu partnerskih udruga i široj društvenoj zajednici.

Voditeljica projekta je Josipa Glavurdić, koja koordinira ukupnim aktivnostima, a iskustva koja je stekla nakon završenog studija geografije jamče optimalnu iskorištenost potencijala suradnika. Do sada je vodila hotel i radila u Ministarstvu vanjskih poslova,a u Slavoniju je došla jer se zaljubila... Sanja Perak, nakon završetka stručnog studija ekonomije stjecala je iskustvo na raznim poslovima, a između ostaloga u belišćanskom je Centru mladih bila nositeljica jednog projekta koji joj je bio sjajna podloga za posao kojeg sada radi kao voditeljica programa edukacije o pravima osoba s invaliditetom.
Ivan Grgić, magistar je ekonomskih znanosti s višegodišnjim iskustvom na raznim rukovodnim poslovima koji ga kvalificiraju za voditelja Društvenog centra. Matej Vidranski, nakon završetka studija kulturologije u ovom je projektu voditelj Lokalnog volonterskog centra i Info centra mladih.  

 

Društveni centar za sada djeluje u zgradi poduzetničkog inkubatora, ali kad projekt bude završen, Valpovo će dobiti prostor za aktivno sudjelovanje i razvoj društveno-kulturnog života i građanske participacije pripadnika lokalne zajednice u nekadašnjoj zgradi sindikata. Bit će to žarište društvenog života različitih kategorija građana.

-Kroz projekt se do sada izradilo šest programa kao što su Program o pravima osoba s invaliditetom, Program o pravima i zaštiti djece, Program za mlade grada Valpova, Program za razvoj volonterstva i uspostavu Volonterskog centra grada Valpova te Program za uspostavu i djelovanje Info centra za mlade Valpovo, ne bez ponosa kazuje Josipa.

-Program Grada Valpova za osobe s invaliditetom 2021. – 2025. dokument je čijom će se provedbom osigurati kontinuitet ostvarivanja ciljeva poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom u gradu Valpovu. Polazeći od filozofije inkluzije i oslanjajući se na principe u zajednici utemeljene rehabilitacije te u suradnji s pružateljima usluga za osobe s invaliditetom postavljeni su ciljevi i aktivnosti koji doprinose razvoju usluga za ciljanu skupinu i njihove obitelji. Do sada je vanjska stručnjakinja i autorica ovog programa Tena Anić održala pet radionica na teme: Filozofija inkluzije 1, Filozofija inkluzije 2, Obitelj i djeca s teškoćama u razvoju, Kvaliteta življenja, Ostvarivanja prava iz sustava socijalne skrbi.

Program o pravima i zaštiti djece donosi smjernice za učinkovitu politiku usmjerenu na dobrobit djece na lokalnoj razini te sadrži jedinstveni plan djelovanja za buduće razdoblje, organiziranim u četiri strateška cilja, s pripadajućim mjerama i aktivnostima. Prvi strateški cilj: Unapređivanje sustava i osiguravanje usluga prilagođenih djeci (sustav obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi, sport, kultura i druge aktivnosti slobodnog vremena); Drugi strateški cilj: Eliminacija svih oblika nasilja nad djecom; Treći strateški cilj: Osiguranje prava djece u ranjivim situacijama; Četvrti strateški cilj: Osiguranje aktivnog sudjelovanja djece. Iz ovih ciljeva proizlaze aktivnosti koje su planirane sveobuhvatno i dugoročno, a namjeravaju se realizirati u narednom razdoblju. Do sada je vanjska stručnjakinja i autorica ovog programa Iva Černošek održala četiri edukativne radionice na teme Poznajem li svoja prava?, Kodiraj svoje ime, Moj fantastični elastični mozak i Tiha knjiga.

Program za mlade grada Valpova ima za cilj unapređenje aktivnosti tijela državne uprave, javnih ustanova i jedinice lokalne samouprave koji svojim djelatnostima i nadležnostima pridonose zadovoljavanju potreba mladih i podizanju kvalitete njihova života. Također sadrži i aktivnosti koje će provedbom doprinijeti podizanju svijesti o problemima i potrebama mladih s područja Valpova, poboljšanju kvalitete života mladih, osnaživanju mladih kao aktivnih građana grada Valpova i uključivanje mladih u donošenje odluka na području Valpova. 

Svi programi su nastali na temelju teorijske i znanstvene osnove, nakon čega je analizirana trenutna situacija u gradu Valpovu za određeno područje, te su na temelju toga vanjski stručnjaci postavili ciljeve i programe djelovanja za naredno razdoblje. Svi programi su napisani u suradnji s volonterima i partnerskim udrugama koje najbolje poznaju problematiku područja u kojem djeluju, te će za sve navedene programe biti izrađene brošure.

Možemo tek naslutiti kako će se na tako stvorenim temeljima razvijati aktivnosti u društvenim prostorijama koje biti namijenjene udrugama, što će to značiti za sadašnje i buduće članove i ukupnu društvenu zajednicu.

Info centar za mlade je mjesto informiranja mladih te mjesto na kojemu će mladi imati priliku dobiti relevantne informacije o programima i projektima u koje se mogu uključiti s ciljem aktivnog sudjelovanja u lokalnoj zajednici. Ciljevi osnivanja Info centra za mlade grada Valpova su uspostava sustava informiranja mladih na području Valpova u područjima obrazovanja i informatizacije, zapošljavanja i poduzetništva, socijalne politike prema mladima, zdravstvene zaštite i reprodukcijskog zdravlja, aktivnog sudjelovanja mladih u društvu, kulture mladih i slobodnog vremena, mobilnosti, informiranja i savjetovanja. Drugi cilj je osiguravanje informacija putem web stranice, info pulta, grupnih i individualnih aktivnosti i savjetovanja, te ostvarivanje suradnje s drugim info centrima u Republici Hrvatskoj.

Lokalni volonterski centar Valpovo je uspostavljen jer je prepoznata potreba za edukacijom, informiranjem, koordiniranjem i evidentiranjem volonterskih sati velikog broja volontera od kojih neki već godinama djeluju na ovom području. Kroz projekt Društveni centar Valpovo i djelovanje Lokalnog volonterskog centra planira se popularizirati volonterstvo i tako povećati broj volontera u Valpovu, unaprijediti kapacitete organizacija i ustanova za prihvat volontera, doprinijeti afirmaciji volonterstva kod djece i mladih, te poticati razvoj inkluzivnog volontiranja u lokalnoj zajednici. U okviru Programa za razvoj volonterstva i uspostavu volonterskog centra Grada Valpova provoditi će se edukacije za volontere, za organizatore volontiranja i predavanja o kompetencijama stečenih volontiranjem. S obzirom da podaci za 2019. godinu pokazuju da su s područja grada Valpova samo dva organizatora volontiranja predala Izvješće o uslugama i aktivnostima organizatora volontiranja u kojem su prijavili volontiranje 75 volontera s ukupno 2 427 sati i činjenica da je na području grada Valpova registrirano više od sto udruga, govori puno o tome koliko nam je bio potreban Lokalni volonterski centar s obzirom da je samo kroz projekt Društveni centar Valpovo u zadnjih 6 mjeseci 2020. godine evidentirano 780 volonterskih sati. Do sada je vanjska stručnjakinja i autorica ovog programa Tena Anić održala 3 radionice na temu Biti volonter.

 

Projekt Društveni centar Valpovo provodi Karašicka Republika u suradnji s partnerima: Udruga “MI”, udruga “Revolucija”, Društvo Naša djeca Grada Valpova i Grad Valpovo. Projekt UP.04.2.1.07.0081 Društveni centar Valpovo sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. uz intenzitet potpore iz Europskog socijalnog fonda 85% i Državnog proračuna Republike Hrvatske od 15%. Za provedbu projekta u razdoblje od 29.05.2020. do 29.05.2022. odobreno je 1.854.987,23 kuna bespovratnih sredstava.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1075 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu