Bistrinačko svetište mjesto je mira, molitve i odmora

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BISTRINCI  „Molimo te, sveta Ano, naša Majko i obrano, tješi duše žalosnima, ti pomozi nevoljnima", početak je jedne od najpopularnijih pjesama iz pučke pobožnosti svetoj Ani, koja se posljednja tri dana u vrijeme prigodne trodnevnice, ali i na njezin blagdan, od ranih jutarnjih sati, unatoč pandemijskim vremenima, ori u svetičinu svetištu u Bistrincima.

Pronosila su je grla stotina i stotina hodočasnika iz svih dijelova Slavonije i Baranje koji su odlučili na blagdan Majke Božje, 26. srpnja, doći pred ovu sveticu, čije ime hebrejskog podrijetla ima osobito značenje: ona koja se odlikuje milosrđem, i moliti je za različite milosti.

Ovogodišnja proslava protječe u znaku prvog Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, koji je proglasio papa Franjo, a koji se stopio s proslavom blagdana svetih Joakima i Ane, Isusovih djeda i bake.

Oni koji dolaze redovito u ovo svetište, koje je označeno kao "mjesto mira, molitve i odmora", u sklopu kojeg se nalaze poklonac iz 1797. godine i bunar, a posebice oni koji dolaze prvi put, fascinirani su velikim brojem, posebice mladih vjernika, koji tu sveticu odabiru za svoju i zaštitnicu svoje obitelji. Ustalio se običaj da se sv. Ani ovdje redovito hodočasti utorkom i na mlade nedjelje, a Bistrinčani su njoj u čast formirali posebnu Bratovštinu svete Ane, čiji se članovi brinu o svetištu.

L.A.