Još jedna kreativna radionica

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO U okviru projekta Društveni centar Valpovo, prošle godine napisan je Program o pravima osoba s invaliditetom iz sustava socijalne skrbi, mirovinskog i zdravstvenog sustava.

Autorica Programa, Tena Anić,  kroz Program je predvidjela održavanje trinaest edukacija za osobe s invaliditetom i njihove roditelje/skrbnike na teme: filozofija inkluzije, programi podrške za osobe s invaliditetom, kvaliteta življenja, ostvarivanje prava iz sustava socijalne skrbi, ostvarivanje prava iz zdravstvenog sustava, rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom, zapošljavanje uz podršku, mogućnost socijalnih usluga u zajednici, aktivna podrška za osobe s invaliditetom, samozastupanje i osobno usmjereno planiranje.

„Edukacije smo započeli provoditi u rujnu prošle godine, a zadnju edukaciju iz Programa smo održali u srpnju ove godine, jer nas je situacija s koronavirusom i epidemiološkim mjerama malo usporila. Unatoč tome, broj sudionika i odaziv na edukacije je bio jako dobar, a na edukacijama su sudjelovali članovi udruge „MI“ Valpovo“ – rekla nam je voditeljica Programa za osobe s invaliditetom i voditeljica susreta za osobe s invaliditetom, Sanja Perak.

U srpnju je organiziran i prvi susret udruga osoba s invaliditetom, na kojem su uz članove udruge „MI“ sudjelovali i prijatelji iz Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek „JA kao i TI“, a u pripremi je i održavanje drugog susreta za osobe s invaliditetom koji se planira održati u listopadu.

Edukacije iz Programa o pravima osoba s invaliditetom su završene, ali se i dalje u Društvenom centru Valpovo održavaju razne radionice za osobe s invaliditetom o čijim se temama uglavnom dogovara s članovima udruge „MI“.

Već danas u 17 h u prostorijama Društvenog centra Valpovo, održat će se još jedna kreativna radionica naziva „Izrada torbica za mobitele“ pod vodstvom dugogodišnjeg člana udruge, Kristijana Čorića.

Projekt UP.04.2.1.07.0081 Društveni centar Valpovo sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. uz intenzitet potpore iz Europskog socijalnog fonda 85% i Državnog proračuna Republike Hrvatske od 15%. Za provedbu projekta u razdoblje od 29.05.2020. do 29.05.2022. odobreno je 1.854.987,23 kuna bespovratnih sredstava.