Vukovar, simbol hrvatske slobode i Dunav

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

BELIŠĆE Jučer su članice i članovi GO HDZ-a grada Belišća odali poštovanje prema žrtvi grada heroja – Vukovaru, svim braniteljima i žrtvama koji su dali svoje živote za Hrvatsku.

Prije točno tri desetljeća dolazio je kraju višemjesečni napad i rušenje grada heroja na rijekama Dunavu i Vuki od strane pobunjenih Srba, JNA i dragovoljaca iz Srbije i drugih dijelova nekadašnje SFRJ. Došlo je do završetka rušenja Grada koji oplakuju dvije rijeke, jedna po kojoj je dobio ime i druga koja ga je gradila i razvijala. Dunav, rijeka koja stoljećima nosi i postupno ukorjenjuje srednjoeuropsku kulturu/civilizaciju na jugoistok Europe naučila je Vuku prije mnogo godina kako je bitno zajedništvo, a ne razdvajanje. Vuka još od vremena Marije Terezije i Josipa II. dijeli Grad na sjever i jug, odnosno na Novi i Stari dok su Dunavom plovili obrtnici i trgovci koji su gradili Vukovar i prevozile se žitarice koje su razvijale poljoprivredni i trgovački karakter Vukovara, istočne Slavonije i zapadnog Srijema (područje nekadašnjih veleposjeda Vukovar i Ilok).

Vukovar, grad Slavonije i Srijema, Dunava i Vuke pokazao je kao i mnogo puta u povijesti i 1991. godine kako zajedništvo nema alternativu. Kao i koncem prošlog stoljeća tako i u ovom stoljeću svake godine zajedništvo dolazi do izražaja, spaja ljude iz različitih krajeva, različitih generacija i godina i kap po kap postaje Dunav… Rijeka koja živi s Vukovarom, simbolom hrvatske slobode, simbolom višestoljetnog stvaranog identiteta i mjestom posebnog pijeteta!

 

Autor: Mihael Sučić