MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Održana i druga eko šetnja za čisti zrak

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO/BELIŠĆE Danas je na Starovalpovačkom putu, održana druga „Eko šetnja za čisti zrak“, s još više sudionika nego na prvoj eko šetnji, u travnju.

Organizatori, Ekološka udruga Eko-Karašica u suradnji s udrugama Zvono i Karašicka Republika, udruženi u građansku inicijativu, ovu su šetnju stavili u kontekst Dana pčela i Dana biološke raznolikosti kako bi ukazali na ugroženost okoliša i štetu koju ljudi svojim djelovanjem nanose prirodi.

-Naša udruga Eko Karašica jača javnost, a svojim aktivnostima želimo dokazati da se javnim djelovanjem može postići sve, pa i pravo na čisti zrak. Imamo dobrih pomaka,  ima inicijativa i u gradovima Belišću i Valpovu, nastavljamo dalje svojim aktivnostima i zadovoljni smo kako se one odvijaj rekao je jedan od organizatora, dr. sc. Dinko Župan.

-Obraćajući se sudionicima skupa, među kojima je bio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Valpova Igor Uranjek, Župan  se osvrnuo na prava i obveze ukazujući na nužnost obveze razvrstavanja i odlaganja otpada na za to predviđena mjesta, jer u suprotnom, nastaju  divlje deponije smeća koja nanose nesagledive štete okolišu i ljudskom zdravlju.

Sandra Bašić, potpredsjednica ekološke udruge Eko-Karašica osvrnula se na štetnost mulja koji se odlaže na smetištu.

-Neshvatljivo je da se mulj koji nastaje miješanjem otpadnih voda i industrijskog otpada u 21. stoljeću, ne zbrinjava na ekološki prihvatljiv način, unatoč svim naprednim tehnologijama. Nadam se da će i ova naša inicijativa doprinijeti da se to stanje izmijeni  i da ubuduće ne dolazi do ovakvih zagađenja.

Boris Nago, tajnik Udruge,  osvrnuo su na pogubne rezultate koji su dobiveni mjerenjem zagađenja zraka pokretnom mjernom stanicom.

-Podnošljiva razina sumporovodika je 7 jedinica, a mjerenjem od 24. travnja do 10. svibnja, u jednom je trenutku zabilježeno 109 jedinica.

U odnosu na učestalost zagađenja, podnošljiva je razina da se povišeni pokazatelji javljaju 24 puta u godinu dana, a u samo navedenom razdoblju mjerenja, učestalost povišenog zagađenja je bila 51 puta, istaknuo je Nago, ukazujući na pogubnost pojave tolikih količina sumporovodika u zraku i utjecaj na zdravlje stanovništva.

Dr. sc. Dinko Župan upoznao je sudionike s odlukom gradonačelnika Valpova da Grad Valpovo nabavi dvije digitalne mjerne stanice – koje će biti informativnog karaktera i pružati parametre koji će usmjeravati dalje aktivnosti na suzbijanju zagađenja.

-Pozvali smo na dijalog gradske uprave Belišća i Valpova i predstavnike tvrtki koje svojim poslovanjem uzrokuju zagađenja, jer nam je iznad svega ustavno pravo na čisti zrak, naglasio je Župan, najavljujući dalje aktivnosti na organizaciji okruglog stola za kojim bi se progovorilo o problemu zagađenja i mogućim rješenjima.

Potom je pozvao sudionike, koji su na ovu šetnju došli biciklima, pješke i tek manji dio automobilima, na nastavak šetnje, koja je i danas, bez ikakvog incidenta završila kod pogona za preradu mulja na odlagalištu otpada.

-Ova je inicijativa svih građana Valpova i Belišća radi loše kvalitete zraka u zadnje vrijeme. Jasno da smo za gospodarski napredak, ali da to ne šteti zdravlju sugrađana, komentirao je okupljanje Igor Uranjek, predsjednik Gradskog vijeća Grada Valpova.

- Cilj nam je, isključivo mirnim putem, postići bolje uvjete za život sugrađana.

  

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 978 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It