Prve raseljene Ukrajinke dobile privremeni posao

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO  Za Dariu, Irinu i Oksanu, raseljene Ukrajinke smještene u Valpovu, jučer je bio prvi radni dan.

Nakon provedene propisane procedure, dobile su posao u Gradskom društvu Crvenog križa Valpovo.

Teško je riječima iskazati njihovu sreći i zadovoljstvo takvim raspletom drame koju su proživljavale nakon odlaska iz Ukrajine u kojoj bjesni rat.

I u Gradskom društvu Crvenog križa Valpovo ne kriju zadovoljstvo.

-Sretni smo i zahvalni što u svojim redovima imamo raseljene osobe koje će nam uvelike pomoći pri pružanju usluga, ali i na prihvatu i smještaju novih raseljenih osoba, komentirala je ravnateljica Sanja Habuda.

Tri nove zaposlenice GDCK Valpovo zaposlene su mjerama aktivne politike zapošljavanja kroz program Javnih  radova. Ugovor o radu sklopljen je na određeno vrijeme od šest mjeseci i financiran je od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

-Radnice će raditi na poslovima vezanim za prihvat i smještaj raseljenih osoba iz Ukrajine, prikupljanja i podjele humanitarne pomoći te obilazak korisnika programa Pomoć u kući, pojašnjava Sanja Habuda.

-Žene su prvi dan upoznale teren na kojem neumorno rade zaposleni na programu Pomoć u kući te su imale prilike pomoći u pružanju usluga korisnicima, kazala nam je Dunja Lazar, koja j najčešće u njihovom društvu i pomaže im su svladavanju prvih koraka na poslu.

Program pomoć u kući obuhvaća 32 korisnika kojima se mjesečno pruži 345 usluga -256 usluga obavljanja kućanskih poslova, 33 usluge održavanja osobne higijene te 56 usluga zadovoljavanja drugih svakodnevnih potreba kao što su košnja trave ili čišćenje snijega, pojašnjava Dunja..

Također su sudjelovale i u podjeli obroka korisnicima koji imaju rješenje Centra za socijalnu skrb –najpotrebitiji ljudi koji nemaju nekoga tko bi o njima skrbio. Takvih je korisnika 89, a mjesečno im se isporuči 2624 obroka.

Danas smo ih zatekli kako sređuju i sortiraju artikle prikupljene humanitarne pomoći, a skladište je ovih dana gotovo neprohodno od prikupljenih količina, što potvrđuje razmjere humanitarnih aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa Valpovo, ali i riješenost sugrađana da na svaki način, vlastitim udjelom pomognu raseljenim osobama iz Ukrajine.