MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Otkrivena Spomen ploča velikog hrvatsko-mađarskog sina

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE/BISTRINCI/VALPOVO - Župa Sv. Josipa Radnika – Belišće u zajedništvu sa župom Bezgriješnog Začeća Blažene Djevice Marije Valpovo, u subotu su bili domaćini nadbiskupijskog susreta osoba posvećenog života.

Poseban povod za održavanje susreta upravo u ovim župama Valpovštine bilo je svečano slavlje spomena sluge Božjega o. Pelbarta Ladislava Lukacsa, franjevca, rođenog u Bistrincima u župi Belišće i krštenog u župnoj crkvi u Valpovu koji bi vrlo skoro trebao biti proglašen blaženim zajedno s još šestoricom mučenika franjevačkog reda.
Program u kojem je sudjelovao veliki broj svećenika i redovnika te redovnica iz Hrvatske, ali i susjedne Mađarske, gdje je živio i djelovao budući blaženik, počeo je predavanjem pod nazivom „Mediji i redovničko zajedništvo nekad i danas“, nakon čega su uslijedile radionice. Sudionici nadbiskupijskog susreta nastavili su susret pobožnošću u Bistrincima - rodnom mjestu patera Pelbarta u crkvi Svetog Stjepana, gdje su za sudionike nakon programa vjernici pripremili prigodni domjenak.
Središnji dio susreta s euharistijskim slavljem kojeg je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup mons.Đuro Hranić uz koncelebraciju nadbiskupa u miru mons.Marina Srakića i brojnih svećenika valpovačkog, donjomiholjačkog i baranjskog dekanata i Nadbiskupije, ali i mađarske provincije u kojoj je djelovao pater Pelbart, održan je potom u župnoj crkvi u Valpovu. Tu su naime, spomen ploču posvećenu budućem blaženiku koji je sakrament krštenja primio u Valpovu, u krstionici svečano otkrili nadbiskup Marin Srakić i Dobszay Benedek, provincijal Franjevačke provincije Gospe od Mađarske naglasivši kako je lik oca Pelbarta svijetli primjer i mađarskom i hrvatskom narodu te ga stoga i nadalje treba uključiti u molitve za što skorašnje proglašenje blaženikom. Osim u Valpovu, spomen ploča s likom svog velikog sina oca Pelbarta, bit će postavljena i u Mađarskoj, te u crkvi u Bistrincima.
U nadahnutoj propovijedi ovom velikom prigodom, nadbiskup Hranić je između ostalog naglasio kako je „Gospodin upravo u dnu ove crkve započeo spasenjsko djelo oca Pelbarta, te kako će tekst na spomen ploči uvijek podsjećati na djelovanje te krsne milosti. Datum otkrivanja spomen ploče nije izabran slučajno, jer je on najbliži 19.veljače, kada je 1916.godine kršten otac Pelbart – franjevac kojem je  Isusov pogled dao snagu za život i mučeničku smrt u 33.godini života.“
Svoj doprinos ovom velikom danu za župe Belišće i Valpovo te cijelu Nadbiskupiju dao je i pater Felix Frajka, učenik i suvremenik oca Pelbarta, kojeg je djelovanje oca Pelbarta u njegovoj sredini toliko nadahnulo da je kao dijete i sam odlučio postati franjevac, u čemu je i uspio. Prisjećajući se vremena provedenog s budućim blaženikom, pater Felix je posvjedočio kako je riječ o iznimnoj osobi koji je posebnu pažnju posvećivao radu s djecom i mladima, ali i koji je imao veliko srce za sve siromašne i potrebite. Prisjetio se također i njegova mučeništva u vremenima komunističke vladavine, nakon čega je zajedno s ostalim nevinim mučenicima rehabilitiran od mađarskih, ali i ruskih vlasti.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 583 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu