MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

OSUĐUJUĆA PRESUDA ZA DISKRIMINACIJU ZBOG DRUGAČIJEG POLITIČKOG UVJERENJA: Nezabilježen presedan u političkoj povijesti grada Belišća

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

BELIŠĆE Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Belišća, priopćenjem se očitovao na  pravomoćnu presudu Županijskog suda u Bjelovaru za diskriminaciju zbog drugačijeg političkog uvjerenja. Priopćenje objavljujemo u cijelosti.

-Prije svega želimo izraziti zadovoljstvo s pravomoćnom presudom Županijskog suda u Bjelovaru od 11.10.2023. godine, kojom je potvrđeno da su u razdoblju lipanj 2013. do 01.07.2013. godine, Marija Ilić i Ivan Kopjar zajedno i po prethodnom dogovoru počinili kazneno djelo povrede ljudskih prava i temeljnih sloboda, povredu ravnopravnosti zbog čega su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci uz uvjet da se izrečena kazna neće izvršiti ako u roku provjeravanja od dvije godine ne počine novo kazneno djelo.

Drugostupanjski sud potvrdio je da je motiv za nezakoniti prestanak radnog odnosa oštećenicima bilo njihovo političko opredjeljenje koje su iskazali u aktivnoj političkoj kampanji tijekom posljednja dva mjeseca prije donošenja odluke o prestanku radnog odnosa, a koja su bila različita od stranke novoizabranog gradonačelnika s kojim je Udruga zaključivala ugovor o provedbi programa Pomoći u kući starijim osobama.

Podsjećamo, „novoizabrani gradonačelnik“ tada je bio Dinko Burić, član HDSSB-a, koji je dužnost preuzeo 01.07.2013. godine kada je izvršena službena primopredaja gradske vlasti. Upravo toga dana i Marija Ilić izvršila je primopredaju svoje dogradonačelničke dužnosti Buriću i njegovim zamjenicima. Toga dana 01.07.2013. godine vremenski je dovršeno i kazneno djelo povrede ravnopravnosti (diskriminacija zbog drugačijeg političkog uvjerenja) koje je prema sudskoj presudi počinila i Marija Ilić. Slučajnost oko podudarnosti datuma je pretpostavljamo slučajna. Još je poraznija činjenica da je Republika Hrvatska toga dana službeno postala članica EU. Kakav ulazak grada Belišća u EU.

Kako smo doznali, Županijski sud utvrdio je i da se neistinito oštećenicima željelo imputirati da su zlouporabili svoje dužnosti u cilju političke promidžbe i pritom neuredno obavljali svoje dužnosti dok je stvarni razlog bio sudjelovanje u kampanji HDZ-a, budući je na izborima za Grad Belišće pobijedila stranka HDSSB-a. Kako bi se navedeno imputiralo oštećenicima, sastavljeno je nekoliko neistinitih, sadržajno lažnih dokumenata među kojima se ističe dopis Grada Belišća iz srpnja 2013. sastavljen kao izvješće koje je Grad Belišće tada dostavilo Ministarstvu socijalne politike i mladih. Iako u tom dokumentu, koji je prepun neistinitih tvrdnji na štetu tadašnjih radnika, stoji da je potpisnik istog Dinko Burić, taj dokument potpisao je Domagoj Varžić, tada zamjenik novoizabranog gradonačelnika. Dokument je navodno potpisan uz Burićevu suglasnost, hrabrost na djelu.

Smatramo da sve što počiva na lažima, uvredama i podmetanjima ne predstavlja dobar temelj za zdrav razvoj društva.

Vezano za pravomoćno osuđenu „vijećnicu“ Mariju Ilić želimo istaknuti sljedeće. S obzirom da je Zakon o lokalnim izborima jasan, odnosno da je člankom 80. Zakona o lokalnim izborima reguliran prestanak mandata danom pravomoćnosti osuđujuće presude u ovom slučaju to znači da je istoj dana 11. listopada 2023. godine mandat vijećnice prestao. S obzirom da je pravomoćno osuđena Marija Ilić nakon toga aktivno sudjelovala u radu na Gradskom vijeću 26. listopada 2023. godine, izvršit ćemo prijavu na moguće nepravilnosti u radu Gradskog vijeća grada Belišća nadležnom tijelu državne uprave.

Ovakav nemar prvenstveno „vijećnice“ Marije Ilić može Gradsko vijeće grada Belišća dovesti u situaciju da mora ponovno odlučivati o istim stvarima. Naime, sukladno članku 78.a Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi: „Kada utvrdi nepravilnosti u radu predstavničkog tijela, tijelo državne uprave nadležno za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu donijet će odluku kojom će sjednicu predstavničkog tijela ili njezin dio proglasiti nezakonitom, a akte donesene na sjednici proglasiti ništavim.“

Istovremeno smo primijetili da i Statut grada Belišća u dijelu kojim propisuje prestanak mandata članova predstavničkog tijela također nije usklađen sa Zakonom o lokalnim izborima te ćemo zatražiti i provođenje nadzora zakonitosti ovog temeljnog općeg akta grada.

Zaključno ističemo da je pravomoćna osuđujuća presuda za diskriminaciju zbog drugačijeg političkog uvjerenja i to davanjem nezakonitih otkaza, nezabilježen presedan u političkoj povijesti grada Belišća i teška sramota koja će obilježiti sve aktere toga jadnog čina.

Slijedom toga HDZ Belišće će prije svega zatražiti da se Marija Ilić i Ivan Kopjar razriješe potpredsjedničkih dužnosti u Nadzornim odborima gradskih tvrtki Kombel d.o.o. i Hidrobel d.o.o., a također i oduzimanje priznanja Grada Belišća, kaže se u priopćenju Gradskog odbora HDZ-a  Belišće koje je uputila Mihaela  Grahovac.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 684 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It