MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

LIGA PROTIV RAKA VALPOVŠTINE: Dobro došla potpora za Projekt „Jastuk srce“

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVŠTINA Od ožujka do početka lipnja, Liga protiv raka Valpovštine odradila je 8 različitih aktivnosti.

Održale smo 4 predstavljanja (Valpovo, Petrijevci, Bizovac i Belišće), obilježile Dan narcisa u sva četiri prije nabrojana mjesta, organizirale dva predavanja i bile partner NZJZ-u u sklopu provođenja javnozdravstvene akcije "Prevencija = Zdravlje".

Dolaze nam vrući ljetni dani pa ćemo stati s aktivnostima i početi raditi na našem velikom humanitarnom projektu.

Neki od vas su možda već i čuli na predstavljanju ili pročitali negdje o čemu se radi, ali ja ću vam sada malo detaljnije opisati projekt.

Nancy Friis-Jensen, danska medicinska sestra, donijela je ideju o ovim posebnim jastucima za oboljele od raka dojke iz Amerike još 2006. godine. Osmislila je projekt jastuka u obliku srca, razvila uzorak i počela ga izrađivati i širiti ideju: „Jastuci u obliku srca za oboljele od raka dojke – poklanjaju se od srca srcu“.

Mi ćemo započeti ovaj svjetski projekt i kod nas i pomoći svima kojima je pomoć potrebna!

Tajnica naše Udruge, Marina Čamagajevac, liječena je od raka dojke u Njemačkoj. Tamo je na dar dobila "Jastuk srce" koji, kako su joj objasnile sestre u bolnici, pomaže operiranim osobama, a pogotovo onima kojima su izvađene limfne žlijezde ispod pazuha ( mislim da smo to svi koji smo operirani od raka dojke).

Naravno da kao i svi, prvo pomisliš: "Ma kako mi jedan jastuk u obliku srca može pomoći?!" Ali, može!

Marina se ne odvaja od njega već više od pet godina, a ja i još neke naše članice od nedavno, kada su prvi put napravile jastuke.

Teško je opisati onima kojima nisu izvađeni limfni čvorovi taj čudan i neugodan osjećaj koji imamo pod rukom. Pritisak, oticanja, nekad je kao da imaš tenisku lopticu pod rukom.... Kako mi je doktorica objasnila, mi sad na tom mjestu gdje su izvađeni limfni čvorovi imamo rupu u koju se slijeva limfna tekućina i treba joj neko vrijeme da ode dalje u tijelo. Limfna drenaža može pomoći, ali ne za dugo, a kako je to pod rukom, tj. u blizini pazuha, svojom rukom si stvaramo još veći pritisak.

Kada sam prvi put stavila jastuk pod ruku, osjećaj je bio kao da nikad nisam imala operaciju, veliko olakšanje sam osjetila i osjećam još uvijek. Također, jedna naša članica imala je bolove u ramenu (to isto nisam znala, ali mi to rame gdje je bila operacija, vučemo prema naprijed i mislim da je to baš iz razloga koje sam gore navela). Koristila je jastuk tjedan dana i javila nam da, ne može vjerovat, ali bol joj se smanjila.

Mi smo se s ovim projektom prijavile na natječaj Grada Valpova i kako bi što više operiranih dobilo jastuke, bile smo na razgovoru u KBC Osijek. Ponudile smo im da ćemo svaki mjesec napraviti i donirati onoliko jastuka koliko bude operiranih (točan broj još ne znamo, ali računamo da bi to bilo oko 40 mjesečno). Od ravnatelja KBC-a Osijek i voditelja Klinike za onkologiju dobile smo odobrenje i počinjemo donirati jastuke u bolnicu sa 1.9. 2024. godine.

Osim jastuka "Srce", po potrebi ćemo raditi i jastuk za duplu mastektomiju i jastučić za port (slike ispod).

Na žalost, još uvijek čekamo na naše prostorije, nadamo se da ćemo ih uskoro dobiti, pa započinjemo s radom na jastucima kod svojih kuća. Na jesen nam je u planu održati radionice krojenja i šivanja pa da nam se na taj način pomogne u izradi jastuka, a ako ima ovdje nekog ili znate nekog da zna krojiti i šivati, ima mašinu i ima vremena, želje i volje pomoći nam, slobodno se javite.

Jastuci se kroje po šabloni koju nam je izradila Sunčica Nižetić iz udruge PUKS - Podrška u kriznim situacijama. Lagani su za šivanje, a pune se antibakterijskim i antialergijskim punjenjem koje se može prati. Materijal od kojeg pravimo jastuke bi trebao biti 100 % pamuk ( plahte, posteljina ), pa ako imate nešto kod kuće da vam ne treba, stoji u ormaru i "jednom će možda zatrebati", evo, treba

Krajem travnja bila sam na Skupštini svih Liga Hrvatske i tamo sam rekla da ćemo mi raditi ovaj humanitarni projekt. Liga protiv raka Daruvar odlučila se pridružiti nam se i one danas predstavljaju jastuke na štandu u Daruvaru.

Pa evo, da završim ovaj dugačak post i pozovem vas da nam pomognete kako god možete: donacijama eura za punjenje, donacijama materijala ili volontiranjem za ovaj humanitarni projekt!

Hvala unaprijed!

Sanja Andračić Varga

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 692 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ





Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu