MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

ZELENI FESTIVAL: Sadržajno i raznoliko

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVŠTINA U sklopu projekta EKO GLAS jučer je Ekološka udruga Eko Karašica organizirala Zeleni festival – festival održivog razvoja.

Aktivnosti smo započeli u 11:30 sati radionicom na temu permakulture u Školskoj zadruzi Osnovne škole M. P. Katančić. Radionicu je vodila Sendy Osmičević, stručnjakinja i suosnivačica udruge Naš centar za kulturu življenja, udruge iz Velike Gorice koja okuplja multidisciplinarni tim stručnjaka koji svoje ekspertize i dugogodišnje iskustvo ulažu u društveno korisne projekte iz područja održivog ekološkog, kulturno-sociološkog i ekonomskog razvoja zajednica, koji donose pozitivne promjene u kvaliteti života pojedinaca i društva.

15 učenika „Eko skupine“ i skupine „Mali vrtlari i voćari“ imali su priliku upoznati se sa Hrvatskim sortama sjemena, pojmom permakulture, zašto su permakultura i bioraznolikost važni te sijanjem tzv. biljke 3 sestre – grah, bundeva i kukuruz. Također su, uz pomoć učiteljica Mirjane Schneider i Jadranke Špiranović te voditeljem Školske zadruge Matijom Bartolovićem malčirali već postojeće vrtove.

 

U 13:00 sati nastavili smo s aktivnostima na kampu za socijalno zapošljavanje osoba s invaliditetom Citadela, u šumskom predjelu između Belišća i Baranjskog Petrovog Sela. Sendy Osmičević predstavila je hrvatske sorte članovima Inkluzivne kuće Zvono i Socijalne zadruge Mivaart. Razgovarali su o postojećim kulturama koje se uzgajaju u našem području te kako ih zaštiti na biološki prihvatljiv način.

Korisnici Inkluzivne kuće Zvono imali su priliku upoznati se s principom malčiranja povišenih vrtova koristeći slamu.

U razdoblju od 14:00 do 17:00 sati Socijalna zadruga Mivaart prezentirala je posjetiteljima koncept društvenog poduzetništva. Zainteresirani sudionici imali su priliku upoznati se s povišenim vrtovima, permakulturnim vrtovima, plastenicima i pčelama koje se nalaze na kampu Citadela.

Također su članovi Zadruge prezentirali svoje proizvode od prirodnih materijala; odjevne predmete, torbe, dekoracije od tkanine i gline, sapune, čajeve, zimnicu i mnoštvo drugih.

U 17:00 sati predsjednik Eko-Karašice Dinko Župan vodio je pub kviz na temu ekologije. Sudionici, podijeljeni u 4 skupine, odgovarali su na pitanja vezana uz ekologiju, sprječavanja otpada, recikliranje, opasnih materijala, eko aktivista te teme bliže vezane uz zagađenje na lokalnoj razini.

Za kraj, u 18:00 sati sudionici su imali priliku sudjelovati na opuštenom ali produktivnom druženju nazvanom „Teambuilding lokalne zajednice“. Poanta ovakvog tipa druženja je povezivanje lokalne zajednice te nam je cilj bio osigurati prostor građanima za razgovor o ekologiji i problemima vezanim uz zagađenje u lokalnoj zajednici.

Tijekom druženja razvijeni su planovi za aktivnosti udruge u lipnju, djelovanje neformalnih skupina građana te su se novi članovi uključili u udrugu.

Festival je organiziran u sklopu projekta EKO GLAS.

Program Impact4Values sufinancira Europska unija.

Program Impact4Values sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 606 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu