MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Održan prvi „Piknik u smradu“

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

BELIŠĆE Ekološka udruga Eko-Karašica je u sklopu projekta „EKO GLAS“ u subotu,29. lipnja organizirala mirni prosvjed pod nazivom „Piknik u smradu“ na igralištu u ulici Matije Petra Katančića u Belišću.

Ovo je bio prvi mirni prosvjed nakon dva prosvjeda koje je Eko Karašica organizirala 2022. godine i nastavak je akcija u sklopu „Inicijative za čisti zrak u Belišću i Valpovu“. Prosvjed u obliku performansa organiziran je kako bi se poslala poruka nezadovoljstva radom nadležnih institucija koje više od dvije godine (ne) rješavaju problem onečišćenja zraka smradom u Belišću i Valpovu.

Predsjednik Eko-Karašice dr. sc. Dinko Župan pozdravio je prisutne i rekao kako ovim performansom Eko-Karašica želi do apsurda dovesti trogodišnje ne rješavanje problema smrada koji se širi Belišćem i Valpovom. I da u tom teatru apsurda u drami pod nazivom „Muljanje s muljem nema kraja“ građani ne žele čekati Godota koji se nikada neće pojaviti, već žele konkretne akcijske planove za problem smrada. Ulica Matije Petra Katančića je izabrana kao mjesto prosvjeda jer je najizloženija smradu i zbog toga što su građani koji žive u njoj uputili najviše prijava prema Državnom inspektoratu i Sustavu 112, a i svojim imenom simbolički povezuje Belišće i Valpovo. Eko Karašica je svojim predstavkama unazad dvije godine s problemom smrada upoznala sve nadležne institucije te će i dalje djelovati na tom polju svjesna kako se stvari ne mogu rješavati preko noći ali od nadležnih institucija želi jasne rokove rješavanja problema smrada koji se širi Belišćem i Valpovom.

Članica Upravnog odbora Eko-Karašice Mira Anić naglasila je kako se olako shvaća pojam kvaliteta življenja i kako je zapravo kvaliteta življenja najvažniji razlog zbog kojeg građani odabiru mjesto u kojem će živjeti i raditi. Zbog toga se svi gospodarski subjekti trebaju pridržavati zakonodavstva EU-a i ne narušavati kvalitetu življenja onečišćenjem zraka. Pozvala je građane na pojačanu aktivnost po pitanju borbe za svoja prava na zdrav okoliš. Jedna od aktivnosti na kojoj će građani moći pokazati svoju spremnost za djelovanje je i potpisivanje peticije Gradskom vijeću Grada Belišća. Budući je još prije tri godine kao glavni uzrok smrada detektiran neadekvatno prerađeni otpadni mulj „Inicijativa za čisti zrak“ pokreće peticiju kojom će se od Gradskog vijeća Grada Belišća zahtijevati donošenje odluke kojom bi se zabranilo ili na drugi način onemogućilo odlaganje obrađenog otpadnog mulja na odlagalište otpada „Staro Valpovo“. Simboličko prikupljanje potpisa započelo je na samom mirnom prosvjedu, a uskoro će i ostali građani Belišća dobiti informaciju o tome gdje će moći potpisati peticiju.

Građanima se obratio i dopredsjednik Eko Karašice Boris Nago koji je pozvao građane na što aktivnije prijavljivanje onečišćenja zraka smradom nadležnim tijelima. Osim prijava prema Državnom inspektoratu i poziva prema Sustavu 112 pozvao je građane da šalju svoje pritužbe i prema Uredu pučke pravobraniteljice kako je to napravila Eko Karašica. Najavio je i kratak video koji će biti postavljen na web stranici Eko-Karašice putem kojeg će građani biti upoznati kako mogu slati svoje prijave. Rekao je kako nije protiv rada pogona za preradu mulja ako će on raditi u skladu s dozvolom i adekvatno obrađivati otpadni mulj, ali ako pogon ovako nastavi raditi za njegovo je zatvaranje jer je nestabilizirani mulj koji se neadekvatno prerađuje glavni uzrok nepodnošljivog smrada koji se širi Belišćem i Valpovom.

 

Uime Karašicke Republike građanima se obratio tajnik Republike dr. sc. Matko Mužević koji je rekao kako je nepojmljivo i apsurdno da ni do 2024. godine nije pronađeno rješenje za smrad koji se već tri godine širi Belišćem. Karašicka Republika je od početka dio Inicijative za čisti zrak i u buduće će se puno više angažirati oko rješavanja problema smrada. Građanima se obratila i članica Eko Karašice Ivana Jerbić koja je iskazala svoje nezadovoljstvo radom nadležnih institucija. Naglasila je kako svakodnevni život u smradu njoj i njenoj obitelji u potpunosti uništava kvalitetu života te pozvala građane na pojačano angažiranje oko borbe za čisti zrak. Na kraju se prisutnima obratio i gost iz Donjeg Miholjca Vatroslav Šrajer koji je pozdravio okupljene građane i pohvalio rad Ekološke udruge Eko Karašice u borbi protiv smrada u Belišću. Naglasio je kako je njima u Donjem Miholjcu Eko Krašica uzor i kako će pojačati suradnju s Eko Karašicom oko borbe za čisti zrak u Donjem Miholjcu.

U sklopu performansa Piknik u smradu majstor od kotlića Marin Vuksanić kuhao je Muljatorski gulaš, izabran je najmuljator koji je patentirao novi materijal tako što je pomiješao nestabilizirani mulj i nuklearni otpad iz nuklearke Krško i tako riješio problem dva otpada stvarajući materijal koji se bez ikakve opasnosti može odložiti na deponiju u Belišću. Izabran je i najbolji transparent, a sve će nagrade biti uručene na idućem Pikniku u smradu. Naime, budući je stotinjak građana koji su nazočili mirnom prosvjedu bilo zadovoljno ovakvim oblikom prosvjeda odlučeno je da se u narednim mjesecima ponovno organizira Piknik u smradu.

 

Performans je organiziran u sklopu projekta EKO GLAS.

Program Impact4Values sufinancira Europska unija.
Program Impact4Values sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 870 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu