Predstavljen Projekt „Mama je mama“

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Aktivnosti projekta Mama je mama, koji od 2005. godine provodi Udruga roditelja Korak po korak, predstavljene su na konferenciji „Održivi razvoj i ravnopravnost spolova: Uloga obiteljske politike i primjeri dobre prakse“.

Konferencija je održana 19. i 20. travnja u Amsterdamu, a organizirali su je Konfederacija obiteljskih organizacija Europske unije (COFACE) i UN Focal Point on the Family u cilju isticanja važnosti obiteljske politike u provedbi održivih razvojnih ciljeva, s posebnim naglaskom na postizanje ravnopravnosti spolova te osnaživanje djevojaka i žena.

Ponosni smo što je naš rad s maloljetnim i mladim majkama prepoznat kao važan te kao primjer ostalim uključenim zemljama i to nam daje dodatni poticaj za nastavak naših brojnih aktivnosti u sklopu projekta 'Mama je mama'. Svi naši napori usmjereni su k prevenciji rizičnih ponašanja mladih te pružanja psihosocijalne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama, roditeljima i njihovim obiteljima, a sve kako bismo nastavili stvarati društvo koje djecu smatra svojim najdragocjenijim bogatstvom i postavlja kao prioritet njihovu dobrobit, razvoj i školovanje, izjavila je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja „Korak po korak“.

Projekt „Mama je mama“ poseban naglasak stavlja na pružanje psihološke, pravne i druge potrebne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama i roditeljima te senzibiliziranje javnosti, osobito nadležnih državnih institucija, za njihove probleme i potrebe. U sklopu projekta provode se i aktivnosti educiranja stručnjaka iz područja obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite o problemima maloljetnih trudnica i roditelja te oblicima pomoći i skrbi, kao i educiranja roditelja o važnosti i načinima komunikacije s djecom o seksualnosti, ljubavi i vezama. Svoje aktivnosti udruga provodi na području cijele Hrvatske, u suradnji ili partnerstvu s brojnim drugim udrugama, organizacijama, ustanovama i jedinicama lokalne samouprave.

Tako je nedavno završen projekt „Zajedno za mame“ koji je bio usmjeren na pomoć maloljetnim i mladim majkama Koprivničko-križevačke županije, a ostvaren je u suradnji s križevačkom Udrugom žena „Hera“, zagrebačkom Udrugom „Djeca prva“ i Centrom za socijalnu skrb Križevci te uz sufinanciranje Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Maloljetni i mladi roditelji sve informacije vezane uz teme trudnoće, zdravlja, obiteljskih odnosa, školovanja i brige o djeci, ali i stručne savjete psihologa, pravnika, socijalnih radnika i ginekologa, mogu potražiti na specijaliziranom portalu www.maloljetni-roditelji.net. Osim internetske stranice, za maloljetne i mlade majke i očeve otvoreno je i savjetovalište u zagrebačkoj Zvonimirovoj ulici kao mjesto okupljanja i razmjene savjeta te pružanja pomoći u skrbi za dijete, nastavku školovanja i zapošljavanju. Savjetovalište je u listopadu prošle godine otvorila Udruga roditelja Korak po korak u suradnji s BNP Paribas Cardif osiguranjem, koje je doniralo sredstva za uređenje prostora, opremanje namještajem i nabavu opreme za bebe.

Konferenciju „Održivi razvoj i ravnopravnost spolova: uloga obiteljske politike i primjeri dobre prakse“ otvorili su Dymph van den Boom, rektor Sveučilišta u Amsterdamu, Renata Kaczmarska, voditeljica za društvena pitanja pri UN-ovom programu Focal Point on the Family te Annemie Drieskens, predsjednica Konfederacije obiteljskih organizacija Europske unije. Na konferenciji su, uz Silviju Stanić iz Udruge roditelja Korak po korak, govorili i Jet Bussemaker, nizozemska ministrica obrazovanja, kulture i znanosti, Antia Wiersma, voditeljica istraživanja u Institutu Atria za ravnopravnost spolova i položaj žena kroz povijest, Manuela Geleng, voditeljica odjela Strategije socijalnog ulaganja Glavne uprave Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje te brojni drugi govornici iz Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske, Finske, Španjolske, Poljske, Nizozemske, Estonije i Češke.