MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Hoćemo li znati?

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVŠTINA Već 15 godina ACES Europe – neprofitna udruga sa sjedištem u Bruxellesu dodjeljuje priznanja europskim prijestolnicama, gradovima i regijama odgovarajuću titulu u skladu s njihovim odnosom prema sportu.

Postupno je stvorena brojna obitelj većih i manjih gradova, prijestolnica i regija, u kojima su kroz sport afirmirana načela poboljšanja kvalitete života.

Grad Belišće osvojio je prošle godine laskavu titulu Europskog grada sporta i primajući to priznanje preuzeo je i odgovornost širenja obitelji gradova, prijestolnica i regija gdje su sport, zdravlje i fizička aktivnost na vrhu vrijednosne ljestvice. Na samom početku godine Grad Belišće pokrenuo je inicijativu za zajedničku kandidaturu Valpovštine, povezane sa susjednim područjem u Mađarskoj, za titulu Europske sportske regije u 2018. godini. Grad Valpovo i općine Petrijevci i Bizovac spremno su prihvatili inicijativu prepoznavši benefite koje donosi titula, ali i zajedništvo i suradnju kao dobitne metode djelovanja na ukupnom razvoju.

Sport, zdravlje i fizička aktivnost područja su koja pružaju neslućene mogućnosti razvoja kroz ulaganja i partnerstva, a promocija u Europskoj zajednici multiplicirana kroz mrežu pripadnika brojne obitelji gradova i regija s tom titulom,  šansa su koju ne bismo smjeli propustiti.

Na promociji titule Belišća kao Europskog grada sporta, koja je održana u administrativnom središtu Europe, Bruxellesu, jasno je bilo vidljivo koji su dometi promocije. Vijest je obišla Europu i sada je na nama da osvojenu šansu iskoristimo kroz osmišljavanje projekata kojima su dodirne točke sport, zdravlje i fizička aktivnost, što ne isključuje tradiciju, kulturu, gospodarstvo, turizam, već dodatno osnažuje.

Belišće je svoje potencijale dobro iskoristilo u promociji i došlo do titule koja ga stavlja na rub područja nesagledivih mogućnosti kroz europske projekte u mreži gradova s tom prestižnom titulom, a novom inicijativom za ostvarenje projekta „Hrvatska i Mađarska zajedno kroz sport – Europska regija sporta u 2018. godini“, te izglede još i produbljuje.

Atmosfera koju smo zabilježili na jučerašnjem prvom radnom sastanku nove inicijative, ulijeva nadu da će do sada uspostavljene veze između gradova i općina u Valpovštini, s gradovima i općinama u Mađarskoj, doživjeti novu razinu i proširiti se na predjele oko Siklosa, Harkanya, Villanya i možda još nekog grada ili općine, s novim adutima, novim entuzijazmom i potencijalima. Zajedničko sudjelovanje i aktivnosti u okviru projekta: European Week of Sport 2017/2018, koji je pokrenula Europska komisija u 2015. godini, dodatni je izazov

Entuzijazam, koji je neupitan, rezultat je do sada nerealiziranih mogućnosti, želje za uspjehom i novim postignućima, ali postaje utemeljeniji  spoznajom da su istim putem krenuli i Umag i Dubrovnik, koji su podnijeli kandidature za titulu Europskih gradova sporta za 2018. godinu. Ti biseri turizma, kulture i blistave prošlosti, također traže potvrdu svojih potencijala i kroz titulu grada sporta i svoje mjesto u mreži gradova i regija u kojima su sport, zdravlje i fizička aktivnost mjerilo uspjeha.

Mreža gradova kojima je dodijeljena titula sastoji se od više od 100 članova s imenima poput Madrida, Glasgowa, Stuttgarta, Milana, Kopenhagena, Dublina, Istanbula, Valencie, Cardiffa, Torina, Stockholma,  Antwerpena ili Firenze, Marbella, Santandera, Leicestera, Innsbrucka, Ostrave, Iasia, Leicestera, Plovdiva, Nice, Parme, North Lanarkshira, Bilbaa, Hertogenbosha, Guimaraesa, Gatesheada … U njihove je titule utkano nemjerljivo znanje, iskustvo, neslućeni potencijali i otvorenost za suradnju i treba tek pružiti ruku i ubrati pokoji plod. Dakako, nije to tako jednostavno. Treba utkati i vlastito znanje, iskustvo, potencijale i otvorenost za suradnju.

Prvi od osam koraka prema cilju je učinjen, održan je zajednički sastanak, kao zajednička inicijativa Belišća i Siklosa, pružena je podrška drugih gradova i općina, a slijedi Pismo namjere prema udruženju ACES Europe, kao iskaz interesa.

Uskoro iza toga očekuje se prihvaćanje i potvrda kandidature od strane ACES Europe, a potom  priprema kandidature i dolaska Komisije za evaluaciju ACES u Siklos, Belišće, Valpovo, Bizovac, Petrijevce i ostale gradove i općine, prezentacija kandidature - obilazak i evaluacija kandidata.

Dva tjedna iza toga znat će se odluka Komisije za evaluaciju ACES Europe , a u slučaju pozitivne odluke Komisije za evaluaciju - slijedi promocija titule.

Ostala dva koraka bit će povijesni iskorak – uslijedit će svečana dodjela u Bruxellesu (studeni 2017. godine), svjetla europske scene bit će usmjerena u laureate, a kruna svega bit će aktivnosti tijekom cijele 2018. godine u svjetlu titule Europske sportske regije u 2018. godini.

Nema sumnje da ćemo znati poduzeti svih osam propisanih koraka  i zadovoljiti administrativnim zahtjevima, no hoćemo li znati poentirati i iskoristiti pruženu šansu – ne ovisi ni o kome drugome, već o nama samima.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 675 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      SVIBANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu