MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Povijesni dan za Belišće

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

BELIŠĆE Datum održavanja 8. sjednice gradskog vijeća, 7. veljače 2014., godine u povijesti će Belišća ostati zapamćen kao vrlo značajan datum.

 

Gradski su vijećnici donijeli dalekosežne odluke koje su ovaj grad učinile vlasnikom brojnih nekretnina koje su do jučer bile u vlasništvu tvrtke Duropack Belišće d.o.o.

Brojne teme koje su bile predviđene za raspraviti na jučer održanoj sjednici, ostale su u sjeni stjecanja i kupovine te odluke o namjeni novostečenih nekretnina.

Najprije je jednoglasno usvojena odluka o stjecanju vlasništva nad zgradom „Dvorac- Upravna zgrada“ koju Belišćani znaju kao Palej. Izvješćujući o toj temi gradonačelnik je biranim riječima zahvalio vodstvu tvrtke Duropack Belišće d.o.o. na velikodušnoj ponudi da tu zgradu, iznimno značajnu za povijest grada daruje gradu. Njena je procijenjena vrijednost oko 10 milijuna kuna, a darovnim su ugovorom riješena sva sporna pitanja, pa i moguća situacija da zgrada u sudskom postupku bude predmet povrata imovine bivšim vlasnicima. U tom će slučaju biti namireni iz deponiranih dionica tvrtke, donedavne vlasnice ovog kulturnog dobra. Sličnim darovnim ugovorom u vlasništvo je grada stečena nekretnina „Stanovi-Stari mlin čija je vrijednost procijenjena na oko pola milijuna kuna. Također je riječ o kulturnom dobru – objektu koji je od iznimne važnosti za povijest nastajanja i razvoja industrije u Belišću. I na koncu, gradski su vijećnici usvojili odluku kojom je grad za tri milijuna kuna na 84 otplatne rate kupio osam nekretnina čija je ukupna vrijednost procijenjena na oko 13 milijuna kuna. Riječ je o Kajak klubu, zgradi Stare gradske uprave, Kina sa stanovima, Ribičkom domu, Lovačkom domu, nekadašnjoj zgradi Auto moto društva, zgradi nekadašnjeg Omladinskog doma, te zgradi nekadašnjeg AOP-a u krugu tvrtke.

U svjetlu ovakvih odluka gradski su vijećnici također jednoglasno usvojili odluku da se dio prostora u nedavno za milijun kuna kupljenoj zgradi bivše Uprave tvrtke Duropack Belišće d.o.o. dio prostora bez naknade ustupi Ministarstvu unutrašnjih poslova za Policijsku postaju.

U uvodu u raspravu o ovoj temi, koja je proteklih dana zatalasala javnost, gradonačelnik je Burić uputio jasnu poruku vodstvu i građanima susjednog Valpova.

- Ne zamjeram nikome što je proteklih dana izrekao mnogo ružnih riječi na moj račun, ali sam siguran da stvaranjem uvjeta za rad Policijske postaje u Belišću činimo dobro i za stanovnike Valpova i drugih dijelova Valpovštine. Kao saborski zastupnik znam mnogo više o predstojećim reformama u sustavu djelovanja MUP-a i policije zbog prilagodbe zakonodavstvu Europske unije i izvjesno je da su bile namjere da se Policijska postaja iz Valpova preseli u neki drugi grad. Mi smo u posljednji čas ponudili povoljne uvjete za organizaciju rada Policijske postaje i tako prvenstveno svojim sugrađanima, ali i Valpovčanima i drugim stanovnicima Valpovštine osigurali da za usluge koje se obavljaju u Policijskoj postaji ne idu u Donji Miholjac ili u Beli Manastir. Sretan sam i ponosan zbog toga i uvjeren sam, da kad toga postanu svjesni, neće o meni govoriti kao o „rušilačkom faktoru“ u našem okruženju.

Gradonačelnik Burić u nastavku elaboracije ove teme nije zaobišao činjenicu da je 2010. godine Darinko Mikulić, tadašnji visoki policijski dužnosnik na županijskoj razini vodio razgovore s gradonačelnikom Grada Valpova i predsjednikom Gradskog vijeća o lošem stanju zgrade u kojoj djeluje Policijska postaja u Valpovu i ponudio zajedničko traženje rješenja - no izostala je reakcija Grada Valpova i stanje je ostalo nepromijenjeno.

Iskazao je i svoje uvjerenje da se u narednom razdoblju, kao reakcija na ovakvo rješenje neće dizati tenzije, a pogotovo da se neće ostvariti najave osnivanja Stožera za obranu Policijske postaje, da će izostati mirni prosvjedi ili najavljeno zauzimanje Policijske postaje.

U nastavku je rasprave iznio cijeli niz argumenata, prije svega brojčanih, financijskih, o tome da je predloženo rješenje opravdano, jer će gradu donijeti mnogo koristi, a i zaradu. Naime, obrazložio je, uz Policijsku postaju u prostoru nekadašnje Upravne zgrade tvrtke Duropack Belišće d.o.o. ima dovoljno mjesta za preseljenje Gradske uprave, pa će izostati troškovi najma zgrade u kojoj je Uprava sada smještena. Kada se sve izračuna, trošak režija za cijelu zgradu u kojoj će biti smještene Gradska uprava i Policijska postaja na godišnjoj će razini biti za oko 300 tisuća kuna manji no što su sada. Doda li se tome da će se preseljenjem Policijske postaje povećati prihodi od prodaje taksi, da će se zacijelo otvoriti fotografska radnja, da će se u grad vratiti i Javni bilježnik, a nesumnjivo će se drugačije razvijati i društveni odnosi – korist je za grad i njegove stanovnike neupitna.

Gradonačelnik je izvijestio vijećnike da je upravo na dan održavanja sjednice gradskoga vijeća u Belišću boravio stručnjak MUP-a koji je utvrdio da su nužne manje preinake koje bi prema procjenama dodatno trošak prilagodbe prostora za potrebe Policijske postaje, jednokratno uvećale za dvjestotinjak tisuća kuna. Riječ je o uređenja pritvorske jedinice, sanitarnog čvora u njoj, izgradnju pristupne rampe za osobe s invaliditetom i izmjeni jednih vrata. Iako su predstavnici oporbe, Dejan Šovagović i Dinko Huis tražili dodatna objašnjenja i upućivali primjedbe na predloženi Ugovor o ustupanju poslovnog prostora za te namjene, nakon stanke za konzultacije oporbe, odluka je usvojena jednoglasno, tako da se može reći da je grad Belišće učinio sve da se stvore uvjeti za preseljenje Policijske uprave u novouređene prostore u Belišće i da je sada na redu Ministarstvo da ponuđeno rješenje i prihvati.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 920 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

 

         RASPORED

   KINO PREDSTAVA

         TRAVANJ

 

  

 

 

 

 

URBANIZAM d.o.o

Obavijest o novom sustavu gospodarenja otpadom

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu