MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Oživjeli baranjski vinogradi i gatori

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

GAJIĆ Unatoč kiši, koja je padala cijelo vrijeme, Udruga vinogradara i vinara "Martinovo brdo" iz Gajića jučer je organizirala tradicionalnu manifestaciju „Pudarina“.

Ova zanimjiva manifestacija njeguje izvornost i tradiciju prikaza izvornog narodnog običaja "Pudarina", čuvanja vinograda u vrijeme pred berbu, ali je svojim kulturnim i turističkim sadržajem privukla mnoštvo posjetitelja, koji su se dobro zabavili.

Vinska destinacija "Bunarić dol" oživjela je gotovo autentično, kao u vrijeme kada se u vinogradima doista pudarilo, opet su oživjeli baranjski gatori, sviralo se, pjevalo i plesalo – i dobro jelo i pilo.

Svojim sudjelovanjem ukupnom su raspoloženju doprinijeli i predstavnici udruge Agroturizam iz Konavala, koji su također postali dio tradicije „Pudarine“. Zamjenik načelnika Općine Konavle Ivo Radonić, zamjenica predsjednika Općinskog vijeća Općine Konavle Lucija Miljanić Macan, Vlaho Mujo, tajnik udruge Agroturizam Konavle i općinski vijećnik, Luko Glavinja, proizvođač maslinovog ulja, Adriano Kostopeč, Niko Đano, Mirjana Marinović i Lucija Marinović činili su izaslanstvo koje je bogato aranžiranim stolom dostojno predstavilo bogatu gastro-enološku ponudu toga kraja. Bilo je tu grožda, mendula, arančina, usoljenih inčuna, riblje paštete, sireva, pršuta, dobre rakije i vina... Uklopila se ta ponuda s gastro-enološkom ponudom Baranje, koju su dopunile Baka Lenka  iz Bocanjevaca sa prijeteljicama koje su na improviziranom ognjištu mijesile i pekle langošice, a kuhari Kotličari, Antun Kukučka i Josip Vučković, spravili vinogradarski paprikaš za sve sudionike manifestacije.

-Manifestacija povezuje Zelenu i Plavu Hrvatsku kroz uspješnu suradnju s udrugom Agroturizam Konavle, a također smo povezani i sa Hrvatskom samoupravom iz sela Olas iz Mađarske, a došli su nam pjevači, plesači, svirači i slikari koji su obogatili ovu manifestaciju svojim vještinama, rekla je predsjednica Udruge vinogradara i vinara „Martinovo brdo“, Janja Čeliković, pozdravljajući sudionike, među kojima su bili i Dragan Vulin, predsjednik Županijske skupštine i Stipan Šašlin, načelnik opoćine Draž. Otvorenje manifestacije svojim je obraćanjem i molitvom upotpunio svećenik, Josip Kuzmić.

Budući da loši vremenski uvjeti nisu dopustili odvijanje kulkturnog programa na otvorenom, kako je zamišljeno, Folklorni ansambl Bilje, Mladi orkestar Mohač (Mađarska), Ženski pjevački zbor "Biser" Veliki Kozar, (Mađarska), KUD "Silvije Strahimir Kranjčević" Bački Breg (Vojvodina), ŽVS KUD-a “ŠokadijaBocanjevci, Folklorna skupina Osnovne škole Draž, MPS "Starotopoljani" Staro Topolje, te gajdaš Filip Golubov, nastupili su pod nadstrešnicom i na terasama gatora, što je dodatnop cijelu manifestaciju učinilo zanimljivijom, autentičnijom. Svoj su doprinos dali i članovi LU "Bel – Art" Belišće, koji su, u skladu s tradicijom darovali svoja djela, čijom porodajom i ostvarenim prihodom Udruga vinogradara i vinara „Martinovo brdo“ provodi razne humanitarne aktivnosti, a posjetitelji su i razgledali i izložbu starih alata, koja je bila zanimljiva dekoracija Bunarić dola.

  

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1087 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu