MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Završen ciklus razgovora s mještanima prigradskih naselja

Korisnička ocjena: 1 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ŠAG/NARD  Susretom i razgovorom s mještanima Šaga i Narda, gradonačelnik Valpova, Matko Šutalo sa suradnicima zaključio je prvi ciklus takvih susreta u prigradskim naseljima.

Mjesto susreta bili su prostori mjesnih nogometnih klubova, a i mještani ovih sela pokazali su velik interes za detektiranje i otklanjanje brojnih problema koji im otežavaju svakodnevicu. Domaćin im je u Šagu bio zamjenik predsjednika Mjesnog odbora, Zoran Pepić.

Pokazalo se da i u Šagu dobar dio problema uzrokuje kanalska mreža koja je zapuštena i nije funkcionalna. Krajnje je vrijeme da se sada, u vrijeme kada se dovršavaju poslovi oko izgradnje sustava odvodnje obave i ti poslovi, predstoje razgovori s Hrvatskim vodama oko planiranja i izvršenja radova na uređenju kanalske mreže. Mještane je obradovala vijest da će priključak na kanalizaciju bit razmjerno jeftin- oko 700 kuna po domaćinstvu, a osobito da je grad spreman sufinancirati veći dio tog iznosa i tako potaknuti što veći broj domaćinstava na priključenje na kanalizacijsku mrežu. Gradonačelnik je sudionike skupa izvijestio da je planirana rekonstrukcija cijele Kolodvorske ulice pa je projekt predan na natječaj i očekuje se povoljan ishod. Također je pred rješenjem rekonstrukcija Vatrogasnog doma u vrijednosti od oko 500 tisuća kuna te prostorija NK Tomislav u vrijednosti od 425 tisuća kuna.

U jednosatnom razgovoru zabilježeno je mnoštvo manjih ili većih zahvata koje treba obaviti u pojedinim ulicama, ali i riješiti neke „goruće“ probleme. Naglašen je problem u ulici Matije Gupca, koju su pretvorili u jednosmjernu što komplicira prometovanje, a o prometu se dosta razgovaralo vezano uz glavnu prometnicu koja presijeca selo. Sudionici sinoćnjeg skupa suglasili su se da promet kroz mjesto treba regulirati ograničenjem brzine, a kasnije, kad se završi planirana rekonstrukcija prometnice i izgradnja biciklističke staze, postavljanjem „pametnog semafora“. Velik problem mještanima predstavlja nefunkcionalan prijevoz učenika pa je zaključeno da se s prijevoznikom i ravnateljstvom škole mora postići bolja organizacija prijevoza. Za potrebe djece i u Šagu se, uz pomoć Županije, planira izgraditi asfaltirano rukometno igralište, a  predstoji i izgradnja parkirališta kod groblja i Društvenog doma. Tijekom proljeća, nakon završetka poslova oko polaganja kanalizacije predstoje poslovi oko uređenja sela, a kada se postigne dogovor među mještanima, uredit će se postojeće raslinje i posaditi novi drvored.

U prostorijama Nogometnog kluba Drava, zgrade koja će uskoro biti dograđena, za što je materijal osiguran, okupilo se tridesetak zainteresiranih mještana Narda koji su s velikom pažnjom popratili izlaganje gradonačelnika o planiranim zahvatima u selu, ali iznijeli i cijeli niz prijedloga i inicijativa kako bi se život u Nardu unaprijedio. Domaćin skupa, predsjednik Mjesnog odbora Miro Ištoković, izrazio je zadovoljstvo što gradonačelnik Šutalo pokazuje velik interes za neposredan razgovor s mještanima. Problem odumiranja ovog sela promišlja se ozbiljno i sustavno pa su svi planovi usmjereni  u smjeru zaustavljanja tog procesa. Sada je, prema tvrdnjama mještana u selu ispod petsto stanovnika, u školi je tek 13 učenika, a sve je zastupljenija starija populacija. Dakako, u tom smislu se s optimizmom gleda na projekt izgradnje i rekonstrukcije Društvenog doma, o čemu se za petnaestak dana očekuje pozitivno rješenje natječaja iz sredstava za ruralni razvoj, a s tim je ciljem u tijeku noveliranje projekta izgradnje kanalizacijske mreže. Očekuje se da će taj projekt biti aktualan sljedeće godine. Završetak tog velikog posla uvjetuje i dosta drugih zahvata, koje nema smisla poduzimati prije završetka tog velikog posla. No, s razmjerno malo novca i napora može se riješiti problem odvodnje oborinske vode na Mrtvačnici i urediti postojeći drvored u Ribarskoj ulici kojeg treba orezati da ne smeta prometovanje.

Problem s djelovanjem udruga u mjestu riješit će se stvaranjem funkcionalnijeg sustava financiranja i boljih uvjeta za rad. Prije toga treba riješiti problem s legalizacijom pojedinih društvenih prostora pa ih onda uključiti u natječaje za rekonstrukciju. Mještani sela potaknuli su i zanimljive inicijative. Jozo Bogdanović predlaže donošenje odluke o zabrani konzumiranja alkoholnih pića na javnim mjestima, jer je sadašnja praksa konzumiranja pića u mjesnoj trgovini nedopustiva. U  tom smislu, predlaže da se ispita mogućnost sufinanciranja otvaranje nekog ugostiteljskog objekta što bi mnogo značilo u profiliranju daljeg razvoja Narda u smjeru zanimljive turističke destinacije, za što postoje potencijali. U tom svjetlu treba nastaviti s obnovom postojećeg pontona na Dravi, a projekt uređenja plaže realizirat će se uz suradnju s Hrvatskom turističkom zajednicom.  S istim ciljem predlaže se da se riješe imovinsko pravni poslovi oko čestice na kojoj je Nogometni klub. Ideja je da se čestica preda u vlasništvo grada koji bi kroz natječaj  hrvatske turističke zajednice na tom prostoru izgradio sportsko rekreacijski centar. Radi stvaranje pretpostavki za nastavak započetog gospodarskog razvoja, nužno je izgraditi 500 metara spojnog puta do postojećih plastenika i kogenearcijske bio elektrane, jer postojeća cesta nije projektirana za potrebna opterećenja.

I u Nardu će se poduzeti sve moguće zakonske mjere da se vlasnike, sada zapuštenih parcela i kuća, primora da ih uređuju, jer postaju ozbiljan problem pružajući utočište divljim životinjama.

Razgovor je zaključen informacijom o potencijalima koje sadrži projekt Zaželi, koji s jedne strane stvara preduvjete za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija žena, a s druge strane stvara mogućnost stvaranje efikasne mreže pomoći starijim osobama i obiteljima u organizaciji svakodnevnog života. 

  

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 516 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu