MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

      

Usvojen Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem

Korisnička ocjena: 1 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske za Grad Valpovo bila je središnja tema jučer održane sjednice Gradskog vijeća.

Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu stupio je na snagu dana 09. ožujka 2018. godine, a između ostaloga je utvrdio obvezu da jedinice lokalne samouprave imaju rok od tri mjeseca od dana stupanja na snagu Zakona donijeti za svoje područje Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske. Provedbenim se aktom propisala i opsežna dokumentacija koja mora pratiti Program, pa je trebalo dosta vremena da se prikupe svi potrebni dokumenti. 

Marko Vuksanić

-Program je dobar i sustavno pripremljen, bili su jedinstveni sudionici rasprave. Neki su vijećnici  s mnogo emocija govorili o politici gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u cijeloj Hrvatskoj, navodeći da se nije pošlo za Europskim modelom formiranja manjih gospodarstava sa 6 do  15 hektara raspoložive zemlje, već se stvorio manji broj krupnih zemljoposjednika, koji nerijetko tim zemljištem gospodare neracionalno i uzrokovali su teško stanje u poljoprivredi, a Jozo Bogdanović je inicirao posebnu, tematsku sjednicu o toj temi.

Na nakon kraće rasprave Program, kojeg je pripremio Upravni odjel za gospodarstvo i društvene djelatnosti, a elaborirao pročelnik Marko Vuksanić,  jednoglasno je usvojen. Kako se navodi u programu, na području Grada Valpova u osam katastarskih općina raspolaže se sa 2.186 hektara zemljišta. Za zakup je namijenjeno 2.020 hektara, za povrat 121 hektar te za ostale namjene 44 hektara zemljišta.

Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske za Grad Valpovo koja je ovim Programom određena za zakup iznosi 2.020, a od toga za 1.882,7082 ha poljoprivrednog zemljišta zaključen je Ugovor o koncesiji s tvrtkom PPK Valpovo d.o.o., a za 33,5670 ha poljoprivrednog zemljišta zaključeno je šest Ugovora o dugoročnom zakupu sa pravnim i fizičkim osobama na vrijeme od 50 godina. Ugovori o koncesiji i Ugovori o dugogodišnjem zakupu ostaju na snazi do isteka roka na koji su sklopljeni. Preostalo poljoprivredno zemljište od 104,5685 ha bit će predmetom raspolaganja nakon dobivanja pozitivnog mišljenja Osječko-baranjske županije i suglasnosti Ministarstva poljoprivrede na ovaj Program.

Programom se utvrđuje i maksimalna površina poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH koja se za područje grada Valpova može dati u zakup fizičkim osobama od maksimalno 80 ha.

Površine koje su ovim Programom predviđene za povrat određene su sukladno Očitovanju Ureda državne uprave Osječko-baranjske županije, Službe za imovinsko-pravne poslove, kojim su dostavljeni podaci o površinama koje je potrebno osigurati kao naknadu za oduzetu imovinu (s obzirom na podnijete, a neriješene zahtjeve), sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, i na to se nije moglo utjecati.

U nastavku sjednice donesene su odluke kojima se gradonačelnika Matka Šutala ovlašćuje potpisati Ugovor o kupoprodaji zgrade u kojoj je smještena Gradska uprava s barunom Georgom Pereirom Arnsteinom za suvlasnički dio te nekretnine ,koja je imenovanom vraćena sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme komunističke vladavine. Za dio od 56% ukupne nekretnine isplatit će se 1,2 milijuna kuna, a vlasnik preostalog dijela nekretnine od 44% je Republika Hrvatska. Budući da je od pravomoćnosti rješenja prošlo upravo godinu dana, a ugovorom je propisana naknada od 500 Eura mjesečno za zakup prostora kojeg Grad Valpovo koristi, gradonačelnik je ovlašten potpisati i Ugovor o zakupu poslovnog prostora kojim se utvrđuje plaćanje zakupa od oko 55.000 kuna za godinu dana zakupa.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 704 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu