MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

     

Dobre vijesti za male poljoprivrednike i mlade obitelji bez stanova

Korisnička ocjena: 1 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Jučer je nastavljena prekinuta 14. sjednica Gradskog vijeća Grada Valpova, a između ostaloga, usvojene su i vrlo važne odluke o pogodnostima za određene kategorije sugrađana.

Nastavak sjednice započeo je usvajanjem izvješća o provedenim mjerama protupožarne zaštite tijekom ovogodišnje žetve.

-Vatrogasci su obavili kvalitetne pripreme, žetva je kratko trajala, bila je isprekidana kišnim razdobljima, a stotinjak je vatrogasaca iz osam Vatrogasnih društava ostvarilo 668 radnih sati na dežurstvima. Tijekom žetve nije zabilježen niti jedan požar, kratko je izvijestio Stjepan Koški, zapovjednik Vatrogasne Zajednice Grada Valpova. 

Sukladno predloženoj Odluci pravo na kupnju stana po Programu POS imaju fizičke osobe odnosno podnositelji zahtjeva koji su na dan objave javnog poziva državljani Republike Hrvatske. Prvenstvo na kupnju stana neovisno od načina plaćanja imaju zaštićeni najmoprimci koji koriste stan u vlasništvu fizičkih osoba i podnositelji zahtjeva koji prvi puta stječu stan u vlasništvo za potrebe svojega stanovanja.

 Odobravanje zahtjeva za kupnju stana obavlja se na temelju konačne Liste reda prvenstva potencijalnih kupaca koja se utvrđuje nakon provedenog javnog poziva, po slijedećim mjerilima:

  1. Uvjeti stanovanja;
  2. Stambeni status;
  3. Vrijeme prebivanja na području grada Valpova.
  4. Djeca predškolske dobi i djeca na redovnom školovanju;
  5. Stručna sprema podnositelja zahtjeva;
  6. Životna dob podnositelja zahtjeva;
  7. Status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata;
  8. Status člana obitelji poginulog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja za podnositelja zahtjeva;
  9. Zdravstveno stanje – invalidnost ili tjelesno oštećenje podnositelja zahtjeva i/ili člana njegova obiteljskog domaćinstva.

 Veličina stana koju podnositelj zahtjeva može kupiti ovisi o broju članova obiteljskog domaćinstva i određen je člankom 7. Odluke o uvjetima, mjerilima i postupku za određivanje reda prvenstva za kupnju stanova po Programu društveno poticane stanogradnje na području grada Valpova. 

Bez rasprave je usvojeno i izvješće o funkcioniranju sustava održavanja i naplate parkiranja, a s pozitivnim ocjenama i ponekom primjedbom, usvojeno je izvješće o organizaciji i provođenju ovogodišnjeg, jubilarnog, 50. Ljeta valpovačkog. Naglašena su očekivanja da će se do kraja godine uspjeti podmiriti svi troškovi ove manifestacije, koja je, očekivano, bila organizirana uz nešto veće troškove. Iz rasprave valja istaknuti dvojbe pojedinih vijećnika daju li lokalni ugostitelji dovoljan sponzorski prilog organizaciji Ljeta valpovačkog pa je naloženo nadležnom Upravnom odjelu da za sljedeću sjednicu pripremi podatke o tome kolike i koliko redovito ugostitelji plaćaju naknade za korištenje ljetnih terasa. Naime, neki su vijećnici predložili da se naknade povećaju i disciplinirano naplaćuju, pa će biti dovoljno novca za organizaciju kulturno - zabavnih sadržaja u središtu grada. Također je pokrenuta inicijativa da se kroz neki od projekata financiranih iz Europskih fondova kupi kvalitetno ozvučenje i tako smanji troškove organizacije priredbi.

U nastavku sjednice vijećnici su usvojili odluke važne za uključivanje Grada Valpova u Program izgradnje stanova po Programu društveno poticane stanogradnje – POS. Na jučer održanoj sjednici učinjene su dvije od jedanaest točaka plana aktivnosti koje je potrebno poduzeti kako bi se Grad Valpovo uključio u Program izgradnje stanova po Programu društveno poticane stanogradnje te da bi, u slučaju da se javnom pozivu odazove dovoljan broj zainteresiranih, do kraja 2020. godine, u Valpovu, u predjelu ulice Matije Gupca gdje je sada topolik ,bila izgrađena prva zgrada s dvadeset stanova.

Već do kraja ovog mjeseca trebao bi biti objavljen Javni poziv za utvrđivanje Liste reda prvenstva za kupnju stanova iz Programa POS, a kasnije bi uslijedile i druge aktivnosti na provođenju ovog Programa.

Vijećnici su nakon konstruktivne rasprave usvojili i Program potpora u poljoprivredi na području grada Valpova za razdoblje od 2018. do 2020. godine, i donijeli prateće odluke o potporama. Slijedom tih odluka mali poljoprivredni proizvođači i vlasnici OPG-a s područja Grada Valpova će imati mogućnost dobivanja Potpore mladim poljoprivrednicima, Potpore za kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima, Potpore za ekološku i integriranu poljoprivrednu proizvodnju, Potpore za razvoj povrtlarstva u zatvorenim/zaštićenim prostorima i Potpore poljoprivrednicima u preradi poljoprivrednih proizvoda. U ovoj godini za te je namjene planirano više od 700.000 kuna namjenskih sredstava prikupljenih u prošloj i ovoj godini. Vijećnici su iskazali zadovoljstvo donošenjem Programa iako bi, rekli su u raspravi, bilo mnogo bolje da su aktivnosti na usvajanju Programa počele ranije, a usvojen je i prijedlog da se u buduće, radi transparentnosti, sredstva namijenjena financiranju tog Programa vode na izdvojenom računu i troše strogo namjenski.

Postupak dodjele potpora male vrijednosti pokreće se i provodi putem javnog poziva kojeg objavljuje gradonačelnik Grada Valpova, i taj prvi korak treba očekivati vrlo skoro, a zatim podnesene zahtjeve obrađuje Povjerenstvo za potpore u poljoprivredi na području grada Valpova te utvrđuje prijedlog za dodjelu potpora, na temelju kojega se s korisnikom potpore zaključuje ugovor kojim se reguliraju međusobna prava i obveze.

Između ostaloga, jučer usvojenim odlukama pokrenut je postupak izbora članova i zamjenika članova Savjeta mladih  Grada Valpova, a tvrtki Vinkoprom je, usvajanjem odluke o  izradi Izmjena i dopuna detaljnog plana uređenja Poslovno stambene zone u ulici J.J. Strossmayera u Valpovu omogućena izgradnja natkrivenog Vrtnog centra uz postojeći objekt.

 

 

 

 

 

 

 Okvir

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 673 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu