Harkanovačka druženja

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

HARKANOVCI Prva listopadska nedjelja, sunčana i topla, pružila je još jednom sjajan dekor za druženje bivših učenika Osnovne škole Harkanovci.

Sada već tradicionalno druženje održano je na imanju Marka i Slavice Pavlović, a sve je počelo 2014. godine, kada je na inicijativu Joze Tomića, Marice Vuković, Milana Bergera i Joze Matanovića, pripadnika generacije rođene 1955.i 1956. godine, koji su školske godine 1970/71., kao posljednja generacija svoje osnovnoškolsko obrazovanje završili u Harkanvcima. Naime, sve generacije poslije njih, školovanje su završavali u Valpovu.

  

U vrijeme kada se sve manje družimo, nije trebalo mnogo dogovaranja da se organizira susret generacije, a uz dvadesetak učenika tu su bile i njihove učiteljice, Ana Ercegovac, Evica Pajerl, Anica Slovaček i Marta Lešnjaković. Zbog ranijih obveza nije im se priključio učitelj Dragutin Slovaček, a druženje je proteklo u sjajnom ambijentu Društvenog doma u Harkanovcima. Organizatori, bivši učenici, prijatelji iz školskih klupa, potrudili su se da ničega ne nedostaje, a prekrasno druženje i prisjećanje na školske dane podržali su i članovi mjesnog Kulturno-umjetničkog društva i predsjednik Mjesnog odbora Jozo Piškorjanac.

Zajednička fotografija generacija 1955. i 1956. snimljena 16.svibnja 2014. godine

Gornji red stoje: Mandić/ Martinović / Agica,  Ercegovac Šime  (muž od učiteljice), Galičić Josip, Andrišić/Antolović/ Anica, Bilić/ Frić/ Katica, Greganić Mirko, Filipović/Franjić/ Marija, Tomić Jozo,  Vidaković/Tomić/Janja, Fadiga Tomislav,  Podgoračan/Vidaković/Marica,  Antolović Josip, Antolović Stjepan, Hajduković Đuro, Matanović Josip

Donji red sjede: Dopsaj/Strišković/Ružica, Baban/Berečić/ Jasna, Mišić/Miholjčević/Pavica, Ankcica Ercegovac –učiteljica, Lešnjaković/Koški/ Marta – učiteljica, Pajerl Evica – učiteljica,  Slovaček/Brezovac/Anica – učiteljica, Vuković/Harkanovac/ Marica,  Banović/Krstić/Ružica, Berger Milan

  

Ovo je druženje odjeknulo među suseljanima i dakako, potaknulo i druge generacije na organizaciju druženja. Na inicijativu Pavice Sajfert, koja je pokretač svih daljih druženja, Katice i Tomislava i Mirka Fadige, Đure Galičića, Milana Bergera, Joze Tomića i Marice Vuković, organizira se druženje pripadnika deset generacija, onih rođenih između 1950. i 1960. godine. Ponovno sjajna atmosfera, odlična zabava i druženje i tradicija je stvorena. Sklopljena su nova i učvršćena stara prijateljstva, novi poticaji i ideje. Osim godišnjih sastanaka organiziraju se i zajednički izleti, hodočašća. Ako posluži vrijeme, zajamčeno je druženje u prirodi, pod tendom Pavlovićevih, nadomak Harkanovačke šume, a ako zakiši, opet je tu Društveni dom u kome se organiziraju druženja, oplemenjena društvenim igrama, kvizom, tombolom, sjećanjima, pjesmom i smijehom.  Organizirano  je i nekoliko zajedničkih izleta, hodočašća u Mariju Bistricu, Međugorje i Trsat, a skupljaju se ideje za nova putovanja.

Tijekom 2017. godine, održana su dva druženja, u svibnju i listopadu.

  

-Ovo je sada već tradicija za koju se nadamo da će se nastaviti i dalje, kaže nam Marica Vuković, a željeli bismo da ovaj naš „izlazak u javnost“,  bude dobar poticaj i drugim generacijama, rođenihm poslije 1960. godine,  da se organiziraju na ovakav ili drugačiji, sebi primjereniji način, jer ćemo tako dati doprinos sjećanju na to kako se nekada živjelo u selu koje toliko volimo.

Mi još pamtimo dane kada u selu nije bilo struje, kada smo, kao djeca učili navečer uz petrolejke, a duge zimske večeri nerijetko provodili družeći se s bakama i djedovima, dok su roditelji u selu, kod susjeda bili na čijalu, runili kukuruz ili pomagali jedni drugima u nekom od težih poslova. Sjećanja blijede, a upravo su ovakva druženja pravo rješenje da ne izblijede u potpunosti,  da ustrajemo u očuvanju tradicije života na selu, poručila je Marica Vuković.