MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

DAN GRADA VALPOVA: Svečano i optimistički

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO  Danas je središnji dan obilježavanja Dana grada Valpova.

Polaganjem vijenca podno Spomen križa podignutog u čast poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, na Gradskom groblju u Valpovu, izaslanstvo Grada Valpova poklonilo se svima koji su svoj život položili na oltar Domovine.

Pored gradonačelnika Matka Šutala i zamjenice gradonačelnika Ane Brajnović,  u izaslanstvu su bili predsjednik Gradskog vijeća Dejan Pisačić, tajnik Grada,  nekolicina vijećnika, predstavnik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i ravnateljica Gradsko društva Crvenog križa Grada Valpova sa suradnikom.

Program je nastavljen svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Valpova, u Velikoj dvorani Centra za kulturu Matija Petar Katančić, pod predsjedanjem predsjednika Gradskog vijeća Dejana Pisačića.

U ovoj svečanoj prigodi domaćinima su se, kao gosti, pridružili Petar Lagator, zamjenik župana i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Tomislav Ivić  državni tajnik u Ministarstvu obrane, Đakovačko-osječki nadbiskup, monsinjor Đuro Hranić, nadbiskup u miru Marin Srakić, gradonačelnik Belišća dr. Dinko Burić i njegov zamjenik Domagoj Varžić, Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča, Goran Aladić, gradonačelnik Donjeg Miholjca, Milan Raštrgorac, načelnik Općine Kupres, Branislav Svorcan i Atila Pribil, predstavnici Sombora, Robert Francem, zamjenik gradonačelnika Đakova, Predrag Stojanović, zamjenik gradonačelnika Belog Manastira, načelnici susjednih Općina Bizovac, Petrijevci, Petlovac te brojni drugi predstavnici gospodarskog i društvenog života Valpovštine.

U nemogućnosti  sudjelovanja na svečanoj sjednici pisma s čestitkama uputili su Ured predsjednice Republike  Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Vladimir Šeks te gradonačelnici Osijeka i Komla.

Nakon pozdrava upućenog gostima i sudionicima svečane sjednice, gradonačelnik Grada Valpova održao je govor u kome je  iznio osnovne podatke o tome što je učinjen o u jednogodišnjem razdoblju, o projektima koji su u realizaciji i pripremi, a posebno zadovoljstvo iskazao činjenicom da će proračun u 2019. godini iznositi sto milijuna kuna.

Cijeli tekst govora možete pročitati na kraju izvješća.

Svečanu su sjednicu nastavili Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča, monsinjor Đuro Hranić  i Petar Lagator, koji su se u ime gostiju i izaslanstava zahvalili na gostoprimstvu te uputili čestitke domaćinima,  Milan Raštrgorac, načelnik Općine Kupres uručio je i prigodan poklon.

Najsvečaniji je trenutak bilo  uručenje javnih priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima. Ove je godine dodijeljeno osam javnih priznanja.

Zlatnu plaketu „Pečat Grada Valpova“ primili su:

Stjepan Koški  iz Valpova, zapovjednik DVD-a Valpovo i Vatrogasne zajednice Grada Valpova i Općine Petrijevci. Rođen je 1960. godine, a humane ideje vatrogastva prihvatio je kao dio obiteljske tradicije i već u ranoj mladosti opredijelio se za ovu djelatnost i sve do sada ostao vjeran tome. Njegov doprinos unapređenju zaštite od požara prepoznale su i cijenile i vatrogasne institucije na razini županije i države dodjeljujući mu prestižna vatrogasna priznanja županijskog i državnog značaja, a također i vatrogasna odličja za iskazanu hrabrost i požrtvovnost koju je puno puta iskazao tijekom intervencija. Odlukom predsjednice Republike Hrvatske za zasluge u unapređenju vatrogastva odlikovan je 2016. godine redom hrvatskog trolista. Ne samo da je kroz svoj radni i volonterski doprinos na polju zaštite i spašavanja iskazao svoju humanost već je i devedeset osam puta dragovoljno darivao krv. 

Slobodanka Griva Šokac diplomirana slikarica iz Valpoa rođena je 1957. godine u Osijeku, osnovnu školu i opću gimnaziju pohađala je u Valpovu, a studij prava u Osijeku (VŠS).

Likovnu naobrazbu stekla je u klasi prof. Otta Guttmillera u programu studija slikarstva, te diplomirala pod mentorstvom doc mag. M. Jeneca, akad. slik. spec. na LA Ljubljana. Profesionalna je umjetnica i vlasnica ateljea „Griva“, prvog profesionalnog slikarskog studija i galerije u gradu, koji djeluje već 15 godina u tom obliku. U kulturnom i društvenom životu Valpova prisutna i aktivna već više od 40 godina. Imala je 56  samostalnih izložbi, a sudjelujući na brojnim kulturnim događanjima, likovnim kolonijama u zemlji te samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu jedan je od istaknutijih kulturnih promotora grada i njenih građana.

Plaketu „Matija Petar Katančić“ za područje kulture, sporta i sveukupnog društvenog života primili su Vedrana Kuna, ravnateljica Dječjeg vrtića Moj Bambi iz Valpova za izuzetan doprinos u razvoju sveukupnog društvenog života na području Grada Valpova. Kao odgojiteljica 2005. godine otvorila je Dječji zabavni centar „Bambi“ u Valpovu, a dvije godine nakon toga Dječji vrtić „Moj Bambi“.

Izuzev posla velika ljubav joj je i sviranje klarineta u Puhačkom orkestru DVD-a Valpovo u kojem je aktivna članica preko dvadeset godina, a zadnjih pet godina i tajnica orkestra.

Ankica Brkić, umirovljenica iz Valpova za izuzetan doprinos u razvoju sveukupnog društvenog života na području Grada Valpova. Tajnica je Udruge matice umirovljenika Grada Valpova. Aktivna je u udruzi 18 godina, voditeljica i organizatorica sekcije ručnih radova, organizatorica izleta za umirovljenike, organizatorica izložbi i predavanja za umirovljenike, sudionica i osvajačica medalja i priznanja i pokala na sportskim susretima umirovljenika , te aktivan član u svim sekcijama i svim događanjima u Valpovu.

Đuro Skelac iz Narda za izuzetan doprinos razvoju sportskog i sveobuhvatnog društvenog života mjesta Narda, a time i na području Grada Valpova. nogometnu karijeru započeo je u NK „Valpovka“ Valpovo davne 1973. godine. Godine 1978. napušta klub i dolazi u svoje rodno mjesto Nard gdje uspješno nastupa za seniore NK „Drava“ Nard. Igračka karijera u NK „Drava“ trajala je sve do 1990. godine kada ju prekida i nastavlja se baviti isključivo volonterskim radom u klubu.

Za člana upravnog odbora NK „Drava“ Nard izabran je 1995. Godine, a u sportskom životu Narda djeluje gotovo 40 godina.

Mirela Skelac iz Valpova za izuzetan doprinos u razvoju sveukupnog društvenog života na području Grada Valpova. Članica je udruge Mažoretkinje Gada Valpova od 1998. godine, a njezina predsjednica od 2004. godine. Svojim predanim radom i zalaganjem doprinosi radu i razvoju udruge punih 20 godina. Osim zapaženih rezultata u vođenju mažoretkinja Grada Valpova, ističe se svojim pedagoškim radom surađujući s odgojno-obrazovnim ustanovama, organizacijom stručnih skupova, a izuzetan doprinos dala je radeći s braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata u centru za psihosocijalnu pomoć Osječko-baranjske županije (od 2005. do 2012. godine).

Saša Brezovac iz Valpova za doprinos razvoju sporta na području Grada Valpova. aktivno se počinje baviti streljaštvom već s 9 godina. Svoje najznačajnije rezultate ostvaruje kao član Streljačkog društva „Stjepan Petnjarić“ Belišćegdje je trenutačno predsjednik i aktivni strijelac, jedan od najboljih u Lijepoj našoj koji svojom vodećom ulogom daje značajan primjer djeci i mladima koji poučeni dobrim radom i iznimnim rezultatima ovog sportskog djelatnika pokušavaju dostići njegove rezultate i tako još više doprinijeti vrijednosti ovog vrhunskog sportaša.

„Nogometno središte Valpovo“ za izuzetan doprinos razvoju sporta na području Grada Valpova. Nogometno središte Valpovo djeluje 50 godina kao samostalno udruženje nogometaša na području valpovštine. Skrbi o natjecanjima klubova sa područja Grada Valpova, Belišća, te Općina Bizovac i Petrijevci. Nogometno središte Valpovo vodi natjecanja mlađih uzrasta, pionira, početnika, kadeta i juniora. Organizira kup natjecanja nogometnog središta Valpova, te pomaže kod memorijalnih turnira i malonogometnih aktivnosti. Vodi brigu o licenciranju kako klubova, tako i igrača, trenera i službenih osoba.

Nakon uručenja priznaja, u ime nagrađenih, zahvalio se Stjepan Koški, dobitnik Zlatne plakete „Pečat Grada Valpova“

Program svečane sjednice Gradskog vijeća uveličali su: Hrvatsko pjevačko društvo Matija Petar Katančić i Tamburaški sastav „Čuvari noći“.

Program obilježavanja Dana grada nastavljen je 21. Valpovačkim danima  šaha, a u 19:30 u Centru kulture Matija Petar Katančić održava se koncert klape HRM sv. Juraj.

 

  

Govor gradonačelnika Matka Šutala na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Valpova

Dame i gospodo, štovani uzvanici i gosti, dragi moji sugrađani,

sve Vas srdačno pozdravljam u ime Grada Valpova, svojih suradnika i u svoje osobno ime. Zahvaljujem od srca svima koji su došli proslaviti s nama Dan našega grada i crkveni god Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

U nastavku svoga današnjeg izlaganja osvrnut ću se na rad Gradske uprave, poduzetničkog centra, lokalne razvojne agencije i turističke zajednice u protekloj godini te najaviti planove za godinu koja je pred nama.

Kao temelj uspjeha u proteklom razdoblju iznosim činjenicu da je gradska uprava konačno postala servis našim sugrađanima koji su uvidjeli da radimo savjesno i efikasno, da smo spremni saslušati njihov glas i prijedloge te da zajednički, bez puno priče, dogovore provodimo u djela. Velika Vam hvala za podršku i ukazano povjerenje. Dolaskom na čelo grada šansu sam pružio svima, neki su ju iskoristili, a neki nisu te su na njihova mjesta došli mladi, sposobni ljudi koji su svoj rad i svoje znanje stavili na raspolaganje našem Gradu i našim sugrađanima. Takav model organizacije posla već u prvoj godini donio nam je značajne rezultate koje je najbolje prikazati u brojkama:

 1. 787.451,64 kn vrijednost je projekata koji su u provedbi
 2. Vrijednost prijavljenih projekata za koje čekamo rezultate natječaja: 401.919,59 kn
 3. Vrijednost projekata koji su u pripremi: 723.000,00 kn

Ukupno 201.912.371,23 kn – s tim da ovdje govorim samo o projektima koji se u velikom postotku financiraju iz Fondova resornih ministarstava i Europske unije, a ne o onima koje Grad u cijelosti financira vlastitim sredstvima,  primjerice rekonstrukcije nogostupa, otresnica, popunjavanje mreže javne rasvjete, izgradnja ceste u ulici Ljudevita Gaja te u 2019. planirana izgradnja Starovalpovačkog puta, dijela Osječke ulice, S. S. Kranjčevića i dr.

U ovaj iznos ne ulazi niti Projekt vodoopskrbe i odvodnje Valpovo – Belišće u kojem se oko 80 mil kn odnosi samo na Valpovo i prigradska naselja, a ukupna vrijednost je 271 mil kn. Ovim putem zahvaljujem se projektnom timu i svim našim partnerima na projektu, jer uskoro očekujemo raspisivanje natječaja za radove na linijskim građevinama, što naši sugrađani i mještani prigradskih naselja godinama željno iščekuju.

Kao glavnu okosnicu razvoja grada Valpova postavili smo razvoj poljoprivrede i gospodarstva. Nestrpljivo očekujemo rezultate natječaja na koji smo prijavili projekt završetka izgradnje infrastrukture u Zoni malog gospodarstva, koju ćemo već od siječnja pod povoljnim uvjetima ponuditi zainteresiranim poduzetnicima. U tu svrhu pripremili smo Program poticanja obrtnika, malih i srednjih poduzetnika te Program poticanja u poljoprivredi za što je Grad Valpovo u proračunu za 2018. godinu izdvojio 500.000,00 kn, dok za narednu godinu planiramo izdvojiti rekordnih 1.000.000,00 kn. U travnju 2019.g. očekuje nas otvaranje poduzetničkog inkubatora, koji će biti odličan start up za mlade obrtnike i nositelje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Valpovački poduzetnički centar i upravni odjeli Grada Valpova svakodnevno su na raspolaganju našim sugrađanima te im pomažu u pripremi i realizaciji njihovih ideja i poslovnih planova. Smatram da samo iskrena suradnja gospodarstvenika i jedinice lokalne samouprave može donijeti pozitivan rezultat u cilju razvoja naše zajednice.

Obilazak prigradskih naselja organiziranjem zborova mještana početkom ove godine rezultirao je rješavanjem većeg dijela problema nagomilanih tijekom posljednjih godina. Ostale želje i zamolbe stanovnika naših prigradskih naselja rješavat ćemo u razdoblju koje je pred nama jer želimo ravnomjeran razvitak Valpova i prigradskih naselja.

Uz navedene mjere za razvoj gospodarstva i poljoprivrede, predškolski i školski odgoj, sport i kultura te briga o marginaliziranim i socijalno osjetljivim kategorijama od posebnog su interesa za naš Grad.

Nastavili smo suradnju sa Srednjom i Osnovnom školom u Valpovu i Osnovnom školom u Ladimirevcima. Tijekom godine zajednički smo odrađivali dogovorene poslove i bili jedni drugima podrška u raznim aktivnostima. U prijedlogu proračuna za 2019.g. odlučili smo ponovno osigurati i posebna sredstva za pomoć školama, iako su one u vlasništvu županije. Besplatne bilježnice i iznos od 300 kn za kupnju udžbenika za sve osnovnoškolce velika je pomoć roditeljima u snošenju troškova školovanja, a kada tomu dodamo osiguranje besplatnog prijevoza za učenike, subvencioniranje prijevoza i povećanje broja stipendija za studente, vidljivo je da vodimo brigu o našoj djeci jer oni su naša budućnost. Moram vas upoznati i s tim da smo nedavno donijeli i pravilnik o stipendiranju učenika srednjih škola, koji će zasigurno biti poticaj našim srednjoškolcima za što bolji uspjeh u školi.

I ove su jeseni, kao i 2017.g. sva prijavljena djeca i upisana u vrtić, smanjili smo za 50% mjesečnu naknadu za samohrane roditelje i jednoroditeljske obitelji, potpore za novorođenčad povisili smo sa 1.000,00 kn na 2.000,00 kn, a ove ću godine Gradskom vijeću predložiti i dodatno povećanje  potpora na 3.000,00 kuna za svako novorođeno dijete. Započeli smo obnovu valpovačkog vrtića, a uvjeren sam da ćemo 2019.g. otvoriti i novi vrtić u Ladimirevcima te poludnevni boravak za djecu nižih razreda osnovne škole u Valpovu.                           

Da nam je ostanak mladih obitelji doista prioritet, govori u prilog i činjenica da smo pripremili sve za ulazak u Program društveno poticane stanogradnje u suradnji sa Agencijom za posredovanje i pravni promet nekretninama. Objavljen je javni poziv za iskazivanje interesa pa kako je potražnja za stanovima doista velika, uskoro bi u Valpovu mogli početi sa gradnjom nove višestambene zgrade. Uz sve to pripremamo teren i za izgradnju dva nova naselja, jer kako ćemo zadržati mlade na ovome području, ako im ne stvorimo osnovne preduvjete za život.

Socijalno osjetljive kategorije bitan su čimbenik našega društva i naše okoline. To najbolje potvrđuje i provedba projekta „Zaželi“ čija je vrijednost nešto više od 9,2 mil. kn putem kojeg smo zaposlili 67 žena koje skrbe o 260 zadovoljnih krajnjih korisnika. Po prvi puta unazad 10 godina umirovljenicima čija su primanja manja od 1.500,00 kn isplatili smo uskrsnice, a poziv za isplatu božićnica je u tijeku do sredine ovoga mjeseca. Nismo zaboravili niti naše SOS selo Ladimirevce. Za iduću smo godinu dogovorili stopostotno financiranje zapošljavanja prijeko potrebnog logopeda koji će pomoći ne samo djeci SOS sela već će biti na raspolaganju svima kojima je potrebna njegova pomoć.

Opće stanje u Slavoniji ne možemo promijeniti preko noći i toga smo svjesni. Migracije stanovništva i odlazak ljudi iz Lijepe naše trenutno su naša realnost, ali mi koji smo odlučili ostati na svojim ognjištima moramo svojim radom i primjerom pružiti ljudima nadu da i ovdje mogu graditi dostojanstvenu budućnost za sebe i svoju djecu i budite uvjereni da moji suradnici i ja ne pristajemo ni na što manje od ljudskog dostojanstva, čistog obraza i boljeg sutra za sve nas.

Poštovani sugrađani, bliži nam se donošenje proračuna za 2019.g. Kao i prije godinu dana, ponovno smo vas pozvali da sudjelujete u njegovu kreiranju. Povratne reakcije su pozitivne, zaprimili smo puno prijedloga i sve one jasne, izvedive i konstruktivne uvrstili smo u prijedlog proračuna koji ću uskoro prezentirati i predložiti Gradskom vijeću na usvajanje. Na taj način povećavamo transparentnost, otvorenost i suradnju s građanima u izradi jednog od najvažnijih dokumenata našega grada. Prijedlog proračuna za 2019.g. bit će realan, razvojan i poticajan, a ono što me doista veseli, jest da bi ove godine mogao iznositi rekordnih 100 mil. kn.

Da ne govorim samo o brojkama, ukratko ću vam navesti još neke projekte koji nas očekuju u narednoj godini, a koje sam zajedno sa svojim suradnicima pripremao u proteklom razdoblju:                                                                                                                                     

 1. Obnova društvenih i vatrogasnih domova u prigradskim naseljima Šag, Marjančaci i Zelčin, a željno iščekujemo i rezultate natječaja za Nard
 2. Obnova zgrada nogometnih klubova u Harkanovcima, Šagu, Ivanovcima, Zelčinu i Valpovu
 3. Izgradnja zgrade DVD-a i Društvenog doma Fabijan Šovagović u Ladimirevcima
 4. Izgradnja pješačko – biciklističkih staza u ulicama I. L. Ribara i M. Gupca u Valpovu
 5. Dovršetak izgradnje led rasvjete u gradu Valpovu
 6. Unutarnje uređenje stare gradske vijećnice
 7. Projektiranje i početak rekonstrukcije Trga Kralja Tomislava u Valpovu
 8. Uređenje odvodnih kanala u prigradskim naseljima
 9. Čišćenje Karašice i izgradnja šetnice
 10. Rekonstrukcija pješačke staze u ulici Braće Radić u Valpovu i drugi projekti koje neću sada spominjati.

Iskreno se nadam da ćemo zajedničkom suradnjom sa građanima doći do ostvarenja cilja i provedbe ovih projekata u djelo.

Valpovo je grad sa dugom tradicijom. Ostavština naših predaka utkana je u svaki djelić našega grada i naših sela. „Ljeto valpovačko“, smotra amaterskog kulturnog stvaralaštva, ove je godine proslavila svoj 50. Rođendan, pod zasluženim visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva kulture i Ministarstva turizma. Kada tome dodamo povijesnu izložbu Valpovački vlastelini Prandau Normann, 20ak vrhunskih koncerata i predstava renomiranih umjetnika, Festival sira i vina, Beer Fest, Uskrs i Advent u Valpovu te najavljene Dane M. P. Katančića, možemo slobodno reći da velikim koracima kročimo ka tituli jedne od najpoželjnijih kulturno - turističkih destinacija Istočne Hrvatske. Planskom razvoju kontinentalnog turizma u Valpovu svakako će doprinijeti i projekti na kojima ćemo raditi u 2019.g., a to su revitalizacija jednog od najljepših parkova Hrvatske, obnova dvorca i kule, starog hotela, stare vijećnice i drugih zgrada koje pripadaju povijesnoj jezgri Valpova. Moram istaknuti da će posebno mjesto u obnovljenom dvorcu zasluženo dobiti herojska 107. brigada HV gdje ćemo otvoriti muzej posvećen našim Vukovima s Drave, stoga posebnu počast odajem i poseban pozdrav danas šaljem hrvatskim braniteljima njihovim obiteljima, jer oni i njihova žrtva zadužili su nas da bez obzira na stranačku pripadnost i uvjerenje gradimo bolju i sretniju budućnost za naše Valpovo i našu Domovinu.                                                                    

2018.g. donijela nam je prestižnu titulu člana Europske regije sporta što je veliko priznanje za dugogodišnje uspjehe svih naših sportaša kroz bogatu povijest. U 2019. planiramo završiti obnovu dječjih igrališta u gradu i prigradskim naseljima, sanirati gradsku sportsku dvoranu, urediti legendarni „Beton“ u valpovačkom sportskom parku te sportska igrališta kod valpovačke osnovne škole što će našu djecu i naše sugrađane svih generacija još više motivirati za boravak na otvorenom i bavljenje sportom.  

Ono što bih na kraju istaknuo jest da strategiju razvoja našega grada ne vidim bez naših susjeda, gradova i općina u našoj županiji, i uvjeren sam da ukoliko se budemo držali skupa, možemo postići velike stvari.

Štovane dame i gospodo dopustite mi da pozdravim predstavnike svih susjednih gradova i općina, naše prijatelje iz Tisna sa našega Jadrana, Kupresa iz Bosne i Hercegovine te predstavnike grada Sombora, a izuzetno mi je drago što je s nama danas i gospodin Loris Peršurić gradonačelnik grada Poreča. Vjerujem da ćemo 2019. iskoristiti za zajedničke projekte te povlačenje što više sredstava iz nacionalnih i europskih fondova, kako bi se još bolje međusobno povezali na dobrobit naših gradova i općina i naših sugrađana.

Posebna mi je čast što su danas s nama i dva nadbiskupa, mons. dr. Marin Srakić nadbiskup u miru i mons. dr. Đuro Hranić đakovačko-osječki nadbiskup koji su doista istinski prijatelji našega grada i naravno našeg župnika i kapelana.

Drage moje Valpovčanke i Valpovčani, od srca Vam želim sretan Dan Grada i crkveni god  Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije uz želju da u budućnosti zajedničkim snagama izgradimo jedno novo, ljepše i sretnije Valpovo za nas i generacije koje dolaze, a sudeći po protekloj godini, doista smo na dobrom putu, zaključio je gradonačelnik Valpova Matko Šutalo.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 767 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu