MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Udruga PUKS, mala, ali vrijedna

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Udruga PUKS - Podrška u kriznim situacijama u subotu 2. veljače u Kazališnoj kavani u Belišću održala je svoju redovnu izvještajnu skupštinu.

Udruga PUKS svoje aktivnosti u 2018. godini u je cijelosti posvetila radu na resursima i afirmativnom usmjerenju prema kriznim situacijama nastojeći i nadalje senzibilizirati javnost o važnosti podrške.

Aktivnosti koje je ova mala,  ali vrijedna udruga provela, dio su sveobuhvatnog projekta pod nazivom „Podrška u zajednici“ koji je sufinanciran od grada Belišća u iznosu od 3000,00kn i Osječko - baranjske županije sa 3300,00kn. Najveći dio projekta i niz aktivnosti financirane su vlastitim volonterskim angažmanom članova udruge.

-U okviru projekta „Podrška u zajednici“, izvijestila je Vanesa Šerić, predsjednica udruge, održane su sljedeće aktivnosti:

 1. Predstavljanje aktivnosti udruge PUKS na Filozofskom fakultetu u Osijeku u sklopu 11. tjedna psihologije u sklopu teme „Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici“ s izlaganjem pod nazivom „Krizne situacije - Podrška u zajednici (Osijek, 22. 2. 2018.)
 2. Sudjelovanje na Županijskom stručnom vijeću vjeroučitelja u Belom Manastiru s temom „Škola kao mjesto kriznih situacija i dječja prava u tugovanju“ (Beli Manastir, 15. 03. 2018.)
 3. „Catch me if I fall“ - radionice zaštite mentalnog zdravlja mladih za učenike trećeg razreda SŠ Isidora Kršnjavoga, Našice na kojem je 38 učenika razgovarala o depresiji kod mladih i njihovoj uključenosti u sustav podrške oboljelim prijateljima (Našice, 28. 3. 2018.)
 4. Sudjelovanje na konferenciji „Fight and win - Kako se oduprijeti raku“ , u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu, Dubravke Šuice i Hrvatske lige protiv raka. (Osijek 22. 4. 2018.)
 5. Sudjelovanje na edukaciji „Krizne intervencije i mladi“ u organizaciji psihijatra i psihoterapeuta dr. Božidara Popovića. Dvodnevnu edukaciju vodio je Nebojša Buđanovac, socijalni pedagog i psihoterapeut iz Varaždina koji je svoj radni vijek posvetio proučavanju utjecaja sekti na mentalno zdravlje mladih. (Našice, 8. i 9. 6. 2018.)
 6. Sudjelovanje na Međunarodnom simpoziju palijativne skrbi u Našicama u organizaciji Hrvatske udruge medicinskih sestara i Opće županijske bolnice Našice (Našice, 14. 9. 2018.)
 7. Obilježavanje Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi i Dana mentalnog zdravlja posjetom OŽB Našice, odjelima palijative i psihijatrije (Našice, 12. 10. 2018.)
 8. Organizacija i vođenje radionica za osobni rast i razvoj pod nazivom „Pozitivni četvrtak“. Prva tema „Tko sam ja i koji su moji resursi?“ govorila je o samopoimanju, (Belišće, 24. 10. 2018.) Druga radionica „Pozitivnog četvrtka“ s temama pesimizam i optimizam nosi naziv „Prazna čaša na mom stolu - u potrazi za riješenjem“ (Belišće, 22. 11. 2018.)
 9. Obilježavanje Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama u organizaciji Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja iz Slavonskog Broda - edukacija i predavanja prof. dr. Gordana Buljan - Flander,  „Manipulacija djecom i sustavom u visoko konfliktnim razvodima – prepoznajemo li emocionalno zlostavljanje“ i edukacija  „Privrženost, roditeljstvo i obiteljska dinamika“. (Slavonski Brod, 23. 11. 2018.)
 10. Predavanje i prezentacija rada udruge PUKS u organizaciji udruge „Putokaz“ iz Orahovice - „Podrška u zajednici“ (Orahovici, 26. 11. 2018.)
 11. Tijekom prosinca 2018. godine započeli smo s nizom radionica za učenike 3. i 4. razreda pod nazivom „Sedam navika sretne djece“. Ovu aktivnost pohađa ukupno 110 djece koja su kroz 12 radionica upoznala zašto je odvažnost prva navika koju treba usvojiti i kako je za dostizanje ciljeva važno planiranje. Zbog velikog odaziva djece odlučili smo nastaviti s ovim aktivnostima do svibnja kada će povodom Dana grada biti upriličena prezentacija ove iznimno zanimljive i korisne aktivnosti, rekla je Vanesa Šerić.

Valja napomenuti i da su se tijekom godine u Osijeku u prostorijama župe Uzvišenja svetog Križa održavale grupe podrške Grow, a koje je vodila Marina Vidaković, univ.spec.theol., također članica udruge PUKS - Podrška u kriznim situacijama.

Udruga je tijekom godine surađivala s s portalom „Nismo same“ iz Zagreba i osnivačicom Ivanom Brkić Kalogjera, s Bračnim i obiteljskim savjetovalištem iz Osijeka, OŽB Našice, Savjetovalištem za žrtve obiteljskog nasilja iz Slavonskog Broda i KBC Osijek, SŠ Isidora Kršnjavoga, Našice, OŠ Ivana Kukuljevića, Belišće, Udruga „Putokaz“ Orahovica.

Članovi su udruge u suradnji s učenicima III. Gimnazije, Osijek donirale dvije veću količinu plišanih igračaka za mladića Domagoja Stojšića iz Osijeka koji ih prodaje.

Osim toga članovi su udruge posredovali, informirali i pružali podršku u susretima s obiteljima palijativnih bolesnika, medicinskim osobljem, službenicima u radu sa zahtjevnim klijentima i građanima u različitim individualnim razgovorima o problemima koji ih stavljaju u kriznu situaciju kao što su žalovanje uslijed gubitka voljene osobe, gubitka imovine, bolesti, prilagodbe na novu životnu sredinu, itd.

Facebook stranica udruge je vrlo aktivna i broji 330 članova, a postavljena je i domena web stranice Udruge koja će nositi naziv www.puks.hr. koju s nestrpljenjem očekujemo.

Problemi s kojima se udruga PUKS susreće su nedostatak adekvatnog prostora za radionice, individualne razgovore i planiranja, te nedostatak financijskih sredstava. Iz priloženog je vidljivo da su članovi udruge iznimno motivirani za rad, da imaju originalne ideje, da primjenjuju saznanja stečena na edukacijama i pri tom ne žale ni vrijeme ni vlastite prihode. U sklopu projekta „Podrška u zajednici“ održane su gotovo sve planirane aktivnosti. Ono što je bilo nemoguće odraditi, a pokazuje se velika potreba, je stjecanje certifikata za individualni rad s tugujućima, a stječe se višednevnim treningom u inozemstvu za koji udruga nije osigurala prihode.

Udruga PUKS u novoj godini planira nastavak aktivnosti „Sedam navika sretne djece“, radionice pod nazivom „Pozitivni četvrtak“ te brojne druge aktivnosti na području podrške u kriznim situacijama.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 730 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu